Sud otkrio: ‘Djeca su 2014. trebala biti oduzeta roditeljima, ali je Centar za socijalnu skrb povukao odluku’

Foto: Snimka zaslona

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić rekao je u ponedjeljak da je Općinski sud u Pagu pokrenuo postupak za oduzimanje dvoje najstarije od četvero djece koje je njihov otac 28. veljače bacio s prvog kata kuće na Pagu, kao i najstarije kćeri iz majčinog prvog braka, ali je takav postupak na prijedlog Centra za socijalnu skrb u Zadru 2014. obustavljen.

“Radilo se o privremenoj mjeri kojom su djeca, najstarija kćerka i dvije curice, oduzete od roditelja. I određeno je bilo da će biti dodijeljene Centru za socijalnu skrb ili nekome od udomitelja. Dogodilo se da je u veljači 2014. povučen prijedlog i obustavljen je postupak, kako što se tiče provedbe ovrhe koja je uslijedila nakon toga, tako i ovog postupka o privremenoj mjeri”, kazao je Klarendić.

Detalje o postupku nije mogao iznijeti, jer je, kaže, vidio samo odluke, a ne i kompletni spis. “Bilo je odlučeno da se djeca oduzmu, ali je takav postupak na prijedlog Centra obustavljen u roku od par mjeseci”, rekao je Klarendić.

Glasnogovornik je kazao da su roditelji već bili prijavljivani zbog zanemarivanja u odgoju, obrazovanju i higijeni, te zbog vrijeđanja.

Zamjenik županijskog odvjetnika u Zadru Duško Berović rekao je da je Županijsko državno odvjetništvo donijelo rješenje o provedbi istrage protiv 54-godišnjaka zbog četiri kaznena djela pokušaja teškog ubojstva i ono ide okrivljeniku i njegovom branitelju koji ima pravo u roku od osam dana podnijeti žalbu na to rješenje.

O žalbi odlučuje sudac istrage Županijskog suda u Zadru.

Berović je istaknuo da se čeka da rješenje bude pravomoćno, a onda se kreće s dokaznim ili istražnim radnjama.

Zasad će, kazao je, biti otprilike četiri svjedoka, a među njima je i majka djece, a potom će se provesti odgovarajuća vještačenja.

“Tu će primarno biti psihijatrijsko vještačenje koje mora utvrditi opće duševno stanje okrivljenika, a posebno njegovo stanje u vrijeme počinjenja djela, dakle je li bio svjestan što radi i da li je mogao upravljati svojim postupcima, to znači voljni i svjesni element”, rekao je.

Rekao je i da nisu još stigli nalazi krvi i urina, a psihijatrijsko vještačenje će biti provedeno u Zagrebu što znači da će osumnjičenik biti prebačen u Zagreb.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina