U Slavonskom Brodu i dalje nema pitke vode: Crveni križ i vojska opskrbljuju građane

Foto: Fah

Stanovnici Slavonskog Broda i dalje su bez pitke vode. Stožeri civilne zaštite jučer su izvjestili kako iz Zavoda za javno zdravstvo još uvijek nisu stigli novi rezultati analize vode.

(FOTO, VIDEO) Slavonski Brod i dalje bez pitke vode: Uskrs u redovima pred cisternama, pomaže i vojska

Analize vode kasne, procjene da nema razlike u odnosu na ranija mjerenja

Stožeri civilne zaštite Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije izvijestili su u ponedjeljak navečer da iz Zavoda za javno zdravstvo još nisu stigli rezultati ispitivanja uzorka vode uzetih u nedjelju 1. travnja i ponedjeljak 2. travnja, a procjenjuju da nema značajnih razlika od ranijih mjerenja kada su koncentracije ugljikovodika u vodi iznosile između 400 i 880 mikrograma po litri.

Na zajedničkoj sjednici u Slavonskom Brodu gradski i županijski stožeri civilne zaštite potvrdili su da je za građane Slavonskog Broda i općina Podcrkavlje, Bukovlje, Brodski Stupnik, Sibinj, Bebrina i Oriovac tijekom posljednja dva dana osigurana pitka voda. Opskrba dostavom vode cisternama riješena je i za osnovne škole, dječje vrtiće, Dom zdravlja i Opću bolnicu “Dr. Josip Benčević”.

Spremnici uz škole i visokoobrazovne ustanove puniti će se nakon praznika, uoči početka nastave.

Stožer je zatražio i žurno izvješće od tvrtke AEKS d.o.o koja za Crodux plin izvodila radove na sanaciji na mjestu izlijevanja nafte iz produktovoda, koje se dogodilo 28. ožujka. Članovi stožera insistiraju da tvrtka AEKS d.o.o. mora dostaviti detaljne informacije o tome što je učinjeno na sanaciji, koliki je opseg obuhvaćen radovima sanacije, koja se količina zemlje uzela za analizu te gdje je odvezena na ispitivanje.

Policija, županija i DORH istražuju ekološki incident

Isto tako, traže se rezultati analize tla kako bi se utvrdilo čime je zemlja na mjestu ekološkog incidenta onečišćena, je li to nafta ili su naftni derivati.

Od Plinacra koji je vlasnik produktovoda i koji je nadzirao izvođenje svih radova sanacije, traži se izvješće o tome kada je krenula sanacija onečišćenog tla, tko ju je izveo i koji su radovi izvedeni.

Istragu ekološkog incidenta provodi Policijska uprava Brodsko-posavska u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Slavonsko-brodski Stožer je uputio zahtjev Hrvatskim vodama za oslobađanje građana s tog područja od svih državnih nameta na računima za vodne usluge.

Iz stožera najavljuju kako će od Državnog odvjetništa zatražiti informaciju o poduzetim mjerama vezano uz kaznenu prijavu koju je Grad Slavonski Brod podnio protiv tvrtke Crodux plin i izvođača radova na sanaciji produktovoda.

160 stanovnika Slavonskog Broda bez pitke vode, ministar Ćorić: “Pitka voda za 15 dana”

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima. Premijer Andrej Plenković već je u subotu najavio da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje tog grada na sustav vodocrpilišta u Sikirevicma te poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas.

Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je jučer ujutro, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će pitku vodu Brođani i stanovnici okolnih općina dobiti za 15 dana.

Hrvatska vojska i Crveni križ dostavljaju Brođanima pitku vodu

Pripadnici Hrvatske vojske i u ponedjeljak pomažu u opskrbi stanovništva Slavonskog Broda pitkom vodom sa šest cisterni kapaciteta do 20000 litara pitke vode, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na terenu je jučer bio i 31 pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Na Uskrs je stanovnicima Slavonskog Broda je dostavljena 31.000 litara vode, a danas pripadnici Hrvatske vojske s djelatnicima Crvenog križa također dostavljaju građanima Slavonskog Broda flaširanu vodu.

Pripadnici Oružanih snaga RH, kao i cisterne s pitkom vodom, bit će i nadalje na raspolaganju lokalnom stanovništvu, dok se Slavonski Brod i okolica ne spoje na vodocrpilište u Sikirevcima, kako je najavljeno na sastanku Stožera civilne zaštite održanom u subotu, 31. ožujka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina