Što je Bandić htio inzistiranjem na smjeni ministrice Divjak, pa odustajanjem?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Krenulo je od osnovnoškolskih udžbenika za vjeronauk, za koje ministrica Blaženka Divjak nije predvidjela  da budu besplatni jer je to u Hrvatskoj – izborni predmet. Ministarstvo financija osiguralo je 122 milijuna kuna za školske udžbenike i dalo suglasnost Ministarstvu obrazovanja da pokrene postupak nabave istih za učenike osnovnih škola, ne radeći pritom razliku između udžbenika za obvezne i izborne predmete.

A besplatni školski udžbenici su uvijek bili prioritet Bandićeve stranke, Zagreb je među prvima u Hrvatskoj pokrivao sve troškove udžbenika roditeljima osnovnoškolske djece. Koji su Bandićevi motivi za to sad nije bitno, inicijativa je svakako hvale vrijedna. Kao što i nije toliko bitno zašto je Bandić kao bivši SDP-ovac, doduše iz vremena kad su tamo bili puno normalniji ljudi nego danas, stao u obranu vjeronauka.

Zato su reagirali na dopis koji je Ministarstvo Blaženke Divjak poslalo školama, a u kom se navodi se da se suglasnost Ministarstva financija odnosi samo na nabavku udžbenika obveznih predmeta, poručivši da je to “krajnja manipulacija”. Zakon o udžbenicima ne radi razliku između udžbenika kad je u pitanju njihova nabava iz sredstava Ministarstva, odnosno države, jer izborni predmet kad se učenik za njega opredijeli postaje obvezan. Zato su zatražili od ministrice Divjak da povuče svoj dopis osnovnim školama i uputi novi – ili da podnese ostavku.

Korupcija u ministarstvu?

I ne samo udžbenici za vjeronauk, nego su se Bandićevci dotakli i korupcije u Ministarstvu, apostrofiravši ogromne honorare za nekvalitetne i beskorisne metodičke priručnike, što je koštalo oko osam milijuna kuna, ali i nekvalitetne tablete plaćene 1000 kuna komad, dok kvalitetniji u slobodnoj prodaji koštaju pola tog novca.

Naime, portal Srednja.hr je pisao o netransparentnom trošenju novca iz europskih fondova namijenjenog za eksperimentalni program Škola za život. Ustanovili su da su određenim  profesorima koji su radili na metodičkim priručnicima isplaćeni vrlo visoki honorari, a posao koji su odradili je ocijenjen nedovoljno dobrim. To stoji u dokumentu koji je članovima radnih skupina poslala pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, a u kojem, među ostalim, stoji da priručnici „ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac”, navode oni.

No ono što upućuje da se ne radi tek o nespretnosti je to što je u međuvremenu zaustavljena isplata honorara, tako da je nastavnicima koji su radili na izradi metodičkih priručnika isplaćeno samo 50 posto novca, jer je “priručnik samo 50% izrađen”. Početkom travnja javljeno je međutim da isplate ostatka honorara neće biti, zbog „izvršene revizije”. No nekima je i za tu polovicu isplaćeno 200 tisuća kuna. O kakvoj se reviziji radi, vanjskoj, unutarnjoj, koji je bio razlog zbog kojeg je revizija obustavila te isplate? To se ne zna, no svakako se zna da je Ministarstvo početkom ovog mjeseca raspisalo javni poziv za izradu inovativnih metodičkih preporuka, koje bi trebale biti dio metodičkih priručnika koji su još u izradi. Za metodičke preporuke bit će izdvojeno još 20 milijuna kuna iz EU projekta.

Zaobilaženje EU propisa o financiranju

Stvar je vjerojatno u tome da je izrada metodičkih preporuka zapravo isti posao kao i pisanje metodičkih priručnika, samo se drukčije zove. A prema pravilima financiranja EU fondova, iz kojih dolazi novac za projekt Škola za život, nije dopušteno dvostruko financiranje dijela projekta. Odnosno, kod dodjele sredstava za metodičke preporuke se zapravo radi o prekršaju jer je to već financirano kroz izradu metodičkih priručnika.

Iz Ministarstva je brzo stigao odgovor: “Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova, nego na zlatne WC-e i kumstva”, naveli su. Odnosno, na optužbe za korupciju odgovorili su – optužbama za korupciju, doduše vrlo općenitima.

Dodali su i kako je prethodnih godina Ministarstvo financija sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade i kako se ni tada se nisu financirali udžbenici vjeronauka i ostalih izbornih predmeta. Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. “Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati”, kažu u ministarstvu.

Smjena ministrice je na kraju ispala – blef

No kod traženja ostavke se, izgleda, radilo o blefu – jer je stranka u međuvremenu odustala od toga, iako se jedno vrijeme činilo da misle ozbiljno. Naime, u srijedu su – nakon tjedan dana inzistiranja na ostavci ministrice Divjak – odlučili da ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice obrazovanja i znanosti. Zašto? To zna samo Bandić, no pretpostavlja se da su procijenili da jednostavno neće skupiti dovoljno potpisa. Za pokretanje inicijative potreban je 31 potpis zastupnika, Bandićeva stranka ih u svom klubu ima 12.

Po logici stvari, saveznik bi im bila oporba – no kako klub Bandićevaca podupire vladu, i praktički ju je spasio u “preslagivanju”, iako nema svog ministra, smatra ih se dijelom vladine većine. Bandićev problem je što ima vrlo nizak koalicijski potencijal: vjerojatno zato u pismu Plenkoviću navode kako “Klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa kako bi se u Hrvatskom saboru raspravljalo o radu ministrice Blaženke Divjak “zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka“.

Izvor: narod.hr