Ilegalne migracije: Ministar Božinović najavio ‘postavljanje ograda i na drugim graničnim prijelazima’

Vukovar, 10.6.2019 - Preventivni projekt "Lily" predstavljen je u sjedište tvrtke Borovo. Projekt Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren je na sprjeèavanje svih oblika nasilja prema ženama, a održava se u sklopu obilježavanja 88. roðendana Borova. U sklopu programa Interventna policija PU vukovarsko-srijemske izvela je tematsku vježbu samoobrane uz pomoæ radnica Borova. Na slici ministar unutarnjih poslova Davor Božinoviæ. foto HINA/ ua

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je postavljanje ograde na graničnom prijelazu Maljevac na granici s BiH predviđeno Schengenskim katalogom te da hrvatska policija jača svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija.

Na granici s BiH zbog migranata postavljena visoka ograda sa šiljcima – u Bihaću uvode izvanredne mjere

Odvajanje graničnih prijelaza ogradama zapisano u katalogu Schengenskog aquia, gdje se preporuča da granični prijelazi budu odvojeni ogradom, rekao je Božinović novinarima uoči okruglog stola o obiteljskom nasilju.

Ponovio je da hrvatska policija više od godinu i pol jača sve svoje kapacitete, ljudske i tehničke, kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija, a to će činiti i u buduće.

Na pitanje – zašto baš taj prijelaz, Božinović je istaknuo da je u planu postavljanje ograda i na drugim prijelazima. No, na tom prijelazu prije izvjesnog vremena okupila velika skupina migranata koja je htjela ilegalno ući u Hrvatsku.

“Mi smo nekoliko dana tamo držali jake policijske efektive i sigurno bi nam, u eventualnom slučaju da se nešto slično ponovi, to pomoglo kako bi smanjili troškove vlastitih resursa”, rekao je.

Ministar je odbacio tumačenje kako je postavljanje ograda znak da hrvatskoj policiji nedostaje službenika, ustvrdivši da naša policija ima jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija među svim članicama EU-a.

“Mi koristimo kapacitete ovisno o tome kakva je situacija na terenu, imamo dovoljno snaga i pričuvu, a imat ćemo i pričuvnu policiju koju će se moći angažirati po potrebi za turističku sezonu i druga područja, uključujući i granice”, zaključio je Božinović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina