Šeparović: Nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini Šešelj u Beogradu

Foto: Narod.hr

Pojavljivanjem Vojislava Šešelja nakon puštanja na privremenu slobodu iz Haaga zbog bolesti dobili smo jednu uznemirenu međunarodnu scenu, posebno u zemljama u kojima je on djelovao iz koje je poteklo zašto je bio pred sudom. Izjavljuje tako i hrvatska ministrica Vesna Pusić da je Šešelj luđak, ja kažem nije luđak nego monstruozni zločinac koji je u jeku borbe za Vukovar govorio svojim dragovoljcima, četnicima – ” opkoli i zakolji”, istaknuo je za narod.hr bivši ministar hrvatski vanjskih poslova Zvonimir Šeparović komentirajući izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivica Dačić da je ‘Hrvatska haaške optuženike dočekala kao heroje, a Srbija Šešelja nije’.

Šeparović kaže kako za nas nema nikakve dvojbe da je Vojislav Šešelj zločinac. “On je bio antikomunist, sukobljavao se s Miloševićem, možda je kriv za smrt Đinđića, a sa svojim ljudima sigurno je izvršio zločin na Ovčari i po cijeloj BiH. Za sve to postoje dokazi, sve to pokazuje da on nije stabilna ličnost, a on je po obrazovanju rekli bismo intelektualac. Za sebe kaže da je doktor pravnih nauka Univerziteta u Sarajevu, a dodavao je i da prezire Haaški sud”, navodi Šeparović.

Šešelj je Haaški sud doživio kao izvanrednu scenu za svoje djelovanje, smatra Šeparović. Dodaje kako je svojom inteligencijom i pravnim znanjem uspio tako iskomplicirati postupak protiv sebe u Haagu da se dogodila apsurdna stvar da je uspio razvući postupak na 11 godina, a da do presude nije došlo. “On sam kaže da nije njegova bolest, nego volja suda da ga se riješi odlučila o njegovom puštanju”, upozorava Šeparović.

Apsurdno je da nam službena Srbija, koja na čelu ima ljude koji su do jučer bili Šešeljevi – vojvoda Toma Nikolić Grobar i premijer Aleksandar Vučić, Dačić poletarac Slobodana Miloševića, predbacuju kako se Hrvatska usuđuje dijeliti njima lekcije oko Šešelja, ističe Šeparović.

Šeparović ističe kako upravo Hrvatska i BiH imaju sve razloge reagirati na zločine Šešelja i činjenicu da je sada na slobodi.

“On sada slavodobitno nastavlja ono što je radio 1991. godine jer on je  rasturio haški tribunal”, jer je uspio postići da ga se pusti na slobodu, ali na toj njegovoj slobodi on ne bi smio činiti ono što čini kada poziva na ostvarenje svog projekta ‘velike srbije'”, upozorava Šeparović. Napominje kako je Šešeljeva konstrukcija Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Šešelj je taj koji je izvršio takve zločine u Hrvatskoj da je to upravo dalo mogućnost da neki skinu odgovornost s JNA, a dijelom i sa Slobodana Milovševića, kazao je Šeparović za narod.hr.

“U takvoj situaciji Hrvatska ima sve razloge najoštrije prosvjedovati protiv Srbije zbog toga što tolerira javno zagovaranje imperijalnog interesa stvaranja ‘velike srbije’ i što imamo razloge da zbog činjenice da je ugrožen teritorijalni integritet zemlje koji se može ostvariti samo ratom, a to znači ujedno i pozivanje na rat – osvajačku ratnu akciju”, rekao je Šeparović. Napominje kako je u današnjem svijetu nezamislivo i neostvarivo – to ne dopušta svjetski poredak, ne odobrava UN, od toga nas štiti i članstvo u NATO.

“Jedino dobro što se dogodilo u ovim neobičnim istupima haškog dugogodišnjeg zatvorenika Šešelja je to da kazao kako podržava svojom akcijom Josipovićevu predizbornu kampanju i da mu se posebno sviđa vanjska politika koju vodi Vesna Pusić te zbog toga što potječe iz četničke obitelji”, istaknuo je Šeparović.

“To je za ove dvije političke figure Hrvatske pogubno – nabija im krivnju vehementni protivnik Hrvatske, haaški optuženik Vojislav Šešelj”, naglasio je.

Šeparović ističe kako to što smo proslavili puštanje na slobodu naših generala to je prirodna pojava i razumljiva gesta. “Mi smo se veselili da je pravda pobijedila da su naši generali slobodni, da se s Hrvatske skinulo to da je tobože građena na zločinu i zločinačkom pothvatu. Diljem Hrvatske od Trga bana Jelačića do dubrovačkog Straduna narod je slavio pobjedu pravde jer je skinuta odgovornost s naših generala i s Hrvatske”, kazao je.

Ta dva zbivanja – istup Vojislava Šešelja i oslobađanja hrvatskih generala – dvije su različite stvari, rekao je Šeparović.

“Oni koji predbacuju Hrvatskoj, posebno im smeta što smo pozdravili izlazak iz zatvora Darija Kordića, koji je izdržao svoju kaznu u zatvorima za zločine koje nije počinio, a da nije bilo valjanih dokaza, već konstruiranja dokaza. On je osuđen kaznu izdržao. Taj naš čovjek stradao je i u rata kada je stradao i hrvatski narod, a poslije i kao građanin pred sudom. On je moralno visoko integrirana ličnost, kao Dostojevski je u uzdama pronašao Boga i vjeru, to je dodatna veličina i vrijednost Kordića”, navodi Šeparović.

Šeparović kaže kako je Kordić neusporediv sa Šešeljem, osim što su bili na istom sudu. “Nebo i zemlja su, Kordić je okrenut očima prema nebu, a Šešelj je sotona, vezan, otrovan i opasan u politici Srbije prema okolnim zemljama”, navodi.

Da apsurd bude veći, kaže Šeparović, Šešelj je iz obitelji Šešelj koji su bili Hrvati i katolici.
“U mjestu gdje je rođen u Hercegovini, bile su tri velike obitelji Šešelj, dvije su otišle prema Dubrovniku i ostale katolici, a ova iz koje potječe Vojislav, nije odoljela pozivu pravoslavlja da će dobiti zemlju ako pređu na pravoslavlje. Pa je tako porijeklom Hrvat, prešao na pravoslavlje”, ispričao je Šeparović.

Dodaje kako to nije slučajno, psihologija i psihijatrija to objašnjavaju. “Ekstremi se pojavljuju u ekstremnim  situacijama, a on je jedan ekstrem – zločinac do kraja – temeljit zao čovjek”, kazao je Šeparović.

Zato nema jednakosti između onoga što mi činimo kad se veselimo oslobađanju krivice naših generala i onoga što sada čini ratno huškačkim pozivima usred Beograda u blizini njihovog parlamenta, zaključuje Šeparović.

Napominje kako je to onaj isti parlament gdje su Srbi ubili 1928. godine poslanike Hrvate – Stjepana i Antuna Radića i druge te koji nam je od 1918. do pada Berlinskog zida određivao način života i negirao naš identitet.

Zato imamo sve razloge prosvjedovati te tražiti od UN koji je utemeljio Haaški sud – osudu geste suda u Haagu, a također i obavijesti NATO da je jedna članica ugrožena tj. da joj se groze i susjedne zemlje odakle su krenuli tenkovi prema zapadu 1991. godine, zaključuje Šeparović za narod.hr.

Šeparović smatra kako su naši europarlamentarci pokrenuli akciju prema EU, što je dobro, a ostalo hrvatsko vodstvo je apsolutno zakazalo. “To je zato što danas Hrvatska nema hrvatsku već prosrpsku i proregionalnu vanjsku politiku – na sramotu svoju i opasnost za našu domovinu”, ističe Šeparović.

Zato smo pred Hrvatskim nacionalnim etičkim sudom objavili optužbe protiv bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, sadašnjeg Josipovića, Vesne Pusić i saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog veleizdaje, a uskoro slijedi i moralna osuda Ive Josipovića za njegove temeljite propuste koji imaju karakter izdaje zemlje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.