Stranke ljevice – koje su predstavile program u sklopu festivala financiranog od Ministarstva kulture – potpisale “Šibensku deklaraciju”

Foto: fah

Četiri izvanparlamentarne stranke ljevice – Nova ljevica (NL), Radnička fronta (RF), Socijalistička radnička partija (SRP) i Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) – u subotu navečer potpisalo je te predstavilo “Šibensku deklaraciju” o suradnji lijevih stranaka u Hrvatskoj.

Glavne točke deklaracije o uspostavi “zajedničke platforme lijevih snaga” su povratak politike ljudima i ljudi politici, opća demokratizacija i decentralizacija političkog i upravnog života, vraćanje egzistencijalne i ekonomske sigurnosti u središte političkog i ekonomskog života zemlje, socijalna politika koja potiče ekonomsku samostalnost, sigurnost i aktivnost svih ljudi, kultura, obrazovanje i sport kao potreba, a ne trošak te preobrazba Hrvatske u zemlju koja u vanjskoj politici veliča demokraciju, mir i suradnju među narodima. Predstavljena je zadnjeg dana šibenskog Festivala alternative i ljevice – FALIŠ.

Govoreći o motivima zbog kojih su se povezali u zajedničku političku platformu, predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina rekao je da je deklaracija zapravo “pismo namjere” o lijevim politikama i njihovom viđenju budućnosti. “Zanemarili smo razlike i uzeli zajedničko da izgradimo solidarnije, pravednije i ljevije društvo”, ustvrdio je Markovina te poručio da će kroz budući rad dokazati da nisu marginalci koji se bave uzaludnim poslom.

Sanja Kovačević iz Radničke fronte ističe da su u deklaraciji naveli zajednička načela i sadržaje potrebne društvu u smislu lijevih politika koje Hrvatska nema. U fokusu je, ističe, promjena ekonomskog sustava koji nije u interesu većine. “Neophodno je mijenjati strukturu kapitalističkog sistema usmjerenog na tržište, zaradu i profit, a nauštrb radnih ljudi. Ovaj sistem se urušava i stvara sve gore uvjete za život, ne samo kod nas nego i u svijetu”, dodala je.

Stranke ljevice predstavljaju politički program dolaska na vlast na festivalu kojeg financira Ministarstvo kulture, a gostuje mitropolit Porfirije

Ovo financira Ministarstvo kulture: Dogovorena suradnja Nove ljevice, Oraha, Radničke fronte i SRP-a  

Pavle Vučelić iz SRP-a rekao je da bi puko potpisivanje deklaracije mogla biti samo politička farsa i obmana javnosti te da se postavlja ozbiljno pitanje je li ona jamac izlaska na javnu političku scenu i pretpostavljaju li njezini potpisnici da će na tom putu nailaziti na organizirani otpor. “Ima li volje, znanja i spremnosti da se odupremo tim neminovnim napadima? U javnom mnijenju bit ćemo prepoznati samo ako na sebe preuzmemo odgovornost”, poručio je.

Predsjednik ORAH-a Mladen Novak rekao je da potpisnici nisu srljali i potpisivali koaliciju koja bi u startu bila osuđena na propast, već su svjesni svojih različitosti usuglasili minimume na koje mogu pristati. “Imamo identične stavove oko glavnog problema Hrvatske, a to je kontinuitet svih vlasti koje su politiku iskoristile za svoje interese, interese elita i onih koji su s njima u ortačkoj ili rodbinskoj vezi. U Hrvatskoj treba mijenjati sve, način vođenja politike da ne bude svrha sama sebi, ciljeve vladajućih, pravosuđe i postupanje državnih institucija, način kako postupaju DORH i Uskok”, ustvrdio je.

Podsjetimo, stranke su svoj program predstavile u sklopu Festivala alternative i ljevice (Fališ) u Šibeniku. U financiranju festivala sudjeluju NP Krka, grad Šibenik ali i Ministarstvo kulture i šibenska Turistička zajednica.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb