Šimić: Financiranje stranaka ovisit će o prihodima proračuna

Sabor je danas s 80 glasova za i 51 protiv donio državni proračun u iznosu od 122,4 milijarde kuna. Od 94 podnesena amandmana usvojena su tri, od toga dva samo djelomično. Proračun i glasovanje o njemu bila je tema HRT-ove emisije Otvoreno voditelja Domagoja Novokmeta. Gostovali su Darko Horvat (ministar poduzetništva i obrta, HDZ), Miroslav Šimić (MOST nezavisnih lista), Gordan Maras (SDP) te Ivan Vrdoljak (HNS).

Darko Horvat rekao je kako je zadovoljan kako je prošlo Ministarstvo poduzetništva i obrta u novom proračunu. No nezadovoljan je situacijom, dugovima koje je naslijedio od svog prethodnika. Uzvratio mu je Gordan Maras: “Kad sam došao za ministra, imao sam naslijeđene programe bivše Vlade… takvi planovi znaju biti i po 10 godina i to je nešto normalno”, komentirao je ‘nasljedstvo’ koje je sadašnji ministar Horvat dobio od njega u ministarstvu.

Ivan Vrdoljak smatra da nismo bolji ni lošiji po iskorištavanju EU fondova od drugih zemalja. “U okolnostima smo napravili maksimalno. Napravljene su dobre podloge koje su mogle biti brže, ali nekoliko mjeseci ne igra ulogu”, rekao je Vrdoljak. Komentirao je i projekcije proračuna za 2017. i 2018. koje mu se čine vrlo slabe po pitanju gospodarskog rasta.

“Vjerujem da ćemo 2018. imati veći rast nego što je planiran. Mislim da imamo realan proračun, koji će nas postaviti u prave okvire. Voljeli bismo da je proračun jači, ali za to ćemo pričekati koju godinu”, osvrnuo se Miroslav Šimić iz MOST-a i dodao da danas nije moguće napraviti veće rezove, no ministri su napravili planove reformi s kojima će uskoro izići u javnost.

“Promjenit ćemo filozofiju poticajnih mjera i oslonit ćemo se više na sredstva iz EU. U šest ključnih stvari promijenit ćemo nacionalna pravila i omogućiti poduzetnicima da jednostavnijom metodologijom dođu do sredstava”, pojasnio je što MINPO namjerava u ovom mandatu Darko Horvat.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je strah da će biti moratorija na neke dobre projekte koji su započeti u prošlom mandatu.

Miroslav Šimić najavio je kako će ići u promjenu Zakona o financiranju političkih stranaka i kako će on potom ovisiti o prihodu proračuna, a ne o rashodima, kao do sada. Šimić je poručio kako će izmjenama zakona uskoro omogućiti i ulaz državne revizije u HNB.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: fah