Spor oko podjele građevinskog materijala: Nezadovoljni Petrinjci sukobili se s gradonačelnikom

Foto: narod.hr

Provedba intervencijskog plana grada Petrinje i cjelovite obnove, bila je tema sastanka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, s kojim se po završetku sastanka u Petrinji sukobila skupina nezadovoljnih građana.

Sastanak ministrice i gradonačelnika protekao je uz znaku prosvjeda nekoliko desetaka građana, predvođenih Inicijativom branitelja grada Petrinje, koji su imali primjedbe na transparentnost odluka o pravima građana na pomoć i obnovu, te na raspodjelu humanitarne pomoći.

Građani su od jutra čekali na mjestu gdje je tijekom jučerašnjeg dana stigao građevinski materijal. Iz Inicijative je javljeno tijekom jutra da je usprkos najavama o prijavama po određenim kriterijima dogovorena raspodjela građevinskog materijala uz popisivanje na navedenoj lokaciji i naknadnu provjeru. No, iako su građani čekali da dođe netko tko će sve to kontrolirati, podjele na kraju nije bilo.

U kratkom razgovoru za Narod.hr predstavnik Inicijative Ivo Vranić je poručio: “Donacija je za građane, a oni sad traže da se ljudi prijavljuju kako bi dobili ono što je došlo za njih”.

Nezadovoljni ovakvim postupanjem su se se prvo okupili na mjestu zakazane lokacije sastanka gradonačelnika i ministrice, ali su se nakon promjene lokacije, ubrzo okupili na novoj lokaciji kod Vatrogasnog doma.

Gradonačelnik Dumbović je po izlasku sa sastanka bio suočen s nezadovoljnim građanima. Što više, pri izlasku iz kruga Vatrogasnog doma, prosvjednici, koji su najavili nove prosvjede, blokirali su izlaz njegovom službenom automobilu. Građani su se nakon njegovog odlaska ponovno okupili kod skladišta, gdje su stigla dva policijska vozila. Nedugo nakon toga građani su se razišli.

Dumbović optužuje Most

Gradonačelnik Petrinje rekao je na konferenciji nakon sastanka kako će se osnovati posebna komisija i odrediti kriteriji za podjelu materijala.

Dumbović je večeras za RTL izjavio kako su ti incidenti politički motivirani, a na pitanje novinara tko politički stoji iza današnjih događaja izdvojio je Lucu Gašpar Šako i Most. “Ona je u Mostu, to je evidentno. Ona je ta spasiteljica i voditeljica svih medija i slikanja nečeg što je zatvoreno u prostoru komunalnog poduzeća bilo prije 14 dana i ona je otkrila Ameriku”, rekao je, iako Inicijativa branitelja grada Petrinje poručuje da ne žele da ih se povezuje s političkim strankama, a da su zahvalni Gašpar Šako na njezinoj pomoći oko inicijativa koje su organizirali.

Optužio je da je sve instruirano iz središnjice Mosta.

“Oni ni sami ne znaju koju štete pojedinci rade Petrinji. To nema smisla, Petrinja to nije zaslužila, ispada da smo kauboji bez reda koji želimo nešto stvoriti na silu”, ocijenio je Dumbović.

Gašpar Šako najavila kandidaturu

Gašpar Šako nakon dolaska policije pred skladište stala je pred novinare i najavila da će se kandidirati za gradonačelnicu Petrinje.

“Tko će zaštiti moj život i život mog maloljetnog djeteta. Meni se prijeti na dnevnoj bazi zato što sam razotkrila njihov kriminal, neću dopustiti profiterstvo nakon potresa. Nama građanima nije policija izašla kad smo ih zvali, a kad ih zove gradonačelnik izašli su. Govore mi da sam u predizbornoj kampanji, sad iz inata ću se kandidirati”, najavila je Gašpar Šako.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr