Što sve trebate znati o zagrebačkom GUP-u?

Zagreb, 10.10.2019. - Konferencija za medije predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića s temom "Štrajk - povećanje plaća u školstvu". Na fotografiji Milan Bandić. foto HINA / Edvard ŠUŠAK/ es

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u srijedu je sazvao izvanrednu konferenciju za novinare kako bi objavio da se GUP povlači sa skupštine, te će se naći na sjednici 6. veljače. Time je rasprava o Generalnom urbanističkom planu (GUP) odgođena ponovno, a zadnje izmjene dogodile su se 2017. godine. Tim povodom donosimo što treba znati o GUP-u.

Što je GUP?

Bez uvida u GUP, kao i DPU te UPU ne preporučuje se kupnja zemljišta, odnosno gradnja kuće ili bilo koje druge građevine s obzirom da je riječ o kraticama u kojima su sadržani svi podaci o prostornom uređenju, planovima i eventualnim zabranjenim gradnjama.

Generalni urbanistički plan (GUP) uz Urbanistički plan uređenja (UPU) i Detaljni plana uređenja (DPU) određuju koliko se točno može graditi u određenoj zoni, a također i donose pravila katnosti, površini, visini i broju parkirališnih mjesta te ostalim stavkama gradnje.

No, prostorni planove imaju i određena pravila, stoga na nekoj određenoj parceli može biti dozvoljena gradnja, ali ukoliko postoji plan donošenja urbanističkog ili detaljnog plana uređenja za tu parcelu, na njoj se ne smije ništa graditi.

Nekoliko je različitih namjena zemljišta poput primjerice stambene, javne i društvene, društveno-upravne, zdravstvene, predškolske i školske, kulturne, vjerske, gospodarske, poslovna, zaštićene zelene površine, površine za budući razvoj i druge.

Da bi GUP mogao biti odobren, on mora dobiti suglasnost Ministarstva graditeljstva te mora biti usklađen s planom više razine, a to je u ovom slučaju Prostorni plan Grada Zagreba.

Što je sporno kod novog GUP-a?

Prijedlog GUP-a Milana Bandića bio je dva puta odbijen od strane Ministarstva gospodarstva jer nije bio usklađen s Prostornim planom Grada Zagreba, no na njega su se žalili i arhitekti i građani.

Tako je Društva arhitekata Zagreba u srpnju upozorilo da su u GUP unesene značajne izmjene koje nisu bile javno komunicirane. Primjerice, GUP-om nisu bili obuhvaćeni budući zahtjevi poput razvoja mreže javnog prijevoza i slično, a takav prostor od 110 hektara ima potencijal broja novih stanovnika kao u cijeloj Ličko-senjskoj županiji.

Za gradove poput Zagreba važno je da posjeduje dovoljno zaštićenih zelenih površina kako bi omogućile kvalitetan život. Takvih bi površina najviše trebalo biti uz Savu, prostor Hipodroma, Velesajma i Bundeka, no one s vremenom postaju sve uže.

Najviše pozornosti ovaj prijedlog GUP-a privukla je u kolovozu udruga građana Siget, koja je urudžbirala Gradskoj upravi 1327 potpisanih primjedbi i prijedloga na Generalni urbanistički plan što se posebice odnosilo na na takozvani ‘Zagrebački Manhattan’, grad u gradu za čiju izgradnju unajmljena ista tvrtka koja gradi takozvani ‘Beograd na vodi’ u Srbiji.

Riječ je tvrtki Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. na čijem je čelu Mohamed Alabbar. On je svoju karijeru započeo u centralnoj banci u Emiratima, a nakon toga je preuzeo državne poslove Emirata u Singapuru s naglaskom na nekretnine. Danas je na čelu tvrtke Emaar Properties čije se ukupna imovina vrijedna oko 30 milijardi dolara.

GUP i Prgomet

Podsjetimo i na situaciju oko Drage Prgometa i GUP-a.

U gradskom HDZ-u Plenkovićev štićenik Prgomet i Plenkovićev čovjek na čelu Državnog inspektorata Andrija Mikulić nisu ostvarili dobar odnos pa komuniciraju pismima. Nakon što je Prgomet nedavno pisao Mikuliću zbog izbora predsjednika Kluba HDZ-a u Skupštini i drugih organizacijskih problema, Mikulić mu je odgovorio na pismo, da bi sad ponovo Prgomet pisao e-mail Mikuliću u kojem se otkriva težina lošeg odnosa. U njemu Prgomet upozorava Mikulića da prestane insinuirati kako je amandmane na GUP dao bez znanja Kluba zastupnika iako je tu situaciju objasnio na GO-u, a potvrdili su je članovi Kluba, pisao je nedavno Večernji list.

“Nažalost, ponavljaju se neistine što doživljavam kao pokušaj moje diskreditacije te insinuacije nečeg kriminalnog i nečasnog u mojim postupcima”, navodno piše Prgomet u mailu i opisuje proceduru podnošenja tih amandmana, a e-mail zaključuje prilično oštro.

“Ukoliko se nastavi s ovakvim optužbama…, bit ću primoran tražiti političku, ali i privatnu pravnu zaštitu. Pozivam te da zaustavite rasprave koje štete svima. Jedno je neslaganje u političkim temama, a drugo optužbe bez utemeljenja”, napisao je Prgomet Mikuliću, a mail je poslan i Plenkoviću, Jandrokoviću, Klubu HDZ-a…

HDZ-ov Drago Prgomet, koji je s tek 5,6 posto glasova birača postao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, inače prema pisanju lijevih medija “razmišlja o ostavci na tu dužnost i povlačenju iz politike nakon što je prošao izbor za prijem u prestižnu kiruršku akademiju American College of Surgeons u SAD-u, pa nije riječ o političkim razlozima za ostavku”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr