Što znamo o organizaciji koja je organizirala spornu izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Šibeniku?

Foto: snimka zaslona

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” koja je bila otvorena pa povučena u Tehničkoj školi Šibenik jer je ravnatelj škole Josip Belamarić komentirao da su partizani prikazani “kao cvijeće”, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, prema njegovom mišljenju, sporni paneli uklone.
Organizatori izložbe, udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES), na to nije pristala pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

Međunarodna organizacija Anna Frank House i Hermes iz Hrvatske

Međunarodna organizacija Anna Frank House djeluje u 50 zemalja svijeta i organizira u dogovoru sa lokalnim ograncima izložbe s povijesnom tematikom diljem
Europe. U Hrvatskoj je izložba izazvala reakciju ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, Josipa Belamarića.

Kao svoju osobnu iskaznicu i predstavljanje djelovanja organizacije u Hrvatskoj navode slijedeće riječi:

„Projekt ‘Historija, Istorija, Povijest – Lekcije za danas’ pokrenut je 2015. godine od strane organizacije Anne Frank House u suradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz Hrvatske (Hrvatski obrazovanje i razvoj mreža za evoluciju Komunikacija – HERMES), Bosne i Hercegovine (inicijativa mladih za ljudska prava, inicijativa i čovječnosti za akciju – HIA), Srbija (Open Communication – OK) i Makedonija (Youth Educational Forum- MOF).
Projekt je aktivan u regiji Zapadnog Balkana, a podiže svijest i potiče raspravu o novijoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije. Putem raznih projekata također potiče kritičko razmišljanje i dijalog o povijesnim i recentnim događajima.“ (http://www.annefrank.org/en/Worldwide/Countries/Croatia1/)

Zapadni Balkan jaše ponovno zajedno

Kraj članka navodi link i posjetitelja na lokalni „zapadnobalkanski“ sajt zanimljivog imena ‘historijaistorijapovijest’ (http://historijaistorijapovijest.org/). Tu ima svega i svačega, ali i mnogo linkova koji pobuđuju sentimente prema komunističkoj Jugoslaviji.

Naglašavamo komunističkoj, dok se sve prije 1945. i ne spominje, kao niti samo postojanje Jugoslavije prije tog vremena. To se zorno može vidjeti u naslovu „Lenta jugoslavije“:
http://historijaistorijapovijest.org/timeline/

Prve riječi na toj stranici i zastava s petokrakom zvijezdom govore više nego dovoljno:„29. studeni 1943. Socijalistička Jugoslavija rođena je usred Drugog svjetskog rata temeljem želje jugoslavenskih naroda za samoodređenjem. Zamišljena je kao ravnopravna zajednica šest republika.“

Možete vidjeti i film (br. 6) koji namijenjen lokalnom ogranku u Makedoniji (http://historijaistorijapovijest.org/memory-walk/), a koji više nego afirmativno opisuje Josipa Broza Tita, komunističkog diktatora i naredbodavca masovnih zločina na teritoriju Hrvatske, BiH i Slovenije.

Zanimljive su i početne podloge zaslona filmova koji prolaze kroz četiri države bivše Jugoslavije: bista Josipa Broza Tita u Skopju, obelisk nesvrstanima u Beogradu, spomenik na Starom Sajmištu i slično.

Tu je i film posvećen Jugoslaviji kao epopeja partizanskoj borbi i Josipu Brozu Titu, gdje ima zbog dokaza o pluralnosti i pojedinih negativnih mišljenja o Jugoslaviji, ali dominiraju ekstremi o Jugoslaviji kao „ljubav, radost, mir“, „slobodno kretanje“, „dobra vremena“, „velika fudbalska nogometna liga“ „Tito – Jugoslavija“, „jedinstvo“, „nije se pitalo tko je tko“, „svi smo bili nasmijani“, „nije bilo visoke politike“ itd.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.