Srpski poduzetnik Šaranović progovorio o Krašu i razlozima kupovanja njegovih dionica

Foto: Fah

Nebojša Šaranović, srpski poduzetnik i investitor, vlasnik ciparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, u svojem intervjuu za neki Novac.hr, kojeg djelomice prenosimo govori o razlozima zbog kojih se odlučio za kupnju Kraševih dionica i mogućem preuzimanju te tvrtke.

Zbog čega ste u kupnju Kraševih dionica krenuli preko skrbničkog računa kad ste tu operaciju ionako odlučili izvesti preko jednog računa, što je značilo da ćete nakon stjecanja 5 posto dionica Kraš i Zagrebačku burzu morati službeno obavijestiti da iza računa u RBA stoji vaša tvrtka Kappa Star Limited?

Riječ je o uobičajenoj proceduri, mi i danas poslujemo u Hrvatskoj preko lokalne brokerske kuće koja nas savjetuje o formalnim koracima. Ni u jednom se trenutku nismo htjeli skrivati te u potpunosti poštujemo hrvatske zakone i pravila Zagrebačke burze. Kupujemo samo u svoje ime i za svoj račun.

Zašto ste se odlučili na kupnju dionica Kraša?

Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regije i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovito pratimo industriju u ovom dijelu Europe i smatramo da Kraš ima velik potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlenike. Vjerujemo da ima velik potencijal za daljnji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može donijeti dodanu vrijednost. Rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s investicijama. Naša je grupacija vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspješnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 milijuna eura. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih.

Dakle, znali ste ili ste mogli pretpostaviti da braća Pivac i Kraš ESOP neće tako lako odustati od svojeg strateškog partnerstva, što znači i da će vam jako teško prodati svoje dionice. Ako se to ne dogodi, ostat ćete manjinski vlasnik koji je dao jako puno novca za te dionice. Koliko ste dosad uložili u Kraš i što ako ne postanete većinski dioničar s više od 50 posto dionica?

Do sada smo u Kraš uložili više od 45 milijuna eura. Jako vjerujemo u pravni sustav Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan te smo spremni participirati u Krašu i s manjinskim udjelom. Te smo mogućnosti svjesni od početka, što nije promijenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primjere sinkroniziranog djelovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi time ne bavimo jer vjerujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih dioničara i same kompanije.

U medijima i javnosti su se pojavile neslužbene informacije da biste kao većinski vlasnik proizvodnju premjestili u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustili veliki broj radnika. Kako komentirate te spekulacije?

To su zlonamjerna tumačenja i potpuna neistina. U karijeri sam imao sam šest tvornica i nijedna nikada nije premještena niti ugašena. Vjerujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrijednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposlenici jer, vjerujte mi, nitko drugi na svijetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast tvornica, nova radna mjesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje, u to se mogu uvjeriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima.

Kako biste povećali profitabilnost Kraša, koji je po tom indikatoru na začelju drugih jakih tvrtki u konditorskoj industriji regije?

Da bismo na to odgovorili precizno, morali bismo znati bruto bilance kompanije, što još ne znamo. No, sigurno je da povećanje profitabilnosti vidimo kroz povećanje ulaganja u nove proizvodne kapacitete i sinergijske efekte s ostalim članicama naše grupacije. Primjerice, ono u što smo sigurni jest da postoji velik potencijal za povećanje prodaje na srbijanskom tržištu. Uvjereni smo i da na drugim tržištima može bolje, a sredstava i znanja imamo.

Vaša kompanija ima sjedište na Cipru, ali vi ste iz Srbije, u kojoj su i vaše glavne proizvodne tvrtke. Kako ocjenjujete dosadašnje ponašanje Hanfe, domaćeg regulatora, u ovoj situaciji, kao i Zagrebačke burze? Kakva su vam prva iskustva kao većeg investitora u Hrvatskoj?

Za sada su jako pozitivna. Imamo pisanu korespondenciju s Hanfom i zadovoljni smo odgovorima. Znamo da u nekim dijelovima praksa ne postoji, ali ćemo službenom korespondencijom doći do odgovora i na ta pitanja.

Intervju u cijelosti pročitajte na portalu Novac.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novac.hr