Stanovnike Banovine šokirali računi za struju od 11.000 kuna – HEP pojašnjava što učiniti

računi
Foto: Depositphotos

Stanovnici Banovine dobili su račune za struju za razdoblje od listopada prošle godine do travnja od kojih su doživjeli šok. Uglavnom se radi o ljudima kojima su domovi uništeni u potresu i već više od godinu dana žive u kontejnerima dok čekaju obnovu.

Računi u iznosu od više tisuća kuna

Država je obećala da svi kojima su domovi uništeni u potresu te koji imaju crvenu naljepnicu na svojoj nekretnini u Banovini neće morati plaćati struju do kraja lipnja, zato su se građani šokirali kad su dobili račune na iznose od više tisuća kuna.

Obitelji kojima su stigli računi u iznosima od 6000, 9000 pa čak i 11.000 kuna žive u kontejnerima i uglavnom se radi o starijem stanovništvu koje preživljava s izuzetno malim mirovinama.

Naime, samo jedna obitelj dobila je račun na kojem piše oznaka “otpisano”, a na ostalima nema te oznake i stoga se građani boje da će ih morati platiti, no iz HEP-a za DNEVNIK.hr ističu kako će svima koji imaju pravo na to, računi biti otpisani. Dodaju kako je moguće da su poslani računi na kojima nema eksplicitne oznake o otpisu jer se popis osoba koje imaju pravo na otpis stalno ažurira.

“Prije svega važno je istaknuti da se kupcima koji imaju pravo na otpis potraživanja, računi u skladu sa zakonskim propisima moraju izdavati, iako će biti otpisani. Na takvim računima HEP Elektre treba stajati oznaka “OTPISANO”. Ako te oznake nema, a kupac zadovoljava kriterije iz zaključaka Vlade, za realizaciju prava kupac se treba obratiti nadležnom distribucijskom području HEP ODS-a (Elektri Sisak)”, odgovorili su nam iz HEP-a.

Tko ima pravo na otpis?

Objasnili su i kako se obrađuju podaci o tome tko ima pravo na otpis te po kojim kriterijima se to određuje.

“Otpis potraživanja bazira se na evidenciji dodijeljenih odgovarajućih oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina koju vodi Hrvatski centar za potresno inženjerstvo te na evidenciji korisnika prava iz sustava socijalne skrbi, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Spomenute evidencije usklađuju se s evidencijom korisnika mreže HEP Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a).

Kako se ta evidencija kontinuirano usklađuje, moguće je da HEP Elektra nije zaprimila podatke o svim kupcima koji zadovoljavaju uvjete za otpis. Takve će slučajeve HEP ODS po prijavi provjeriti te će ih, ima li za te kupce podatke zaprimljene od navedenih nadležnih institucija, uskladiti u evideniciji i proslijediti na postupanje HEP Elektri.

Podsjećamo, na temelju zaključka Vlade RH, do 30. lipnja 2022. godine, pravo na otpis potraživanja imaju isključivo krajnji kupci iz kategorije kućanstvo stradali u potresu, a koji zadovoljavaju uvjete iz zaključka Vlade RH i nalaze se na području Grada Petrinje; Grada Gline; Grada Siska; Grada Hrvatske Kostajnice; Općine Lekenik; Općine Sunja; Općine Donji Kukuruzari; Općine Majur; Općine Dvor; Općine Topusko; Općine Gvozd; Općine Jasenovac; Općine Hrvatska Dubica, Općine Martinska Ves, Općine Pokupsko i Općine Kravarsko imaju pravo na otpis potraživanja za potrošenu električnu energiju.

Kupci moraju zadovoljavati jedan od sljedećih uvjeta:

– da su bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je dodijeljena oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina: N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja; N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja; PN1 – Privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled i PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije, a koji su obilježeni istaknutom crvenom odnosno žutom naljepnicom, te koji se nalaze u zamjenskom smještaju na navedenom području odnosno krajnjim kupcima na privremenom smještaju u kontejnerima i kontejnerskim naseljima.

– da su korisnici ili su članovi njihovog kućanstva korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, imaju pravo na otpis potraživanja”, pojašnjavaju iz HEP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.