Tea Agejev: Poslušnost i granice – Pobjeđuje li zdrav razum napokon?

Foto: Frendica.hr

Tako je utješno slušati iz usta onih koju su do jučer govorili samo o fleksibilnosti, mobilnosti i kritičkom promišljanju kako danas pozivaju građane na red, poštovanje pravila i strogu kontrolu granica i kažnjavanje (!) prijestupa. Posljedice lošeg ponašanja više nisu samo dugi govori bez kraja i konca uz slijeganje ramenima i izbjegavanje odgovornosti. Odjednom se zna čemu služe zabrane i kazne i tko je odgovoran za što. Bogu hvala i slava. Napokon smo i to dočekali.

Roditelji kojima su prodavali toplu vodu kako će djeca sama od sebe slobodnim istraživanjem nadoći na Pitagorin poučak i broj π, sada uživaju slušajući iz svih medija kako nije baš svatko stručan za sve i kako postoje točno određene kategorije i struke koje se bave svojim usko specijaliziranim znanjem do kojeg su došli nakon jako puno marljivog učenja, rada i poštovanja autoriteta, a ne samospoznajom. Odjednom je stvarno i korisno znanje na cijeni, a raspoznavanje spolova, dobi i uniformi više nitko ne dovodi u pitanje. Medicinske statistike jasno govore o realnim dijagnozama i realnim znanstveno utemeljenim podjelama na mlade i stare, muškarce i žene. Tako je osvježavajuće čitati tekstove bez novojezika Orwellove 1984.-e. Pred prijetnjom velikom krizom odjednom znamo tko je s koje strane granice, tko ima koliko godina i je li nekome otac, majka ili djed. Želi li netko da svatko za sebe kritički promišlja pojam samoizolacije i da ga primjeni kad bude spreman? Vjerujem da ne.

Svako zlo za neko dobro, rekli bi naši stari. Nadamo se samo da će i nakon prolaska krize naučene lekcije ostati zapamćene i da riječi kao što su poslušnost i granice više neće biti na crnoj listi nepoćudnih. Sad kada čak i najliberalniji priznaju da zabrane rješavaju stvari i štite ono što nam je kao društvu važno, daj Bože da na popis važnih stvari dođu i nerođena djeca i obitelj i borba protiv jednako groznih epidemija korupcije i ovisnosti, od kocke preko pornografije do svih vrsta droga.

Cijelu kolumnu pročitajte na Frendica.hr

*Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr