Tko su Vladimir Lončarević i Zrinko Petener – novi savjetnici Grabar-Kitarović?

Foto: Fah/ www.predsjednica.hr (Fotomontaža: Narod.hr)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je dva nova savjetnika – Vladimir Lončarević imenovan je savjetnikom za analitiku i unutarnju politiku, a Zrinko Petener savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica imenovala dvoje novih savjetnika umjesto Galića i Radeljića: Evo o kome je riječ!

Lončarević s Hrgom preuzima Radeljićev sektor

Vladimir Lončarević bavit će se unutarnjom politikom i analitikom za što je do prošle godine bio zadužen najdugovječniji savjetnik predsjednice Mate Radeljić, koji je smijenjen u prosincu prošle godine.

Lončarević će zajedno s Mirjanom Hrgom, koja je postala savjetnica za strateške politike i odnos s Vladom i Saborom, preuzeti u izbornoj godini Radeljićev sektor.

Tko je Mirjana Hrga – urednica, voditeljica i novinarka, a sada savjetnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

Vladimir Lončarević završio je studij kroatistike 1985. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i magistrirao 2002., a doktorirao je 2004. na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Izvanredni je sveučilišni profesor u zvanju višeg znanstvenog suradnika te honorarno predaje na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Član je više kulturnih ustanova i udruga, inicijator je i sudionik različitih kulturnih projekata, uz ostalo nacionalne proslave 450. obljetnice Sigetske bitke 2016.

Radio je kao lektor i redaktor, savjetnik u Ministarstvu obnove i razvitka, a od 1. veljače 1999. radi u Uredu Predsjednika/Predsjednice Republike Hrvatske.

Lončarević je usko surađivao s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. Kao urednik biblioteke Hrvatska katolička baština, Lončarević je 2016. ministra upoznao s kulturno-izdavačkim projektom ”Hrvatska katolička baština XX. stoljeća”, koim  se monografski predstavljaju istaknute katoličke kulturne djelatnike prošloga stoljeća.

Bio je i član Hasanbegovićevog Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost koje je sudjelovalo u sastavu: dr. sc. Nikica Barić, doc. dr. sc. Vladimir Lončarević , prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje, Ervin Jahić, dr. sc. Slobodan Prosperov – Novak.

Pogledajte popis članova Kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović, a ministrica Obuljen smijenila!

Dolaskom na položaj, aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek razriješila je članove kulturnih vijeća koje je imenovao njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović, među ostalim i Lončarevića i to nakon pritiska i prozivki od strane Zagreb prideaudruge FALIŠportala Novosti i Libela.

Kulturni klanovi, koji koriste Ministarstvo kulture kao bankomat, napadaju vijeća koja je imenovao Hasanbegović

Kulturni klanovi, koji nisu dobili financijska sredstva Ministarstva kulture u 2017., za to su okrivili kulturna vijeća koje je početkom srpnja 2016. izabrao ministar Hasanbegović.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek nakon javne hajke na rezultate natječaja najavila je da će preispitati sastav kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović, da bi ih potom razriješila.

Razlog Radeljićeva razriješenja “smetnje u odnosima s premijerom”?

Razriješeni savjetnik Mate Radeljić nakon smjene tvrdio je kako mu je odluku o razrješenju priopćio šef kabineta ravnatelja SOA-e i pritom mu prijetilo gaženjem autom. Poslao je priopćenje u kojem je objasnio razloge svog odlaska i naznačio da je bio “smetnja u odnosima s premijerom” odnosno da će se njegovim odlaskom relacija Pantovčak-Banski dvori popraviti, što je osobito važno zbog činjenice da počinju pripreme za predsjedničku utrku, a Kolindi Grabar-Kitarović treba podrška HDZ-a kojeg vodi Plenković.

Radeljić o sjednici Odbora za unutarnju politiku: ‘Nisu me pozvali, jer se boje što ću reći, svi se međusobno prikrivaju’

Predsjednica je odbacila takve navode, a premijer Andrej Plenković je istaknuo da SOA svoj posao obavlja profesionalno i zakonito te da je razrješenje savjetnika predsjednice u njezinoj nadležnosti.

Tko je Mate Radeljić i koji su mogući razlozi njegovog razrješenja dužnosti savjetnika predsjednice?

(VIDEO) Plenković o bivšem savjetniku Radeljiću: ‘Očekivao sam manje plakanja’

Petener dolazi iz MORH-a

Zrinko Petener dolazi na mjesto savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost koju je do prosinca prošle godine obnašao Vlado Galić. Galić je tada naveo da ostavku podnosi iz moralnih i etičkih razloga, vezano uz aferu SMS.

Savjetnik predsjednice RH Vlado Galić podnio ostavku zbog afere SMS

Podsjetimo, Galićeva ostavka je uslijedila nakon afere SMS u kojoj je uhićen informatičar Franjo Varga, zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća. Po njoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Galić je u vrijeme kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko u stranci bio glavni čovjek za logistiku, a prema pisanju Nacionala, upravo su Galić i Milijan Brkić bili glavni HDZ-ovi ljudi s kojima je Varga kontaktirao.

Zrinko Petener diplomirao je 2000. na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Doktorirao je 2015. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, obranivši doktorski rad na temu „Asimetrični rat i transformacija oružanih snaga – studija slučaja SAD-a“.Završio je više izobrazbi iz sigurnosno-obavještajnog područja, sigurnosnih studija i obrambene politike u Hrvatskoj i inozemstvu.

Do imenovanje na savjetničku dužnost bio je šef Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske.

Prije dolaska u Ured predsjednika, Petener je bio na čelu Odjela za multilateralne poslove i Odjela za NATO i EU u Upravi za obrambenu politiku Ministarstva obrane Republike Hrvatske (2014.-2016.), gdje se prvenstveno bavio multilateralnim pitanjima i poslovima koji proizlaze iz članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora.

Od 2001. do 2014. radio je na raznim dužnostima u sigurnosno-obavještajnome sustavu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Još se u prosincu 2018., spekuliralo da Petener dolazi kao savjetnik.

(VIDEO) Silvana Oruč Ivoš: ‘Plenković će podržati Predsjednicu s figom u džepu’

U igri je, kako je objavljeno u emisiji Bujica, bio i Nikola Brzica, bivši pomoćnik ministra obrane, međutim, protiv njegova dolaska se izjasnio Damir Krstičević, a Predsjednica u ovom trenutku ima sjajne odnose s ministrom obrane zbog inzistiranja na kupnji borbenih zrakoplova od Izraela pa ih ne smije narušiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina