Srednjoškolci nastavu opet prate isključivo online – kako to izgleda iz prve ruke

Zagreb, 16.03.2020 - Radi zaštetnih mjera od koronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj su zatvorene škole a nastava je organizirana preko TV-a. Od ponedjeljka ce svi osnovnoškolci i maturanti imaju mogucnost pratiti nastavu na televiziji, razredna nastava na HRT 3 Škola na Trecem, viši razredi osnovne i maturanti na Sportskoj televiziji, dok prva tri razreda srednjih škola ne prate program preko TV, nego materijale imaju online i u virtualnim ucionicama. Na slici osnovnoškolac prati nastavu preko TV-a foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Hrvatski srednjoškolci od ponedjeljka nastavu slušaju isključivo online. S njima i učenici viših razreda osnovnih škola u četiri županije, uz Varaždinsku, sada i oni u Istarskoj, Primorsko- goranskoj i Međimurskoj. A isto ovaj tjedan najavljuju još dvije županije.

U zagrebačkom MIOC-u uložili su puno truda da bi nastava na daljinu bila što sličnijoj onoj u učionici. Na satovima kemije i fizike izvode se pokusi, a uz pomoć kamere učenici sve prate u realnom vremenu, postavljaju pitanja i daju odgovore.

“Tu je dodatna kamera da bi mogla učenicima pisati i na papiru odmah objašnjavati postupak koji se radi i interaktivni ekran za dodatna pojašnjenja. Vrlo je neobično znam i prošetati laptopom po školi da učenici vide, da se razvesele. Puno je ljepše raditi kad su oni ovdje”, kazala je za RTL Maja Đerek, nastavnica matematike u XV. gimnaziji u Zagrebu.

I učenici se slažu da ništa ne može zamijeniti nastavu u školi.

“Prednosti ovakve nastave su što se ne putuje i tu se štedi vrijeme i smanjuje mogućnost zaraze. Nedostataka ima, ništa ne može zamijeniti uvjete u školi, nismo jednako fokusirani. Stvaraju se tehnički problemi, nedostaje mi nastava uživo i najviše mi nedostaju prijatelji”, kazao je Vito Anić, učenik XV. gimnazije u Zagrebu.

Ova gimnazija je već dva puta zbog epidemiološke situacije nastavu morala održavati za sve razrede online. Sve ide prema rasporedu, a školski sat, kao i odmor, traju jednako kao da su svi u školi.

“Nastojimo se približiti ovim putem najviše što možemo da bi učenicima osigurali da ne budu zakinuti, da vide sve pokuse koje moraju vidjeti, možda ih neće napraviti u učionici na vježbama ali nadamo se da će to nadoknaditi iduće polugodište”, kazala je Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije u Zagrebu.

Uz srednjoškolce, nastavu na daljinu danas imaju i učenici viših razreda u četiri županije. Od sutra, tako će biti i u Vukovarsko-srijemskoj, a od srijede i u Zagrebačkoj županiji. U osnovnoj školi u Matuljima svim učenicima podijeljeni su tableti. Nadaju se da će tako raditi samo do kraja polugodišta.

“Nekako smo se nadali na da ćemo prvo polugodište završiti uživo. Ipak, možda to i nije tako loše jer imamo puno učenika u samoizolaciji i dosta pozitivnih i tako moćemo spriječiti daljnje širenje Covida”, kazala je Astrid Massari, ravnateljica OŠ Dr. Andrija Mohorovičić Matulji.

Plan je da se svi učenici nakon praznika, 18. siječnja, vrate u školske klupe. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

“Ja se nadam da će se situacija popraviti i da će se učenici moći vratiti u razrede jer nema alternative poučavanju lice u lice, bez obzira na tehnologiju i alate, kontakt djece i nastavnika i djece međusobno – to je užasno bitno”, poručio je Radovan Fuchs (HDZ) ministar znanosti i obrazovanja.

Tjedan online škole uoči praznika, svi se nadaju, smanjit će kontakte među učenicima i u javnom prijevozu i tako spriječiti širenje zaraze.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL