Sindikat policijskih službenika: Ministar Božinović ne ispunjava obećanja – tražimo njegovu ostavku

Foto: fah

Sindikat policijskih službenika uputio je u posljednje vrijeme nekoliko otvorenih pisama ministru Davoru Božinoviću zbog trenutnog katastrofalnog stanja odore i opreme policijskih službenika.

Ministar je na press konferenciji u Ravnateljstvu policije 19.9.2017. obećao kako će policijski službenici dobiti nužne jakne nakon mjesec dana.

Tko je Davor Božinović, desna ruka Andreja Plenkovića?

Markač savjetnik – Božinović popravlja sliku o sebi?

Sindikat policijskih službenika piše: “Danas je proteklo više od mjesec i pol dana i mladi policajci rade na hladnoći bez jakne u puloveru koja se u pojedinim dijelovima Hrvatske spustila i ispod nule i dok se nama uz policajce obraćaju i građani, MUP i ministar ne poduzimaju ništa. Obzirom da nam ministar očito daje pusta obećanja i s gorućih tema umiruje policajce i javnost s obećanjima o povećanju plaća, a niti ovo obećanje nije ispunio, danas smo mu uputili otvoreno pismo i zatražili njegovu ostavku ako nije sposoban odmah riješiti problem jakni.”

Pismo prenosimo u cijelosti, a ostala obraćanja Sindikata policijskih službenika ministru možete pročitati na Facebook stranici ili službenoj internetskoj stranici.

Poštovani ministre, gospodine Božinović,
Danas je 7. 11. 2017. godine, temperature padaju ispod nule, a ako ste Vi zaboravili što ste obećali policajcima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, naša je obveza i dužnost podsjetiti Vas, stoga ćemo citirati Vašu izjavu s press konferencije od 19. 9. 2017. godine, koju ste sazvali nakon što je Sindikat policijskih službenika pokrenuo ovo pitanje, a na koju ste pozvali samo sebi odane i vjerne sindikate koji su hvalili Vaša obećanja i očito ista vrlo brzo zaboravili jer o ovoj temi oni i dalje šute: „ONO ŠTO MOGU REĆI TO JE DA JE OVA EKIPA ODABRALA DOBAVLJAČA I DA ĆE SE ISPORUČITI VRLO BRZO NEKIH 2500 VJETRONEPROPUSNIH JAKNI I TA PROIZVODNJA POČINJE U ROKU OD NEKIH MJESEC DANA, A NE SAMO PROIZVODNJA VEĆ I ODLAZAK ODNOSNO SMJEŠTANJA U SKLADIŠTA“

Kao što svi vidimo od tog Vašeg obećanja je prošlo više od mjesec i pol dana, temperature su se u nekim područjima Hrvatske spustile ispod nule, a nama uz policajce dojavljuju i građani da se mladi policajci smrzavaju u puloverima. Postavljamo Vam pitanje tko je te mlade policijske službenike uputio neispravne u službu jer konstantno mjesecima svakodnevno nepropisno nose policijsku odoru i čine lakšu povredu službene dužnosti. Čija je to odgovornost? Nama je sada jasno da je, uz odgovornost Vaših prethodnika, sada to i Vaša odgovornost i Vaše „ekipe“ koja nije sposobna nabaviti jakne više od 3,5 godine, ali druge dijelove odore ipak jest, baš čudno, zar ne?! Ali isto tako to je odgovornost i Vaših rukovodećih policijskih službenika jer ovu ste informaciju, kako Vi tako i Vaši prethodnici, trebali dobiti od njih da sustav funkcionira kako treba i to još prije par godina. Isto tako ispod svakog ljudskog dostojanstva je ponašanje nekih rukovodećih policijskih službenika koji u ovim okolnostima tjeraju te mlade policijske službenike da na ovoj hladnoći rade u puloveru, dok njegov kolega pored njega hoda u jakni. To je ponižavajuće i ispod svake mjere zdravog razuma i ljudskog dostojanstva, a takav rukovoditelj koji zapovijeda iz toplog ureda i fotelje ne zaslužuje to radno mjesto na kojeg ga je glavni ravnatelj policije postavio i samo pokazuje koliko je Vama i Vašoj „ekipi“ stalo do jednog policajca koji na ovakav način započinje svoju karijeru koja nema veze s onim Vašim obećanjima koja ste dali na njihovom završetku školovanja s bine u Policijskoj akademiji, a neki su imali tu „čast“ ponovno Vas slušati 1. 9. 2017. godine kada su započeli s radom u PU zagrebačkoj.

Činjenica je da se policijski službenici s ionako mizernim plaćama sami snalaze i kupuju potrebnu opremu koju im je sustav dužan osigurati kako bi kvalitetno obavljali policijske poslove, dok s druge strane taj isti sustav nabavlja antidron puške ili još bolje blinidirana vozila u milijunskim iznosima za potrebe političara s takvom zaštitom štićenih osoba u rangu SAD-a ili Njemačke. Zanimljivo je da se u takvim slučajevima sustav ne susreće s problemom javne nabave i „padanja“ natječaja već se sve nabavlja na vrijeme. Stoga se s razlogom pitamo što se to događa u glavama nekih odgovornih osoba u Ministarstvu koji planiraju sredstva i osiguravaju funkcioniranje sustava da kupuju ovakav luksuz dok policajci na terenu i dalje nemaju osnovna sredstva rada kao što je jakna i smrzavaju se na temperaturama koje su u pojedinim dijelovima Hrvatske već sada ispod nule.

Iz Vašeg obećanja danog hrvatskoj javnosti, koje smo Vam citirali, proizlazi da su jakne sada već u skladištima iako su odavno trebale biti zadužene policijskim službenicima, jer danas je 7. 11. 2017. godine. Stoga poštovani Ministre od Vas zahtijevamo da policijski službenici odmah dobiju nužne jakne ili da preuzmete odgovornost i podnesete ostavku na svoju dužnost ministra jer očito niste sposobni sustavu osigurati niti minimum minimuma kako bi redovno funkcionirao, ali zato u javnosti izvodite „predstave“ i dajete lažna obećanja na koja dovodite sindikate koji godinama šute o bitnim temama, a koji uz Vas i Vaše prethodnike snose odgovornost za trenutno katastrofalno stanje u sustavu MUP-a od materijalnih prava i mizernih plaća do opreme i odore.

S poštovanjem,
P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr