Starešina: Kadije-sudije Hrvatsku drže u jugoslavenskom ratnom zatočeništvu

Višnja Starešina
Foto: narod.hr

“Zamolnica” tužiteljstva BiH hrvatskoj Vladi, s objavom nakane podizanja optužnice protiv svih poznatih i nepoznatih, živih i mrtvih zapovjednika hrvatske oslobodilačke operacije “Bljesak”, nije iznenađenje, piše Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

(…)

U prethodnom komunističkom sustavu izvršni nadzor nad kadijama-sudijama provodile su komunističke tajne službe (UDBA i još tajnovitiji i moćniji armijski KOS…). Bila je to istinska suradnička simbioza. U novim, višestranačkim, tek nominalno demokratskim državama ostali su isti i kadije-sudije i njihovi nadzornici. Samo se nazivlje promijenilo. A u BiH se i umnožio broj njihovih političkih gospodara pa ni najvještiji kadija-sudija ne može baš svima uvijek udovoljiti. Ali uglavnom, kadije-sudije dobro prate želje svojih politički zacementiranih i korupcijom bezobrazno obogaćenih gospodara. Zato na prvi pogled izgleda čudno da je “zamolnicu” Hrvatskoj da se optuži za “Bljesak” uputila kadija-sudija iz hrvatske, odnosno Čovićeve kvote –​ Gordana Tadić, službeno glavna tužiteljica BiH, koju upravo nastoji smijeniti nezadovoljni mini-sultan Izetbegović. Ali i ova je “zamolnica” kontinuitet ponašanja svih, pa i hrvatskih političkih gospodara i njihovih kadija-sudija.

Nacrt optužnice

U proljeće 1995., dok su Srbija i “srpske zemlje” bile pod UN-ovim sankcijama i nisu priznavale niti jednu rezoluciju UN-a, srpski kadija-sudija Savo Štrbac predao je tužiteljima UN-ova haaškog suda nacrt optužnice za hrvatsku vojnu operaciju “Medački džep”. Otada su srpski kadije-sudije pripremili optužnice za sve hrvatske ratne operacije vođene za oslobađanje vlastitog teritorija od srpske okupacije, koncipirali ih kao udruženi zločinački pothvat (UZP) političkog i vojnog vodstva, a Štrbac javno poručivao kako će time promijeniti karakter rata. Svoju optužnicu za “Oluju” uspjeli su “prodati” Haaškom sudu, preko njega obvezati hrvatske kadije-sudije na suđenje za “Medački džep”, preko BiH su pokrenuli kazneni progon protiv zapovjednika HV-a i HVO-a za Bosansku Posavinu, sada to pokušavaju s “Bljeskom”… Predvidivi vrhunac bit će optužnice za završne operacije HV-a i HVO-a u BiH – “Maestral” i “Južni potez”. Kao hrvatski UZP agresije na Republiku Srpsku, dakako. To se još zove i Memorandum SANU II.

(…)

predsjednik Mesić svesrdno je doprinosio haaškoj presudi za hrvatski UZP prema Bošnjacima u BiH, njegov nasljednik Josipović činio je sve da zaštiti vrh JNA i KOS-a….U BiH je bivša Čovićeva kadija-sudija Vesna Budimir podnijela prve optužnice protiv zapovjednika HVO-a koncipirane kao UZP protiv Bošnjaka, primjenjujući kriterije objektivizirane zapovjedne odgovornosti. Druga Čovićeva kadija-sudija Gordana Tadić optužila je zapovjednike HVO-a i HV-a za hrvatski UZP agresije na Srbe u Bosanskoj Posavini! Ukratko, hrvatski kadije-sudije i njihovi politički gazde sustavno i kontinuirano pomažu i srpskim i bošnjačkim političkim gazdama da preko procesa za ratne zločine ostvare svoje ratne ciljeve. Time, kombinacijom straha i lažnog milosrđa osiguravaju monopol vlasti starih udbo-kosovskih struktura i u Hrvatskoj i među Hrvatima u BiH. A Hrvatsku drže u jugoslavenskom ratnom zatočeništvu. Sarajevska zamolnica za “Bljesak” i zagrebačka predstava spašavanja generala samo je nova epizoda u tom serijalu.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji. 

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr