Što se je sve država mogla financirati s 3 milijarde kuna da je Croatia osiguranje prodana po pravoj cijeni?!

Foto: Bachelot Pierre J-P

Kroz brojne članke Narod.hr je ukazivao na štetu koja je počinjena privatizacijom tvrtke Croatia osiguranje, prilikom koje je državni proračun oštećen za više od tri milijarde kuna.

Podsjetimo, bivši ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović potpisali su 6. ožujka 2014. u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje. Time je Adris od države kupio 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudio 905 milijuna kuna, a obvezao se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega je u Croatia osiguranju imao 60 posto vlasništva, a državi je ostao udio od 28 posto. Istoga je mjeseca u državni proračun uplaćena kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

Što kažu stručnjaci?

Profesor Drago Jakovčević među prvima je upozoravao na problem privatizacije Croatia osiguranja te je naglasio za Narod.hr kako smatra da je od prodaje Croatia osiguranja državni proračun mogao dobiti 566 milijuna eura umjesto 148 milijun eura.

“Za 50% udjela Croatia osiguranja moglo se u proračunu prihodovati 566 milijuna eura umjesto 148 milijuna eura”, rekao je Jakovčević objasnivši kako iz svega navedenog slijedi da je kod ovakve transakcije nastupila šteta za državni proračun u vrijednosti od 418 milijuna eura ili 3,18 milijardi kn.

Jakovčević je istaknuo kako je najavljena dokapitalizacija, koju bi trebao provesti novi vlasnik, po njegovu mišljenju obmana javnosti jer će, kako kaže “novi vlasnik nakon uplate kapitala odmah povući taj kapital kroz dugoročne pozajmice svojim povezanim društvima ili ulaganjima u nekretnine Croatia osiguranja koje su pogodne za hotelske kapacitete.”

Saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Čuljak ocijenio je jučer za Narod.hr kako je osobno uvjeren da je prilikom prodaje Croatia osiguranja Adris grupi oštećen državni proračun te da očekuje od DORH-a provjeru cijelog postupka. Ranije je najavio da će kazneno prijaviti sve sudionike prodaje.

Negdašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Jelić tvrdio je kako je, prodajom Croatia osiguranja Adris Grupi, hrvatski proračun oštećen za 3,5 milijarde kuna te sumnja kako su se prilikom pogodovanja udružili KPMG kao procjenitelji Croatia osiguranja, Uprava Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić i Uprava Adris Grupe, zbog čega je podnesena i kaznena prijava protiv njih.

Na što se sve moglo potrošiti tih 3 milijarde kuna

Moglo se sagraditi i opremiti 45 najsuvremenijih škola poput one Veli vrh u Puli, koja je proglašena najboljom u Hrvatskoj, čija je gradnja i opremanje koštalo 66 milijuna kuna. Država bi s tih 3 milijarde mogla sagraditi 107 dječjih vrtića, modernih poput onog na Vrbanima, koji je sagrađen za 28 milijuna kuna i prima oko 300-tinjak djece.

Mogla su se financirati kazališta širom Hrvatske, uključujuć i HNK u Zagrebu, čiji je proračun 96 milijuna kuna, a dijelom ga financira grad Zagreb. Na učiteljima se mjesečno uštedi 37 milijuna kuna, ukidanjem dodatka na plaću od 3,5,7 ili 9 posto, taj dodatak bi se bez problema mogao nastaviti isplaćivati.

Najnoviji Boeing Airbus A320 trenutno košta 582 milijuna kuna, za 3 milijarde, Hrvatska je mogla imati pet najnovijih i najboljih zrakoplova u svijetu. Gradnja Međunarodne zračne luke Zagreb, koju su u koncesiju dobili Francuzi iznosi oko 2 milijarde kuna, zaključak je jasan, s ovim novcem mogli smo sami sagraditi i financirati najmoderniju i najveću zračnu luku na ovom prostoru Europe.

Kao što vidimo, velik je to iznos koji, da se pametnije ili stručnije išlo u prodaju, mogao zaraditi i s kojim bi se dosta toga u Hrvatskoj moglo financirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Bachelot Pierre J-P

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.