Udruga Lavice pomoć i zaštita žrtavama pedofila – godišnjica mlade i važne udruge za pomoć djeci i roditeljima

Foto: Thinkstock

Ovih dana obilježavamo godinu dana osnivanja jedne nove i mlade, ali hrvatskom društvu, djeci i roditeljima nemjerljivo značajne građanske udruge koja se zove „Udruga Lavice – pomoć i zaštita žrtavama pedofila“. Udruga je osnovana 27. siječnja 2017. godine, a osnivanje je prvenstveno odjek i reakcija na užasavajuće društvene situacije u kojima su djeca svakodnevno u bliskim kontaktima sa spolnim zlostavljačima, bilo to na društvenim mrežama ili u situacijama u kojima su djeca – lovina i žrtva pedofila.

Broj spolno zlostavljane djece, 848 prijava spolnoga iskorištavanja djece u 2016. god., preko 900 prijava u 2017., važan je indikator potrebe za hitnim društvenim promjenama u zaštiti djece kao i educiranju građanstva, zbog čega je udruga i osnovana. Predsjednica i osnivačica udruge, Anita Papa, kao i njeni volonteri nakon osnivanja sami su se uvjerili kako je potreba za ovom udrugom daleko veća nego što su mislili.

Nažalost, volonterski rad udruga u našoj zemlji, za većinu građana je još uvijek enigma! Ipak, predsjednica udruge Anita Papa je prepoznala neočekivano veliku potrebu žrtava i njihovih roditelja za društvenom i svakom drugom potporom.

Naime, nakon saznanja da im je dijete spolno zlostavljano, roditelji se i sami, zajedno sa svojim djetetom, nalaze u stanju velikog šoka i boli zbog bespomoćnosti da promijene ono što se dogodilo, kao i neznanju što je u takvoj situaciji potrebno poduzeti. Sve to u nekim slučajevima dovodi do toga da optužnice protiv pedofila nikada nisu podignute, da žrtve kojima nije pružena adekvatna stručna pomoć cijeli život osjećaju nepotpunost i osakaćenost, a u krajnjem slučaju dolazi i do tragičnog samoubojstva.

Pitate li se ikada zašto se to događa? Možete li zamisliti jauk i vapaj dječjih žrtava? Neke od tih žrtava imaju 5 godina ili samo nekoliko mjeseci….

Jesmo li društveno slijepi nad zlostavljanjima vlastite malene djece, iako se u medijima, klinikama, raznim emisijama i po društvenim mrežama tako često govori o tzv. dobrobiti djece?

Riječi stručnjaka i institucija, te njihova djela tj. provođenje istih u našoj državi za sada nisu usklađeni.

A Udruga Lavice- pomoć i zaštita žrtavama pedofila želi to promijeniti i svojim radom djeluje upravo s tim ciljem.

Trenutna situacija u Hrvatskoj na području pravnih procesa i samih zakona vrlo je poražavajuća i najčešće  obeshrabrujuća. Pedofil je djetetu trajno promijenio život, ali ono što nam svjedoče neke od žrtava jest da nakon prijave spolnog zlostavljanja dolazi do institucionalnog zlostavljanja koje zna biti dugogodišnje, i toliko strašno, da žrtve i njihovi roditelji nerijetko izjavljuju kako bi bilo bolje da nikada nisu niti podnijeli prijavu!

Slučaj pedofila stomatologa, o kojem su mediji u zadnje vrijeme izvještavali i u koji smo  bili maksimalno uključeni, primjer je nerada naših institucija, te njihove neusklađenosti i nemara, a pritom nitko ne snosi odgovornost. Tek kada se počelo javno govoriti o tom slučaju i kada je naša akcija bila medijski popraćena, cilj je u konačnici bio ostvaren – pedofil više ne radi u domu zdravlja s djecom, o čemu smo i pisali na našem portalu.

Stomatolog osuđen za pedofiliju kažnjen – radom za opće dobro!

No, tko će u budućnosti štititi djecu od tog istog pedofila? On je danas isti onaj čovjek, ako ga se tako uopće može nazvati, koji je seksualno iskorištavao svoju trinaestogodišnju pacijenticu i pritom iskoristio svoj odnos pacijent-liječnik, a naglašavam da je bio zaposlenik državne institucije čak godinu i pol dana nakon što je pravomoćno osuđen. Pedofilima se ne smije omogućiti zaposlenje koje uključuje rad s djecom i trebala bi biti zakonom regulirana obavezna provjera registra pedofila, a jednom osuđeni pedofili nikada se ne smiju brisati iz registra jer se u većini slučajeva radi o recidivistima.

Cilj udruge je također i osvješćivanje cjelokupnog društva, odnosno edukacija roditelja da znaju prepoznati znakove spolnog zlostavljanja, kako kod vlastitog, tako i kod tuđeg djeteta,  te da s odgovornošću to hitno i prijave.

Nije to nečiji tuđi problem, odgovorno je cijelo društvo, kao i svaki pojedinac!

Na promociji udruge u travnju 2017. dijelili smo letke građanima grada Zagreba s ciljem njihovog educiranja, a nadamo se da će i građani svih regija Hrvatske prepoznati nužnost edukacije, i također se priključiti budućim akcijama.

Psihologinja i vještakinja Jasminka Horvatić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada, na upite o psihičkim posljedicama seksualnog zlostavljanja djece, navodi-„To je traumatično iskustvo za dijete i potrebno je potražiti stručnu pomoć. Bez stručne pomoći dijete će se, a kasnije i odrasla osoba, osjećati  kao „roba s greškom“ koja nije u mogućnosti ostvariti normalne odnose. Saznanje o seksualnom zlostavljanju djeteta je trauma i za roditelje, koji se okrivljuju što nisu zaštitili dijete pa je i njima potrebna stručna pomoć za prevladavanje vlastite traume i edukacija o postupcima prema djetetu.“

Važnost prisutnosti naše udruge može se najviše očitovati kad je žrtvama u poteškoćama i patnji potrebna potpora i informacije, te pomoć koju drugdje ne mogu dobiti. Nažalost, činjenica je da žrtve iskazuju kako ne nailaze na oslonac unutar institucija, već su prepuštene same sebi, što uz spolno zlostavljanje, često dovodi do već spomenutog institucionalnog zlostavljanja. Članovi naše udruge svakodnevno vide upravo to: suze roditelja, depresiju zlostavljane djece, bijes bespomoćnosti i ogorčenost radi nedjelotvornog sustava. Rijetko, ali upoznajemo i one, koji su bili žrtve, ali su se uz potporu ljubavi bližnjih, i adekvatnu stručnu pomoć, oporavili i to ne obilježava njihov život.– zločinac kažnjen, a oni slobodni od prošlosti. Zar to ne zaslužuje svaka dječja žrtva spolnoga zlostavljanja?

Vjerujem da je pisanje, izvještavanje i javno govorenje o spolnom zlostavljanju djece najbolji način prevencije, stoga prekinimo svi to prešućivati i na glas recimo zajednički: Stop spolnom zlostavljanju djece!

Žrtvama poručujemo da nisu sami i da imaju našu podršku. Premda su doživjeli spolno zlostavljanje, krivac je isključivo zlostavljač. Svaka vaša prijava je veliki korak jer taj isti zlostavljač, upravo radi vaše hrabrosti i jakosti, sutra neće zlostavljati još jedno dijete.

Djeca su najslabija i najnezaštićenija, stoga nastojmo zajedno spriječiti spolno zlostavljanje djece i pomozimo djeci žrtvama pedofilije.

Poruka svakom čitatelju jest – djeluj savjesno.

Autor: Marija Plavotić potpredjsednica Udruge Lavice – pomoć i zaštita žrtvama pedofila

 

Sve informacije o pomoći koju možete dobiti od udruge Lavice, o uključenje u rad udruge, te o pomoć i donacijama udruzi možete dobiti na njihovoj stranici koja se nalazi ovdje: Facebook Lavice

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr