TIH o registraciji vozila: Koje će se uštede postići prijenosom javnih ovlasti na privatnu monopolističku tvrtku?

Foto: fah

Transparency International Hrvatska, u četvrtak, 4. siječnja 2018. objavio je priopćenje za medije, a riječ je o odluci ministra Božinovića da bez natječaja na odabranu privatnu tvrtku prenese javne ovlasti vezane uz registraciju i prijenos motornih vozila koje je su do sada obavljali MUP i Ministarstvo financija.

> Registracija vozila: Zahvaljujući Božinoviću više novaca za privatnu tvrtku – građanima neke usluge skuplje do 3 puta?

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

KOJE ĆE SE UŠTEDE POSTIĆI PRIJENOSOM JAVNIH OVLASTI NA PRIVATNU MONOPOLISTIČKU TVRTKU?

Transparency International Hrvatska smatra da je odluka o prijenosu javnih ovlasti vezanih uz registraciju i prijenos vozila povjerena jednoj monopolističkoj privatnoj tvrtki privatiziranoj 1993. godine netransparentna i štetna.

„Odlukom da se javne ovlasti vezane uz registraciju i prijenos motornih vozila u potpunosti prenesu diskrecijskom odlukom i bez javnog natječaja s tijela javne vlasti, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva financija, na odabranu privatnu tvrtku primjer su neučinkovitog i netransparentnog postupanja.

Stanice za tehnički pregled vozila koje su u vlasništvu privatne tvrtke imaju monopolističku poziciju, a kroz dodatne ovlasti naplate produljenja registracije ili prijenosa vlasništva osigurava im se dodatna zarada koja će postati novi prihod za nepoznate vlasnike ove tvrtke.

Na temelju podatka da se na godišnjoj razini obavi 290 tisuća promjena vlasništva ova tvrtka će uprihoditi  35 mil. kuna, a da građani neće osjetiti najavljenu učinkovitost i uštede.

Za svako produljenje registracije naplaćivati će se 158,40 kuna, a od čega će biti izdvojeno 57,65 kuna za obaveznu provjeru dokumentacije koju je izdao MUP.

TI Hrvatska uputio je zahtjev za pravo na pristup informacijama o stvarnim vlasnicima ovog dioničkog društva, te očekuje odgovor u zakonskom roku.“ , istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr