Siniša Pavlović: Na površinu su izišle činjenice koje pokazuju Perkovićevu duboku umiješanost u ubojstvo Đurekovića

Foto: Fah

Za komentar današnjeg suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića i svjedočenja Bože Vukušića pitali smo Sinišu Pavlovića, odvjetnika Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana Đurekovića, koja je sutužiteljica u ovom procesu.

Kako ste zadovoljni današnjim danom suđenja?

Današnje suđenje je imalo dva dijela. U prvom djelu je obrana ponovno pokušavala gotovo dva i pol sata diskreditirati Vukušića, međutim na tako loš i neprofesionalan način da je na kraju postalo očigledno da se pokušava učiniti sve kako bi se potrošilo vrijeme samo da Vukušić ne bi govorio o onome zbog čega je došao. A to je Perkovićeva umiješanost u ubojstvo Đurekovića.

Nakon što je obrana iscrpila sva ta ‘pametna’ pitanja, koja nisu imala puno smisla, pa tako niti odgovori, sudac Dauster je to konačno prekinuo i onda se prešlo na ono zbog čega je Vukušić došao.

Ono zbog čega smo mi vrlo zadovoljni je što su već u tih dva i pol sata svjedočenja na površinu izišle neke vrlo bitne činjenice za ovaj slučaj iz kojih se ukazuje Perkovićeva duboka umiješanost, istaknuo je.

Posebno je važno da je danas Bože Vukušić donio još neke nove dokumente koji potiču iz akcije Labrador. Po njima se vidi da je Branko Traživuk kao nekadašnji agent UDBA-e radio s Perkovićem, a kasnije kao agent KOS-a je radio protiv Hrvatske u akciji Labrador. On je dao svojim nadređenima u KOS-u informacije da je Perković umiješan u ubojstvo Đurekovića na način da je dao ubojicama ključ koji je dobio od Pratesa, istaknuo je Pavlović.

Obrana tvrdi da se radi o podmetanju KOS-a?

Što se tiče špekulacija obrane da se radi o podmetanju KOS-a, mi za sada nismo vidjeli taj dokument, vidjeli smo ga samo letimično jer još nije podijeljen, međutim ako se radi o dokumentu kojeg mi inače znamo, taj dokument je izuzetno važan i gotovo smo sigurni da se ne radi ni o kakvom podmetanju, nego da je dokument autentičan.

Prema tome današnji dan je bio izuzetno važan. Svjedok Vukušić je pokazao da ima izuzetno znanje, ne samo o ubojstvu Đurekovića, nego njegova istraživanja donose gomilu informacija o svim ubojstvima na emigrantskoj sceni.

Nastavak suđenja je 26. siječnja kada će Bože Vukušić nastaviti svjedočiti. Mi s nestrpljenjem očekujemo njegovo svjedočenje jer je iznimno bitno i konačno unosi strahovito puno svjetla u cijelu priču.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah