Sindikat traži ostavku ravnatelja policije zbog ‘zloupotrebe policije u političke svrhe’ u slučaju novinarke Klancir

Foto: Fah, snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Sindikat policijskih službenika u pismu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer, zbog korištenja policije u političke svrhe, ostavku glavnoga ravnatelja policije Nikole Miline.

“Tražimo da pokrenete postupak razrješenja Nikole Miline dužnosti glavnog ravnatelja policije, a od Službe za unutarnju kontrolu zatražite utvrđivanje odgovornosti visokih policijskih rukovoditelja tj. odgovornost osobe po čijem se nalogu ovako postupalo,” stoji u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata Mario Puškarić.

Sindikat smatra kako se u slučaju novinarke Đurđice Klancir radi o zlouporabi policije u političke svrhe i udaru na slobodu medija. Policija se koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara na temelju dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je iz redova vladajuće stranke, navodi Sindikat.

Navedeni je političar, tvrdi Sindikat, često viđen u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke i nekadašnjega načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Đurđica Klancir: Kad glavna urednica Tportala – postane glavna urednica odnosa s javnošću SDP-a

Sindikat ocjenjuje kako je policija mogla utvrditi podatke samostalno svojim operativnim radom i putem Informacijskog sustava MUP-a.

Župan Žinić potvrdio da je podnio zahtjev za privatnu tužbu protiv novinarke Klancir

Ovakvo ponašanje je, ocjenjuje Sindikat, udar na slobodu medija i poruka svim novinarima da paze što pišu i koga istražuju jer bi im policijski službenici po nalogu svojih policijskih šefova, koji se dodvoravaju lokalnim političkim moćnicima, mogli pokucati na vrata.

Sindikat smatra kako je “ovakvo postupanje policije loša poruka u javnosti te nije odraz policijskih službenika koji provode policijske poslove i primjenjuju ovlasti već odraz sadašnjega stanja u sustavu gdje se vidi da politika upravlja policijom”.

SDP angažirao Đurđicu Klancir za direktoricu komunikacija

Ocjenjuje kako je “u svemu najgore činjenica da će se predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o policiji, koji se radio mimo znanja svih sindikata koji djeluju u MUP-u, policijski sustav totalno svesti pod nadzor politike i politizirati do te mjere da će se ‘neposlušne’ policijske službenike moći premještati kada se hoće i gdje se hoće.”

Sindikat tvrdi kako će za policijske rukovoditelje biti sasvim dovoljno da ga njegov neposredni rukovoditelj ocjeni ocjenom “zadovoljava” i on će u tom trenutku biti smijenjen.

Podsjetimo, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je u srijedu da je preko svojeg opunomoćenog odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir zbog klevete.

Novinarku portala net.hr i bivšu SDP-ovu koordinatoricu za medije legitimirala policija

Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir u utorak se požalila kako su joj u redakciju došla dvojica policajaca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, kako bi utvrdili identitet tuženoga kao i adresu prebivališta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina