Što Pupovac misli o totalitarnim sustavima? ‘Nisu svi totalitarizmi bili i zločinački’

Foto: fah

Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak nije donesen zaključak o prijedlogu oporbe da se pozove Vlada na uklanjanje sporne ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu u čijem grbu stoji pozdrav “Za dom spremni” te da se postavi druga bez tog natpisa, nego se to dogodilo tek u srijedu. No, bilo je zanimljivo.

SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je kako nitko ne želi skrnaviti stradanje dijela HOS-a te pozivao da se u tom smislu rasprava razgraniči. “Ustavnopravne činjenice su sljedeće: da je RH definirana kao sljednica antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Antifašistički pokret i ZAVNOH su bili u žestokoj opoziciji s NDH i njezinim znamenjem, kao i pozdravom ‘Za dom spremni’”, naglasio je Pupovac.

Podsjetio je i na odluku Ustavnog suda iz svibnja 2016. kojom je odbijena tužba Josipa Miljka (HČSP) koji se žalio zbog presude Prekršajnog suda zbog pozdrava “Za dom spremni”. Time je, drži Pupovac, Ustavni sud dao pretpostavke za tumačenje sličnih slučajeva.

Mišljenja je i kako “nisu svi totalitarizmi bili i zločinački. Bili su nedemokratski”, ustvrdio je.

Bošnjaković: Složili smo se da je pozdrav ‘Za dom spremni’ opterećen poviješću, ali Odbor nije dao rok za uklanjanje ploče

U sinoćnjem Otvorenom ponovilo se slično kada je govorio o zvijezdi petokraci. Nema sumnje da je riječ je o znamenju međunarodnog radničkog pokreta i niza pokreta koji nisu totalitarni, rekao je Pupovac. Smatra da je značenje petokrake mnogo šire od onih pokreta koji su bili totalitarni i zločinački.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr