Za spas Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema od EU-a se očekuje 18,7 milijardi kuna

Foto: fah

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU izvijestilo je u utorak da je pokrenut “Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura odnosno 18,75 milijardi kuna iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, a ministrica Gabriela Žalac ističe da projektom žele vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske.

Novac za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osiguran je su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

“Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske“, kaže Žalac.

Projektom se prednost u sufinanciranju daje područjima manje razvijenih županija putem izravnih dodjela, kao i kroz mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Ministarstvo ističe da je njime omogućen “usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova” jer se želi osigurati što veća apsorpcija EU sredstava na području slavonskih županija  i “ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju”.

Također se želi stvoriti i preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog “Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema” u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

“Kako bi se omogućilo brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru ‘Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem’ očekuje se i provedba mjera kao što su izrada novog modela indeksa razvijenosti, izrada mape siromaštva i indeksa višestruke deprivacije te izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom financijskom razdoblju”, navode iz Ministarstva.

Inače, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru “Projekta Slavonija“ ugovoreno oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina