TIH: ‘Način na koji tijela javne vlasti provode postupak provjere referendumskih potpisa je nevjerodostojan’

Foto: Snimka zaslona

Transparency International Hrvatska povodom očitovanja Ministarstva uprave o postupku provjere broja i vjerodostojnosti referendumskih potpisa za promjenu izbornog sustava ukazuje na netransparentnost koja je opasna za demokraciju.

„ Način na koji tijela javne vlasti provode postupak provjere vjerodostojnosti potpisa birača predstavlja ozbiljnu opasnost za demokratske procese i povjerenje građana u političke institucije.

Kontrola će biti obavljena od strane već ranije kompromitirane, uhljebničke tvrtke APIS, koja će stvoriti paralelnu bazu osobnih podataka birača.

Njihov rad će nadgledati posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova. U ovom procesu građanima Hrvatske nitko ne jamči nepristranost postupka. Tko štiti interes birača?

Tko je kako i na koji način imao nadzor nad predanim kutijama s prikupljenim potpisima? Gdje su se one nalazile u dugom vremenskom razdoblju u proteklih devedeset dana dok su tijela zakonodavne i izvršne vlasti donosila odluke, zaključke i imenovanja?

Insitucije koje kotroliraju ovaj proces nisu nepristrana tijela jer referedumska pitanja uključuju njihovu promjenu, a posebno način izbora i kadroviranje na političke pozicije kroz izborni sustav.

Ovakvim postupkom u kojem se odugovlači i potpuno isključuje zainteresirana javnost i civilno društvo direktno se krši izborno obećanje koje je sadašnji premijer Plenković dao kada je pozvao sve odgovorne aktere da zajedno rade na izgradnji pravednijeg društva kako bi se poboljšali demokratske procese.“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb