Kekin tražila da država obnovi stanove stradale u potresu novim obaveznim porezima, a sa suprugom gradi vilu vrjedniju od 2 milijuna kuna

Zagreb, 06.06.2020. - Koalicija Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoje kandidate u sedmoj izbornoj jedinici za predstojeće izbore. Na fotografiji Mile Kekin. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Psihijatrica i zastupnica ekstremno lijeve Nove ljevice Ivana Kekin predala je svoju imovinsku karticu. Ona i suprug imaju stan na Črnomercu, kredit od 1,12 milijuna kuna, kuću u Istri i ušteđevinu…

Političarka, psihijatrica i političar, glazbenik

Ivana Kekin, saborska zastupnica i predsjednica Nove Ljevice predala je imovinsku karticu u kojoj je prijavila i prihode koje je ostvarila kao potpredsjednica Gradske skupštine. Za tri održane sjednice isplaćena joj je ukupna naknada od 5199 kuna. Trenutna saborska primanja su joj 14200 kuna mjesečne plaće. Na sebe ima kredit od 1,12 milijuna kuna podignut 2019., za koji mjesečno izdvaja 6300 kuna.

> Imovinska kartica Ivana i Mile Kekin imaju stan u Zagrebu, a grade i kuću u Istri vrijednu preko dva milijuna kuna

Njezin suprug, glazbenik Milan Kekin od samostalne djelatnosti godišnje zaradi 212.530 kuna. U 2020. je od Ministarstva kulture i medija u dva navrata dobio četiri tisuće kuna potpore zbog pandemije.

> Mile Kekin u SDP-ovoj kampanji rušenja nove vlade

> Splitski roker odgovorio Kekinu: ‘Ti nisi naš, nisi naš od glave do pete, tvoji su izgubili 95.’

Suprug je nositelj ‘samostalne djelatnosti Milan Kekin’ te ima četvrtinu udjela u tvrtki Gajba records.

Ivana Kekin od nekretnina posjeduje stan na Črnomercu od 77 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna. Na supruga Milana je zemljište s kućom u Momjanu u Istri vrijedno 2,25 milijuna kuna. Radi se o terenu veličine 412,00 m2, na kojem je trenutačno upisana građevina veličine 43,00 m2, no u naravi se nalazi kuća u izgradnji veličine 171,00 m2, koja zbog toga što nije dovršena nije upisana u svojoj naravnoj veličini.

Frontmen Hladnog piva i pjevač Mile Kekin bio je na listi Možemo na zadnjim parlamentarnim izborima i za dlaku mu je izmaknuo ulazak u 10. saziv Hrvatskog sabora.

“O stanu koji sam kupio ne želim razgovarati. Pustite me na miru”, poručio je novinarima 2012. Mile, koji je postao postao vlasnik stana u Ilici u blizini Likovne akademije. Stan je platio milijun kuna, a mediji nisu dalje istraživali. Kekin je nakon potresa u Zagrebu svoj stan spominjao samo u kontekstu oštećenja.

Supružnici posjeduju automobil Renault Kadjar iz 2018. vrijedan 113 tisuća kuna dok Ivana Kekin na štednji ima 140 tisuća kuna “od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada”.

Krajnja ljevica iznadprosječnog imovinskog stanja s povlasticama

Za obične građane to može djelovati kao iznadprosječna imovina, ali za članove platforme Možemo nije ništa neobično. Članovi Možemo koji se predstavljaju kao krajnja ljevica poznati su po brojnim nekretninama koje imaju u svom vlasništvu poput Urše Raukar ili Vilija Matule, luksuznim automobilima poput onog kakvog vozi gradonačelnik Tomašević, koji je prije dolaska na vlast tvrdio da nema ni auto ili pak po neobično visokim štednjama poput one od Rade Borić.

Svejedno ih to ne sprječava da traže potpore od države.

Tako je suprug Ivane Kekin dva puta od Ministarstva kulture dobio potpore zbog pandemije u iznosu od 4 tisuće kuna. Uz sve što bračni par posjeduje pitanje je koliko je moralno uzimati i potpore. No, Kekinovi očito ne misle tako. Štoviše u razgovoru za Večernji list izrazili su bojazan za budućnost zbog zabrane javnih okupljanja odnosno koncerata zbog čega je on postao “nezaposlen”.

Od krize do milijunske nekretnine u godinu dana

Podaci s imovinske kartice u ipak blagoj su suprotnosti s onime što su supružnici Kekin prošle godine pričali u Večernjem listu. Tada su govorili o tome koliko im je situacija teška zato što će zbog epidemiološke krize Milan Kekin, pjevač Hladnog piva, “postati nezaposlen skoro u 50. godini života“.

“Moj posao je definitivno skroz stao. Mi nismo doživjeli nikakav pad u postocima, nego preko noći okruglu nulu. Do 1. ožujka imali smo za ovo razdoblje dogovorenih četrdeset koncerata i moglo se očekivati da će ih biti još. Sve je otkazano i trebalo mi je neko vrijeme sa samim sobom da se pomirim s činjenicom da sam u svojoj skoro već pedesetoj godini postao nezaposlen muškarac i da će mi prihodi jako pasti. Moji kolege i ja ćemo pretrpjeti veliki financijski gubitak. Čovjek to ne može tek tako prihvatiti preko noći”, rekao je Kekin za Večernji list.

Svega godinu dana kasnije prema podacima iz njihove imovinske kartice osvanula je gradnja nekretnine u milijunskoj vrijednosti.

Ivana Kekin je u napomeni u imovinskoj kartici navela da se “radi o terenu veličine 412,00 m2, na kojem je trenutno upisana građevina veličine 43,00 m2, no u naravi se nalazi kuća u izgradnji veličine 171,00 m2 – koja zbog toga što nije dovršena nije upisana u svojoj naravnoj veličini”. Ukupna vrijednost zemljišta s kućom iznosi 2,25 milijuna kuna.

Epidemiološka kriza nije jedina koja je “pogodila” bračni par Kekin. Naime, od potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb stradao je i njihov stan što ih je navodno, prema njihovim riječima, navelo da se počnu aktivno baviti politikom te tražiti da država uvođenjem novog obveznog izdvajanja osigura obnovu stanova čak i onima koji ne spadaju u socijalne slučajeve ili su čak i daleko od toga.

Država treba obnoviti stanove stradale u potresu novim obaveznim porezima –  smatra Kekin

Predsjednica stranke Ivana Kekin predložila je kako bi se “solidarno” riješio problem obnove potresom oštećenog Zagreba.

“To je mehanizam solidarnog, ali obveznog izdvajanja 0,5 posto neto plaća 1,5 milijuna zaposlenih građana Hrvatske, čime bi se namaknula gotovo jedna trećina potrebnih sredstava za obnovu potresom pogođenog prostora, i to pod uvjetom sto posto transparentnog upravljanja i trošenja tih sredstava”, poručila je Kekin.

Ta ideja Nove Ljevice izazvala je žestoku reakciju Davora Huića, osnivača udruge poreznih obveznika Lipa koji je napisao na svom Facebook profilu.

Foto: Snimka zaslona

“Politička filozofija salonske ljevice objašnjena u tri-četiri laka koraka:

1. Potres koji je uzdrmao središte Zagreba, ‘razdrmao’ je i stan obitelji Kekin.

2. Mile Kekin u intervjuu kaže kako ih je upravo potres konačno natjerao da uđu u politiku.

3. Oboje pristupaju platformi Možemo, Nova ljevica itd.

4. Možemo se zalaže da država obnovi stanove oštećene u potresu bez imovinskog cenzusa (dakle i onima koji se nikako ne mogu podvesti pod socijalne slučajeve).
5. Ivana Kekin zagovara uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu.

Dakle, najgrublji i najogoljeniji self-interest koji možeš zamisliti, ali zaogrnut u velike riječi – humanizam, solidarnost i empatija”, napisao je Huić na svome profilu.

Ivana Kekin i dalje negira suprugov povlašten parking

U emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” u kojoj su gostovali Ivana Kekin i Davor Filipović, Filipović je u utorak ponovno iznio informaciju da je njezin suprug Milan Kekin od pokojnog Milana Bandića dobio povlašteni parking u garaži Tuškanac na što je žestoko reagirala Ivana Kekin rekavši:

“Znate li da je ovo utuživo što radite”, te dodala “gospodin Filipović kontinuirano iznosi laži i kada ga se suoči s tim da je to laž, on kaže da to piše u novinama. U novinama piše svašta i morate provjeravati svoje izvore”, uzvratila mu je.

A u novinama, točnije Večernjem listu stoji naslov Mile Kekin: Nisam jedini koji uživa povlašteni parking što ipak ostavlja malo prostora za sumnju. U tekstu Milan Kekin priznaje: “Ja i još nekoliko susjeda imamo parkirališna mjesta u garaži. Nisam jedini. Godišnju kartu plaćam 1300 kuna. Parkirališna mjesta dobili smo jer živimo u zoni u kojoj nema vanjskih parkirališnih mjesta.”.

Prije nepunih tjedan dana Filipović je istu stvar rekao i u emisiji Otvoreno na HRT.

“Gospođo Kekin možda ne bi bilo loše prije nabacivanja blatom prema HDZ-u i pojedinim članovima da objasnite kako je vaš muž imao povlaštenu kartu za parking”, rekao je tada  Filipović.

Kekin je odgovorila kako njezin suprug nije imao povlaštenu kartu.

“Ovo je van svakog nivoa”, ustvrdila je Kekin.

Podsjetimo, Milana, supruga Ivane Kekin, mediji su 2011. prozvali jer je po povlaštenim uvjetima dobio pravo parkiranja u javnoj garaži Tuškanac. Iako se godišnja parkirna karta u garaži Tuškanac od ožujka 2011. godine plaćala 16.500 kuna na godinu, direktor Zagrebparkinga napravio je ustupak Milanu Kekinu i omogućio povlasticu – Kekin je parkiralište plaćao samo 1300 kuna na godinu.

Što povezuje Kekinove i bivšeg predsjednika Josipovića?

Inače sjedište Kekinove tvrtke Gajba Records je na Gajnicama, a preko te tvrtke Hladno pivo ugovara gaže i prodaje studijske albume Hladnog piva. Kekin je suvlasnik te tvrtke dok su ostali vlasnici Zoran i Mladen Subošić te Krešimir Šokec, sve redom članovi sastava.

“Temeljni kapital poslovnog subjekta financiran je 100 posto domaćim kapitalom, a u prethodnom razdoblju nije mijenjao iznos temeljnog kapitala. GAJBA RECORDS d.o.o. je 2020. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 418.103,00 kn što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -1.060.552,00 kn u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 1.478.655,00 kn. Poslovni subjekt je tekuće godine poslovao s gubitkom, dok je prethodne godine poslovao s neto dobiti. GAJBA RECORDS d.o.o. je u 2020. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od -29.227,00 kn dok je ostvarena neto marža iznosila -6,99%. Poslovni subjekt GAJBA RECORDS d.o.o. u 2020. nije povećavao ni smanjivao broj zaposlenih, a imao je 1 zaposlenika”, navodi se na Poslovnoj Hrvatskoj u opisu poslovanja tvrtke registrirane na Šublinovom vijencu 20 gdje su Kekinovi roditelji svojedobno gradili kuću koja više nije u njegovom vlasništvu, odnosno vlasništvu njegova pokojnog oca Spase.

Zanimljivo je da je Hrvatsko društvo skladatelja u dva navrata stavljalo založno pravo na kuću zbog dva različita kredita. Jedan kredit bio je u iznosu od 800.000 kuna, a drugi u iznosu od 520.000 kuna. Prvi kredit je od 16. rujna 2008. godine, a drugi je sklopljen krajem listopada 2019. godine, uz kredite je navedena kamatna stopa od osam posto, no oba su iz gruntovnice brisana u ožujku 2012. godine. Inače je s HDS-om u to doba povezivan bivši predsjednik Ivo Josipović, a upravo je HDS Kekinu dao ta dva vrijedna kredita, nakon čega se hipotekarno uknjižilo na Kekinovu bivšu kuću, navodi dnevno.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ HRT/ Večernji list