Slavonski Brod: Kaznena prijava protiv Croduxa, Crveni križ dostavlja vodu starima i nepokretnima

Foto: Fah

Na sjednicu Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu u subotu su došli premijer Andrej Plenković i ministri Damir Krstičević i Tomislav Ćorić, a gradonačelnik Mirko Duspara je prije početka sastanka najavio da je podnio kaznenu prijavu protiv tvrtke Crodux.

> (FOTO) Slavonski Brod: ‘Vlada se solidarizira s Britanijom, a nije spremna solidarizirati se s Brođanima?

“Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata”, rekao je Hini slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja.

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo je do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.

Ta je tvrtka u subotu ustvrdila da se zagađenje vode ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200 litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.

Po Dusparinim riječima, produktovod se nalazi na dubini od tri metra i onečišćenje je znatno veće.

“Da je Crodux htio ozbiljno pristupiti sanaciji, trebao je ukloniti svu zemlju oko mjesta na kojem je došlo do isticanja naftnih derivata. Umjesto toga oni su samo skinuli sloj od desetak centimetara i uklonili travu koja je spržena”, rekao je Duspara.

Ispred slavonskobrodske gradske uprave, gdje se održava sastanak Stožera civilne zaštite, predsjednika Vlade dočekali su zabrinuti roditelji koji su zatražili da poduzme mjere koje će Brođane zaštititi od zagađenja.

Brođanima pitku vodu dostavljaju cisterne

Stožer civilne zaštite građane je upozorio da voda nije za piće niti nakon termičke obrade. Slavonskobrodska gradska uprava uvela je dva dežurna telefona na koje građani mogu dobiti u slučaju potrebe dodatne informacije: (035) 217-088, i (035)217-013. Tijekom dana se očekuje još jedna zajednička sjednica gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite i na nju će, kako je najavljeno, biti pozvani i načelnici šest općina koje se opskrbljuju vodom s vodocrpilišta u Slavonskom Brodu.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković danas je za Hinu rekao da će cisterne za opskrbu vodom izvan Slavonskog Broda biti na tri lokacije u Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, te da se očekuje postavljanje dodatnih spremnika kako bi se građani mogli opskrbiti dovoljnim količinama vode.

“Donesena je i odluka da se otvore hidranti u zapadnom dijelu općine Oriovac u koji voda stiže s vodocrpilišta Davor, te na području općine Gornja Vrba gdje voda stiže s vodocrpilišta Sikirevci. Za opskrbu građana stižu i od robnih zaliha odobrene količine flaširane pitke vode”, rekao je Bošnjaković.

U Slavonskom Brodu cisterne su na lokacijama: Budanika – igralište, za područje MO Budainka i Kolonija; Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja i Podvinja; Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba; Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna nakon toga ide prema Radničkom trgu); Livada – novi mjesni dom; Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost; Naselje Slavonija I i II i Plavo polje – cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić.

Mirko Duspara Gradonačelnik Slavonskog Broda onečišćenje vode na slavonskobrodskom vodocrpilištu povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu, 28. ožujka oko 13 sati, kada je tijekom tlačnog ispitivanja cijevi došlo je do istjecanja naftnih derivata. Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika koja je odgovorna za ispitivanje, nakon incidenta je ustvrdio da je u okoliš istekla količina od 100 do 150 litara naftnih derivata, no slavonskobrodski gradonačelnik rekao je u petak kako sumnja da se radi i o više desetaka tisuća litara.

Crveni križ dostavlja vodu starima i nepokretnima

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.

Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima.

Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.

“Za sve ostale građane osigurane su cisterne s pitkom vodom te Hrvatski Crveni križ moli sve one građane koji su pokretni da si na cisternama u gradu sami osiguraju vodu jer je naša prva zadaća pobrinuti se za one koji do pitke vode ne mogu sami,” poručuje Crveni križ.

Također moli građane koji znaju za nepokretne susjede da se jave Crvenom križu na broj 035 444 554 kako bi i tim ljudima mogli dostaviti pitku vodu.

Ako se problemi s pitkom vodom na brodskom području nastave, Hrvatski Crveni križ u kratkom roku spreman je dostaviti još 20.000 litara pitke vode, poručuju iz te udruge.

Jučer, u petak, 30. ožujka utvrđeno je da je voda sa slavonskobrodskog vodocrpilišta onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. Cisterne danas dostavljaju pitku vodu mogu na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.

Na sastanak Stožera civilne zaštite danas u Slavonski Brod u 14 sati dolaze predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki akcident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

U Slavonskom Brodu onečišćen i zrak

Podsjetimo, u petak je u Slavonskom Brodu održan prosvjed građanske inicijative “Brođani za Brod” na kojem se okupilo više od 600 Brođana koji su prosvjedovali zbog onečišćenja zraka iz Rafinerije nafte u Bosanskome Brodu i zato što ne vide pomak u rješavanju tog problema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs