Šeparović o ćirilici u Vukovaru: ‘Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje’

Foto: fah

Gradsko vijeće Vukovara danas je objavilo zaključak u kojem stoji da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Suprotno je to odluci Ustavnog suda koji je u srpnju ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara komentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, prenosi N1.

> (FOTO) Penava o ćiriličnim pločama u Vukovaru: ‘Ne poštuje se niti grad, niti nas’

> Karolina Vidović Krišto: Zemlje EU koje imaju dugovječne ustave uopće ne poznaju pojam nacionalne manjine

> Dr. sc. Šterc za Narod.hr: ‘U popis stanovništva u Vukovaru uneseno je i ‘fiktivno stanovništvo’, udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine

> (FOTO, VIDEO) Penava rekao dosta svakom obliku velikosrpske agresije: ‘Vaši su uzori četničke šubare’

“Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda.

U pravilu se u predizborno vrijeme Ustavni sud suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija”.

Gradonačelnik Vukovara danas je, podsjetimo, rekao kako “nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”.

Penava je istaknuo i da su problem predstavnici srpskih političkih stranaka u Hrvatskoj koji provode velikosrpsku ideju. Podsjetio je i kako predstavnici Srba ni danas nisu dio Kolone sjećanja, ne obilježavaju državne blagdane… istaknuo je i kako je 1991. godine ubijen jedan grad, ubijeno je ili nestalo 2717 branitelja i civila, 6000 ljudi završilo je po logorima u Srbiji te je 22.000 Vukovaraca prognano.

Rasprava u Gradskom vijeću Vukovara umalo je završila incidentom

Naime, predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar tijekom svoga izlaganja gradonačelniku Vukovara odlučio je predati Statut grada Vukovara na ćirilici. Penava to nije htio primiti te je Kolaru poklonio presudu Međunarodnog suda u Haagu. Penava je rekao kako ga je povrijedio postupak Kolara te da je zgazio sve što je do sada učinjeno.

“Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru. Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam biti politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani”, kazao je Kolaru Penava te dodao:

Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1