Stipo Mlinarić: 87 dana ili 3 mjeseca krvave obrane Vukovara?

Foto: Snimka zaslona

Laž. Surova laž koja se proširila medijskim prostorom posljednjih dvadeset godina. Kada je obljetnica tragedije Vukovara 18.11. svi mediji u svojim dnevnicima izvještavaju o tri mjeseca krvave obrane grada Vukovara. Nažalost i spot koji se puštao prije dvije godine kada se skupljao novac za vukovarski vodotoranj isto je išao s sloganom „Nije se srušio 87 dana“.

Mi Hrvati smo majstori za obezvrijediti sve veličanstveno što smo napravili kroz povijest pa tako i ovu fenomenalnu obranu grada Vukovara. Kada odbijete 87 dana od 18.11. dobijete 24.08. i mi time sami sebi nanosimo strašnu štetu što vješto koriste oni koji su nas napadali. Oni takve prilike ne propuštaju. To je najbolje osjetio gradonačelnik Ivan Penava koji se u svom drugom mandatu bori za istinu o svojim stradalim sugrađanima. Tada mu se dogodi da dogradonačelnik iz srpske manjine Milaković napravi presicu i napadne g. Penavu mašući s popisom „srpskih civila“ koji su navodno ubijeni u srpnju i kolovozu. Naravno da od tog spiska su većina vojnici koji su nas napadali.

Mi sami sebi s takvim iskrivljivanjem povijesti pucamo u koljeno. Upozoravao sam na vrijeme da će se dogoditi prozivke s srpske strane zato što je nametnut krivi datum početka obrane grada Vukovara. Što je početak rata ako nije 2.5. kada je ubijeno i masakrirano 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu? To su bili legalni policajci u policijskim uniformama kao i danas i obavljali su policijske zadatke.

Nije toga 2.5. kada su mučki poubijani policajci napravljen uviđaj i privedeni oni koji su počinili taj zločin. Naprotiv, od toga 2.5. kao po nekoj naredbi znamo i čijoj KOS, podižu se barikade u svim srpskim selima oko Vukovara i Vukovar zapravo postaje opkoljen s tri strane osim Bogdanovaca.

Ako to nije početak rata i pobune onda ne znam što je. Prolivena je nevina krv. Mediji poslije svih grozota što su počinjene nad Vukovarom i njegovim braniteljima nameću da se Vukovar branio 3 mjeseca i to polako postaje istina.

Ovdje moram biti objektivan i reći da nisu samo mediji krivi nego i pojedini Vukovarci koji su se borili u Vukovaru. Zašto je baš stavljen taj datum 24.8.? Zato što je toga dana JNA krenula u otvorenu agresiju na Vukovar iz svih mogućih oružja i ne skrivajući se više da je na strani pobunjenih Srba.

Zašto su neki Vukovarci koji su bili medijski eksponirani u zadnjih dvadesetak godina nametnuli kasniji početak rata u Vukovaru? Zato što nisu bili uključeni od samoga početka u obranu grada pa im je odgovaralo pomaknuti datum tako da ispadne da su oni bili zapravo od prvoga dana. Mnogi koji su bili od samih početaka, a to je od 10.3.1991. kada su se u Bogdanovcima postrojili nenaoružani odredi većina je poginula tijekom rata, a znamo da mrtva usta ne govore.

Malo je onih koji su bili aktivni od samih početaka pa do kraja i koji su preživjeli pakao Vukovara, da se danas bore s ispravljanjima nepravdi o nametnutom datumu,umorni su više od silne nepravde.

Samo kratko da prođem od krvavog 2.5. pa do 24.8.1991. u Vukovaru. Sva sela oko Vukovara 2.5. stavljaju barikade, a mi stavljamo svoje punktove i danonoćno čuvamo cijeli grad. Provokacije iz njihovih sela su česte ali i iz Borova naselja pa 4.7. oslobađamo dijelove ulica koje se naslanjaju na Borovo Selo.

U srpnju na Budžaku uspostavljamo crtu obrane koja se ne mijenja do pada grada. Isto radimo i na Lušcu i tamo obrana odolijeva do 2.11. Da se nisu napravile te predradnje Vukovar bi pao za 2 dana, a Vinkovci i Osijek bi bili u velikom problemu. Imali smo ranjenih branitelja toga 4.7. kao i na Lušcu, zaplijenili smo pješačkog oružja tako da smo popunili svoje redove. Spremali smo se za ono što je i slijepcu tada bilo jasno da će se dogoditi. Otvoreni napad JNA na cijelu Hrvatsku pa tako i na Vukovar.

Luka Andrijanić ruši 2 aviona JNA tipa Galeb 24.8. koji su mitraljirali Borovo naselje i silos. Nisu tada prvi put napali iz zraka naše položaja nego je toga dana bilo rečeno dosta je više što su mirno letjeli, letjeli su. Ne možemo uzimati datum napada JNA na grad nego je agresija počela puno prije toga. Stalno su noću pucali iz minobacača po naselju i provocirali, posebno u sedmom i osmom mjesecu.

U Borovu Selu su bili smješteni svi četnički dobrovoljački odredi koje su došli iz Srbije u trećem mjesecu 1991g.da podignu oružanu pobunu u srpskim selima. Njih je poslala, naoružala i kontrolirala vojna služba sigurnosti KOS i preko njih su izazivali novu hrvatsku vlast. Toga 02.05. gine jedan četnički dobrovoljac Vojislav Milić iz Stare Pazove a nekoliko ih je ranjeno. Što su oni radili tamo i tko ih je poslao danas je svima jasno, mi koji smo krenuli od samog početka bilo je jasno i onda.

Nekim Vukovarcima oči su se otvorile tek kada su salve granata počele padati po njihovim glavama. To je njihov problem. Kako je Vukovar izdržao punih šest mjeseci krvavog rata znaju oni koji su preživjeli. Koliko je truda, ljubavi, hrabrosti utkano od branitelja u njegovu obranu zna samo dragi Bog.

Zato nitko nema pravo umanjivati i smanjivati vrijeme obrane grada. Što se je dogodilo kada je grad pao dobro znamo, četničke horde i JNA imaju tri dana krvavi pir. Nažalost događa se masakr koji nije viđen od 1945. g i križnog puta. Uniforma ista, kapa s crvenom petokrakom ista, jame po Vukovaru iste s istim narodom kao i onda. Srpska politika isto se hrani lažima i krivotvori istinu kao i proteklih pedeset godina, samo danas ne ćemo šutjeti i istina će pobijediti zlo.

Hvala Budimiru Lončaru na embargu za uvoz oružja, stvarno nam je pomogao, zato smo imali samo oružje koje smo morali oteti od neprijatelja. Možda je on ipak zaslužio odličje grada Zagreba jer JNA nije mogla zbog embarga uvesti atomsku bombu, samo nju još nisu bacili na grad Vukovar i nas branitelje. Da su je kojim slučajem bacili neki bi taj datum stavili za početak rata u Vukovaru. Svatko danas nažalost može dobiti odlikovanje, pa i oni koji su direktno radili protiv Republike Hrvatske.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.