Što znamo o ‘Erste banci’, koja je podržala homoseksualnu povorku, i tko stoji iza nje?

Andreas Treichl / Zagreb pride Wikimedia commons / Hina

Erste banka već nekoliko godina podržava manifestacije poput “Zagreb pridea”, pa su ga tako podržali i ove godine: Banka poručuje kako su “pitanja različitosti i uključivosti bitne komponente korporativne kulture Erste Grupe“. Možda je malo neobično da jedna velika i bogata banka podržava prosocijalističku manifestaciju koja je više orijentirana protiv “milijunaša” i “kapitalista” nego za nešto konkretno, no što znamo o povijesti te banke i ljudima koji je čine?

Erste Banka je osnovana davne 1819. godine kao Erste österreichische Spar-Casse u Leopoldstadtu, predgrađu Beča. No pravi prosperitet za tu banku – koja promovira prosocijalističke politike – dolazi tek nakon propasti socijalizma, kad započinju snažnu ekspanziju u središnju i istočnu Europu i do 2008. godine stječe 10 banaka. Godine 1997. postala je javno poduzeće, a danas je uvrštena na burzi u Beču, Pragu i Bukureštu i uključena u indekse CEETX, ATX i PX.

Dana 9. kolovoza 2008. godine bivša Erste Bank Oesterreich podijeljena je u novoosnovano holding društvo Erste Group Bank AG i podružnicu Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG; strane podružnice preuzela je nova holding tvrtka. Erste Grupa sada uključuje sva društva Grupe.

Erste banka priznala da je LGBT aktivizam politika njihove središnjice

Evo što je Erste banka odgovorila na upit Narod.hr-a o podršci homoseksualnoj povorci

IPO u Beču 1997. godine provela je tadašnja ujedinjena Erste banka, koja je ujedno bila i institucija koja je kasnije, 2006. godine povećala temeljni kapital banke, i provela dijeljenje dionica (“share split”). Neke od tih transakcija bile su najveće takve vrste ikada provedene u Beču kao financijskom središtu. Kapital ostvaren tim transakcijama korišten je za financiranje stjecanja banaka na istoku. Erste Group je 18. srpnja 2013. završila dokapitalizaciju u iznosu od 660,6 milijuna eura. Dionice Erste grupe kotiraju na burzama u Beču, Pragu i Bukureštu, i smatraju se blue-chip dionicama na Bečkoj burzi. Na Forbesovoj ljestvici najvećih svjetskih dioničkih društava u 2013. godini, Erste Group Bank je bila je treća među austrijskim tvrtkama.

Širenje u srednju i istočnu Europu od 1997

Prvo preuzimanje obavljeno je 1997. godine s ugarskom Mezőbankom. Nakon drugog povećanja kapitala, ekspanzija se nastavila. 2000. godine Erste stječe većinski udio u češkoj Česká spořitelna i u slovačkoj Slovenská sporiteľňa.

Također, 2000. godine su spojene tri male hrvatske banke kako bi stvorile Erste & Steiermärkische Bank d.d., nakon njihovog preuzimanja 1997. od strane Erste Bank i Steiermärkische Bank und Sparkassen AG. Riječka banka je 2003. godine pripojena Erste & Steiermärkische banci.

Dioničari su 2016. bili raspoređeni ovako:

19.5% ERSTE Stiftung direct & indirect
9.9% Criteria Caixa Corp, S.A.
5.0% Mali dioničari – Austrija
4.6% Harbor Int. Fund
0.9% Zaposlenici
45.1% Institucionalni ulagači
15.0% Međunarodni mali dioničari i međunarodni institucionalni ulagači

Njihove interese zastupa nadzorni odbor kojem je na čelu Willibald Cernko, obiteljski čovjek s mnogo djece koji i potiče iz velike obitelji s mnogo djece. Odrastao je s četvero braće i sestara u Sankt Peter ob Judenburgu u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, a zanimljivo je da nikad nije diplomirao – napustio je studij ekonomije u Beču prije završetka.

Karijeru je započeo u Raiffeisenkasse Obadach-Weißkirchen 1983., dvije godine kasnije seli u Beč i počeo raditi u Creditanstalt-Bankverein, jednoj od banaka prethodnica Bank Austria. Cernko je bio zamjenik voditelja korporativnih klijenata između 1996. i 1998. godine, prije nego što se 2000. godine pridružio upravnom odboru Bank Austria, kao osoba odgovorna za segment poslovanja s korporacijama. Dvije godine kasnije preuzeo je dužnost člana uprave odgovornog za CEE regiju u novo spojenoj Bank Austria Creditanstalt AG. Godine 2006. postao je i član upravnog odbora Hypo Vereinsbank AG, a od siječnja do rujna 2009. godine, Cernko je također obavljao dužnost izvršnog potpredsjednika u UniCredit Grupi i bio je voditelj maloprodaje za Njemačku i Austriju.

Od 1. siječnja 2017. Willibald Cernko je član upravnog odbora Erste Grupe, gdje obavlja funkciju Glavnog direktora za rizike. Od 1. lipnja 2017. preuzima odgovornost za rad Ureda za održivost Erste Group, s ciljem uspostave održivosti, uključujući pitanja različitosti i uključivosti, kao bitne komponente korporativne kulture Erste Grupe. Cernko je inače oženjen Jasminkom Stancul, koncertnom pijanistom, i ima četvero djece. Njegov sin Leonard Cernko je 2006. godine proglašen za “chefa godine” u izdanju Gault-Milau-a za Austriju.

Njegov zamjenik, Sava Ivanov Dalbokov, je gotovo cijeli radni vijek proveo u Erste banci, a prije dolaska na to mjesto bio je član uprave, a još prije toga CEO novosadske podružnice Erste banke. Vodio je poslove Erste Banke i u Makedoniji. Obavljao je razne visoke dužnosti u raznim segmentima poslovanja banke.

Ostali članovi Nadzornog odbora su Franz Kerber, Hannes Frotzbacher, Judit Ágnes Havasi, Renate Veronika Ferlitz, i Nikolai Leo de Arnoldi, član Nadzornog odbora.

Što se tiče Erste & Steiermärkische Bank d.d., predsjednik uprave je Christoph Schoefboeck, koji je na tom mjestu 2015. godine zamijenio Petra Radakovića. Schoeflboeck ima iza sebe međunarodnu karijeru kao član uprave ZAO Raiffaisenbanke u Moskvi, gdje je bio zadužen za sve operativne i IT aktivnosti banke, kao i za unutarnju organizaciju banke. Od 2003. do 2006. bio je Chief Risk Officer i Chief Operating Officer u HVB Splitskoj banci u Hrvatskoj, a od 2002. do 2003. bio je prokurist i član Uprave HVB Croatia d.d. Prije toga obnašao je managerske funkcije u International Moscow Bank i Bank Austria Creditanstalt Russia. Tečno govori hrvatski, engleski i ruski.

Njegov prethodnik Radaković je doveo banku do aktive od 61,2 milijarde kuna i kontrole 15 posto tržišta u Hrvatskoj, te do treće pozicije među bankama u Hrvatskoj. Radaković je bio među posljednjima iz “stare garde” čijim odlaskom je završila jedna bankarska era, a godinu prije njega je otišao i “vječni” Franjo Luković iz Zagrebačke banke.

Inozemni vlasnici pet najvećih banaka promijenili su unutar godinu dana menadžment. Od dugogodišnjih imena, poziciju je tada zadržao jedino Božo Prka u PBZ-u, a i on je otišao dvije godine kasnije. Odlazak dugogodišnjeg šefa Erstea najavio je ljeto ranije pri objavi godišnjih rezultata predsjednik grupacije Andreas Treichl. Upitan o mogućim promjenama menadžmenta, rekao je da Erste banka u Hrvatskoj posluje u teškom okruženju. “Zadovoljni smo kolegama u Hrvatskoj i kad kolega Petar Radaković bude išao u mirovinu, zamijenit ćemo ga, no to se neće dogoditi ove godine, a čak je stariji od mene”, rekao je tada Treichl.

Zanimljivo je da je Triechl, koji je od 1986. do 1993. bio je predsjednik Uprave Chase Manhattan Bank Austria i od 1993. do 1994. predsjednik Uprave Crédit Lyonnais Austria, te od 1997. predsjednik Uprave Erste Bank, a od 2008. godine glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG, radio kao financijski direktor savezne organizacije Austrijske (navodno desne) narodne stranke (Österreichische Volkspartei, ÖVP) od 1991. do 1997. godine.

Najveći dioničar Erste Grupe je ERSTE Stiftung, čiji je Andreas Treichl predsjednik Uprave od kraja 2012. godine. ERSTE Stiftung je jedna od najvećih neprofitnih organizacija u Europi. Njezine aktivnosti usmjerene su na regiju srednje i istočne Europe, što je domaće tržište Erste Grupe, i uključuju programe za socijalnu integraciju, kulturu i Europu. Štoviše, Andreas Treichl pokrenuo je projekt „Zweite Sparkasse“ i odigrao ključnu ulogu u njegovoj provedbi.

Andreas Treichl je pored toga član uprave Međunarodne monetarne konferencije (IMC), Institut za međunarodne financije (IIF) i Europske regije Trilateralne komisije. U lipnju 2010. godine bio je pozvani gost na 58. konferenciji Bilderberg u Sitgesu.

 

Što se ostalih članova Uprave hrvatske podružnice Erste grupe, pored Schoefboecka tu su još:

Martin Hornig koji od 1998. radi za Erste Group gdje obnaša funkciju člana Uprave u nekoliko podružnica, a od 2014. postaje član Uprave Erste & Steiermaerkische Banka d.d. zadužen za IT & Operacije.

Slađana Jagar je karijeru je započela 1990. godine u Trgovačkoj banci u Zagrebu gdje je došla članice Uprave, a zadužena je za sektore računovodstva i kontrolinga, upravljanja aktivom i pasivom, te unutarnje revizije.

Zdenko Matak je karijeru započeo 1989. godine u IT odjelu Bjelovarske banke a od 2004., do imenovanja u Upravu, bio je na čelu Sektora građanstva Erste banke. Vodi sektore građanstva, direktnih kanala, i marketinga.

Borislav Centner se stručno usavršavao kod AIB International Consultants u Dublinu u Irskoj, a također dolazi iz Trgovačke banke Zagreb gdje je 1995.-2000. godine bio član Uprave a zadužen je za sektore gospodarstva, velikih korporativnih klijenata, i financijskih tržišta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr