Tko su kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a i što znamo o njima?

Foto: Fah; Fotomontaža: Narod.hr

Na natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se najviše kandidata s HRT-a, među kojima su sadašnji v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota, bivša v.d. ravnateljica produkcije HRT-a Sanja Ivančin i bivši glavni ekonomist HRT-a Ante Rončević. Među ostalim prijavama zaposlenika HRT-a su i one bivšeg v.d. glavnog urednika HTV-a 3 Krešimira Čokolića, nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića i bivše direktorice prodaje na HRT-u Mirele Despot.

Na natječaj su se prijavili i povjesničar Josip Jurčević, bivši djelatnik HRT-a Ante Sarjanović i Ivica Zadro, čiju je prijavu NO proglasio nevaljanom jer nije dokazao deset godina radnog iskustva na radnim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima.

Saborski Odbor za informiranje i medije 2. veljače obavio je razgovore s devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, koji su iznijeli svoje vizije vođenja te kuće u petogodišnjem mandatu te glavne probleme koje vide u njenom radu.

Glasovanje o prijedlogu koji će ići na plenarnu sjednicu Sabora bit će na našoj sljedećoj sjednici, najavio je predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ).

> M. Ljubić: Postupak izbora ravnatelja HRT-a težak je debakl Andreja Plenkovića i Bože Petrova

Krešimir Čokolić (1967.) scenarist je redatelj i urednik. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na HRT-u radi od 1998. U početku je radio na malim formatima povijesnoga sadržaja kao što su Hrvatski spomenar i TV Kalendar, a od 2002. kao specijalist za povijest i geografiju u Znanstveno-obrazovnom programu.
Uređivao je emisije Znanstvena petica, Umnjak i Vrijeme za knjigu, bio scenarist dokumentarnih znanstveno-popularnih serijala Moć i umjetnost i Renesansa u Dalmaciji, a s I. Dleskom režirao dokumentarno-igrani serijal Osnivači crkvenih redova, koji je postigao velik uspjeh prodajom brojnim televizijskim kućama i produkcijama u svijetu.
Od 2008. urednik i redatelj u Dokumentarnom programu HTV-a, gdje je ostvario serijale Predsjednik Franjo Tuđman – stvaranje hrvatske države, Zločini komunizma u Hrvatskoj i Hrvatska u Prvom svjetskom ratu. Čokolićev recentni rad obilježila su dva filma iz 2015. s baštinskom i kulturnom tematikom: Tristo godina Alke (koji scenaristički potpisuje s Ivicom Dleskom i Vladimirom Brnardićem, a kojemu je redatelj Dražen Žarković) i Dominikanci u Hrvatskoj – prvih osamsto godina (kao scenarist i redatelj).
Od ožujka do prosinca 2016. vršitelj je dužnosti glavnog urednika programskoga kanala HRT3.

Sanja Ivančin (1962.) producentica. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Na TVZ-u radi od 1978., isprva kao poslovna tajnica i pomoćnica organizatora, od 1989. producentica, a zatim i odgovorna producentica u Obrazovnom, Dramskom i Dokumentarnom programu HTV-a. Producirala je brojne TV filmove i serije za djecu (Kanjon opasnih igara, Smogovci, Kad zvoni), sudjelovala u produkciji velikih projekata u Zabavnom i drugim programima (Jel’ me netko tražio, Obiteljski zabavnik, Opera pod zvijezdama i dr.).
U Dramskom programu potpisuje produkciju velikoga broja igranofilmskih produkcija i koprodukcija (Teško je reći zbogom, Novogodišnja pljačka, Isprani).
Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, gdje je četiri godine bila potpredsjednica sekcije Organizacije i dvije godine predsjednica, te Hrvatske udruge producenata.
Od ožujka do prosinca 2016. bila je vršiteljica dužnosti ravnateljice PJ Produkcija HRT-a.

Marko Ljubić: Zašto se o kriterijima izbora rukovodstva HRT-a ne vodi žestoka stručna i javna rasprava?

Nakon što je HRT bio bez vodstva od 1. listopada prošle godine kada je istekao v.d. mandat Siniši Kovačiću za vršitelja dužnosti početkom studenoga imenovan je Blago Markota vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Markota je marketinški djelatnik rođen 1973. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Na HRT-u radi od 1999. godine na poslovima financijske analitike. Bio je rukovoditelj odjela Marketing HTV-a od 2001. do 2008. godine, kada je HTV ostvario najviše prihode od marketinga u povijesti HRT-a. Markota je od 2005. do 2008. bio predsjednik Uprave tvrtke kćeri HRT-a – Orfej, a od 2008. do 2009. godine bio je ravnatelj HTV-a, u mandatu Vanje Sutlića.
Od 2013. rukovoditelj je RJ Arhiva i programsko gradivo, vodi projekte digitalizacije arhivskoga gradiva HRT-a i izradbe koncepta arhivskih kolekcija HRT-a. Od 2014. upravlja projektom EBU-a Digitalizacije arhivskoga gradiva, u kojem se nalazi 10 zemalja jugoistočne Europe, a iste godine postaje član Izvršnog odbora FIAT/IFTA-e.
Član je više radnih grupa Ministarstva kulture za arhivistiku i digitalizaciju kulturne baštine te asistent na Sveučilištu Sjever, Koprivnica, za medijski menadžment.

> Tko je Blago Markota – novi vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije?

Ante Rončević sveučilišni je docent, bivši pomoćnih glavnog ravnatelja za poslovanje. Bivši glavni ekonomist i voditelj programa za inozemstvo na HRT-u, a za mjesto glavnog ravnatelja natjecao se i 2007. godine, kada ga je pobijedio Vanja Sutlić, navodi Slobodna Dalmacija.
Rončević je bio na mjestu savjetnika glavnog ravnatelja HRT-a još u vrijeme Mirka Galića, a na njemu se nalazio i za mandata Vanje Sutlića. No dolaskom garniture ljudi Josipa Popovca 2010., ukinuto je devet savjetničkih mjesta i ostavljena su tek dva za radio i televiziju.
Rončević je raspoređen na novo radno mjesto u Odjel za istraživanje tržišta što je sa sobom nosilo gubitak određenih povlastica, ali i nižu plaću. Smatrao je da je oštećen i odlučio je tužiti HRT za razlike u plaći i tražiti oko 200 tisuća kuna.
No usred sudskog procesa, dakle bez prvostupanjske presude, HRT se odlučio nagoditi, a slučajno ili ne, Rončević 2013. postaje i glavni ekonomist, javlja Tportal. Početkom 2014. Goran Radman otpušta Rončevića zbog navodnog neizvršavanja obveza.
Rončević i Josip Jurčević kandidirali su se i u lipnju prošle godine za čelno mjesto HRT-a.

Josip Jurčević (1951.) sveučilišni je profesor, povjesničar. Od 1997. stalno zaposlen u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Dragovoljac Domovinskog rata od ljeta 1991. Jedan je od osnivača i zapovjednik dragovoljačke postrojbe, koja je u jesen 1991. postala Vod za dokumentarno i informativno djelovanje Glavnog stožera HV-a (NG 9385). U HV-u je ostao do ljeta 1992.
Jedan je od osnivača Informativno psihološke djelatnosti MORH-a, te prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a. Prvi je put dobio stalno zaposlenje krajem 1994. na mjestu samostalnog savjetnika u državnoj Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Od 1997. stalno je zaposlen u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.
Na studiju povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nositelj je kolegija Povijest 20. stoljeća i izbornih kolegija iz suvremene svjetske i hrvatske povijesti.
Na studiju novinarstva (do njegovog ukidanja) na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu bio je nositelj kolegija Povijest uspostave hrvatske države. Predaje suvremenu hrvatsku povijest na poslijediplomskom studiju povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.
Na Filozofskom fakultetu u Osijeku predaje kolegije suvremene svjetske i hrvatske povijesti. Bio je predavač i na Visokoj učiteljskoj školi u Petrinji. Na predsjedničkim izborima 2009. godine kandidirao se kao neovisan kandidat.
Od 2004. godine član je Savjeta hrvatske Vlade za pripremu prijatelja suda pred Međunarodnim kaznenim sudom za prostor bivše Jugoslavije. Od 2016. godine angažiran je kao savjetnik u Ministarstvu branitelja.
Aktivno se uključio uz Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata upozoravajući na nezakonite aktivnosti Hrvoja Hribara, bivšeg čelnog čovjeka HAVC-a. Oženjen je i otac je sedmero djece.

> Iza zavjese: Kuljiš i Jurčević o korupcijskim aferama – HAVC, Croatia Airlines, privatizacija

Kazimir Bačić (1961.), inženjer. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i završio GMP na IEDC-ju – Bled School of Management. Na HRT-u od 1984. na inženjerskim poslovima, potom rukovoditelj Tehnike HTV-a i pomoćnik glavnoga ravnatelja HRT-a za razvoj i tehnologiju. Sudjelovao u tehničkoj realizaciji velikih projekata, kao što su Eurosong, praćenje posjeta papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj, Svjetski skijaški kup, Olimpijske igre.
Vodio je ili sudjelovao u izradbi i provedbi mnogih projekata TV tehnike i tehnologije, kao što su projektiranje i opremanje studija Anton Marti i Angel Miladinov, digitalizacija proizvodnje Informativnog programa, uvođenje sustava virtualne scene, automatizacija TV programa, uvođenje eksperimentalnog HD emitiranja TV signala.
Aktivno je sudjelovao u radu ekspertne grupe EBU projekta Vision 2020. Član je radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognoga na digitalno zemaljsko emitiranje (DVB-T), od 2006. aktivni član Tehničkog odbora EBU-a (EBU TC), krovnoga tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije.

Mirela Despot bivša direktorica prodaje HRT-a radila je i kao informatičarka u HRT-ovu odjelu prodaje oglasnog prostora. Godine 2013. našla se u središtu “seks-skandala” u koji je bio upleten glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, ističe Večernji list. U obranu Mirele Despot stale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, čelnica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, a slučajem se pozabavio i saborski Odbor za ravnopravnost spolova. U odgovoru Gorana Radmana stajalo je da je u slučaju Mirele Despot pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti radi povrede radne obveze zaposlenice, zbog sumnje u “moguće štetne posljedice djelovanja i odluka u vezi s obavljanjem poslova radnog mjesta rukovoditeljice RJ Prodaja HRT-a”, prenosi Novi list.

Za Antu Sarjanovića, čovjeka koji je nekad ravnao scenografijom na HRT-u nema nikakvih podataka u HRT-ovom Leksikonu. Državna revizija njegov je mandat u scenografiji ocijenila negativnim. Zaposlenici smatraju kako je njegov mandat obilježila najveća devastacija fundusa scenografije HRT-a u povijesti same institucije. Nema dokaz o radu na odgovornim mjestima jer nije bio na rukovodećim pozicijama više od 10 godina, navodi dnevno.hr. Prošle je godine javno podržavao SDP-ovu akciju skrivenu pod nazivom ‘Hrvatska može bolje’ podsjeća direktno.hr. Dok su Markoti navodno skloni SDP i Most, Sarjanovića podupire HDZ, javlja današnji Večernji list, te dodaje da je tijekom prošlotjednog razgovora s članovima Odbora za medije otkriveno da je Sarjanoviću dio programa napisan u ženskom rodu, a on je uzvratio da je to zato jer mu je za pisanje programa pomagala supruga.

Ivica Zadro dugogodišnji je novinar i urednik. Iako je Nadzorni odbor HRT-a proglasio nevaljanom prijavu dugogodišnjeg zaposlenika HRT-a i stručnog suradnika na Fakultetu političkih znanosti Ivice Zadre na natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a Saborski Odbor za informiranje i medije obavio je razgovor i sa Zadrom, a Zadro je najavio traženje pojašnjenja NO HRT-a. Ivica Zadro, navodi Večernji list, drži da je dokazao i više od deset godina radnog iskustva na odgovornim poslovima u medijima jer je kao urednik na HRT-u radio deset godina (dvije kao honorarac i osam kao stalno zaposlen), četiri godine bio je urednik na Plavom, Zagrebačkom i Otvorenom radiju te je godinu i pol bio urednik informative i glavni urednik Radio Cibone.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr