Što je hrvatski veleposlanik pri UN-u poduzeo da spriječi propagandnu izložbu o Jasenovcu?

Foto; un, fah, montaža narod.hr

U Ujedinjenim narodima u New Yorku otvorena je izložba “Jasenovcu pravo na nezaborav“, u sklopu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koju je napravio izraelski povjesničar Gideon Grief. Hrvatska je pokušala spriječiti otvaranje izložbe, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Mlaka reakcija MVEP-a izazvala je pitanje je li se učinilo sve što je bilo moguće kako bi se  spriječila ta izložba?

Postavljanje izložbe je moralo biti najavljeno mjesecima prije, tako da je bilo dovoljno vremena da se reagira jače i usprotivi postavljanju propagandne izložbe, a ne samo, kako tvrde diplomatski izvori beogradskih medija, “spornoj fotografiji Alojzija Stepinca” i njegovoj “misiji u pokatoličavanju Srba” te navođenju “broja stradalih” u Jasenovcu.

MVEP nije izvijestio što je po tom pitanju učinio Vladimir Drobnjak, Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima.

>MVEP: ‘Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati’

Tko je Vladimir Drobnjak?

Vladimir Drobnjak je od 2013. godine Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a od 2016. godine je Predsjedatelj Posebnog političkog i dekolonizacijskog odbora (Četvrti odbor) Opće skupštine UN. Član je savjetodavnog odbora Glavnog tajnika UN za pitanja razoružanja, te supredsjedatelj Ad-hoc Radne skupine za revitalizaciju rada Opće skupštine UN.

>Igor Vukić: Zašto se hrvatska država napokon ne suprotstavi propagandi Jasenovca koju vode Kusturica i Greif

Drobnjak je rođen 5. ožujka 1956. u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a diplomirao je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski i francuski. Od 1988. do 1992. godine bio je dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz SAD i UN sa sjedištem u New Yorku.

>Banić i Koić: Sudac Gideon u borbi s istinom?

Od priznanja uručeno mu je 2013. Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, 1998. Memorijalna medalja Vukovar (za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja), 1996. Spomenica domovinske zahvalnosti, 1996. Red hrvatskog trolista. Godine 1984. dobio je Zlatno pero Hrvatskoga novinarskog društva, a 1982. nagradu za Mladog novinara godine.

Drobnjak je 2014. godine bio je predsjedavajući u UN Komisije za razoružanje, bio je potpredsjednik Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), te potpredsjednik UN Komisije za izgradnju mira.

>Dačić tvrdi: Izložba u UN-u ‘nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca’

Od siječnja 2005. do veljače 2012. bio je glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Od srpnja 2003. do veljače 2005. godine bio je Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Od prosinca 2000. do lipnja 2003. bio je Šef Misije Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama u Bruxellesu, a od 1999. do 2000. Nacionalni koordinator Republike Hrvatske za Pakt stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Samu diplomatsku karijeru Drobnjak je počeo i ranije, početkom devedesetih godina kad je najprije bio imenovan za zamjenika stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Pet godina kasnije, 1997., vratio se u Zagreb gdje je preuzeo dužnost pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova. U međuvremenu je postao i nacionalni koordinator za Pakt stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr