Tihomir Dujmović: Zašto u Puli na projekciji filma ‘General’ nije bio hrvatski premijer?

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Bijes i neskrivena mržnja, najprije prema Tončiju Vrdoljaku kao redatelju (a pravi objekt te nesnošljivosti je Domovinski rat) curkom curi sa prvih stranica Jutarnjeg lista u kojem Jurica Pavičić danas cipelari i Vrdoljaka i Domovinski rat i Antu Gotovinu! I sve to u novini koja je na dan izricanja prve presude Anti Gotovini objavila najsramotniji tekst u 30 godina hrvatske države, tekst pod naslovom “ Danas presuda Tuđmanovoj Hrvatskoj”!

Kakav je to ratni film o Domovinskom ratu bez srpskih žrtava, spaljenih srpskih domova i srušenih Pravoslavnih crkvi? To je glavna točka optužnice novinara kojem je domovinski rat kako smo vidjeli u njegovom filmu, drugo ime za zločin! Nisam čuo da je bilo kada pitao bilo kojeg redatelja jugoslavenskih filmova: Gdje vam je u vašim filmovima 200 000 ubijenih na Križnom putu, još manje, gdje vam je sudbina i ljudska priča barem o jednom od sto tisuća političkih zatvorenika Titovog vremena? Ali, naš sudac još sa vrata dobacuje jednom od valjda pet hrvatskih filmova o Domovinskom ratu, gdje su vam spaljene srpske kuće i crkve?

Pavičić naime tvrdi da film “povijesno i politički nije pošten” jer “onaj tko bi po Generalu sudio, zaključio bi da ni jedan hrvatski vojnik nikada nije ubio civila ni zarobljenika. Da u ratu nije stradala niti jedna srpska kuća ni pravoslavna crkva”. Dakle, Domovinski rat je do te mjere označen paljenjem srpskih kuća, a onda i crkvi da film koji o tome šuti nije drugo nego povijesni falsifikat???

Pa, ima li i jednog (osim Sedlarovog filma) “na ovim prostorima” iz kojeg se može razabrati da je u i oko Bleiburga 1945-te ubijeno 200 tisuća ljudi? Jednog jedinog! Ima li jednog filma koji je “povijesno i politički pošten”, a da nam pokazuje 660 ubijenih svećenika nakon Drugog svjetskog rata? Ima li jednog filma koji govori o masovnoj otimačini vlasništva 1945-te? Ili filma koji bi nam otkrio da je 95 posto novinarske profesije nakon 1945-te ubijeno, zabranjeno i protjerano, sšo se u povijesti novinarstva u tim razmjerima nikad ni jednoj naciji osim našoj nije dogodilo? Nikad nikome!

Ali, ni jednog redatelja i ni jedan film nisu stigle ovakve Pavičićeve kritike! Nikada nisam pročitao ove rijeci Jurice Pavičića upućene brojnom filmskom smeću u kojem smo zajedno odrasli i zato je njegov napad na Vrdoljaka, Gotovinu i Domovinski rat izraz gole mržnje u prvom redu prema Vrdoljaku a onda i svemu onome sto je odvelo u stečaj jednu Jugoplastiku ili Primu, emocionalne Proustove kolačiće Pavičićeva djetinjstva! I zato jer tih ”kolačića” vise nema, svaka njegova rečenica o hrvatskoj državi će biti plamen! Ali, to je Neronovski pogled na Rim!

Šteta, šteta da je takav rob povijesti jer, Pavičić nije bez talenta, zna imati dobru rečenicu, “nije nezanimljiv” rekao bi Krleža!

Drugi podmukli udarac koji je doživio i Vrdoljak i njegov General su izjave koje smo od glumaca mogli čuti na HTV-u uoči prikazivanja filma. To kako se Tarik Filipovic odmiče, distancira i kako se s nekim posebnim miksom cinizma i prijezira osvrnuo na admirala Domazeta Lošu kojeg igra u filmu, to bi trebalo studentima glume pokazivati pod egidom “tako se nikad ne smijete ponašati”!

On neskriveno prezire lik kojeg glumi, a pri tom ne glumi šefa Wehrmachta na Balkanu, glumi čelnika hrvatskog obavještajnog sustava u najvećoj vojnoj pobjedi u kompletnoj hrvatskoj ratnoj povijesti! Ali, što te relacije znače Tariku Filipoviću? Ništa!

On novinaru hrvatske državna televizije ne može sakriti svoje gnušanje prema liku kojeg utjelovljuje! Tako nešto još nismo vidjeli!

Niti jedne afirmativne riječi ni o glavnom liku, a pogotovo ne o samom Domovinskom ratu nismo čuli niti od drugih glumaca koji tu glume! Bilo je degutantno gledati kako svi bježe od jedne jedine afirmativne rečenice o Domovinskom ratu! Kako biraju riječi da ostanu neutralni. Srame se zapravo! Primjerice, Nataša Janjić! Nevjerojatno!

Sada dakle, vidimo da nije Danijela Trbović jedina koja bi kako je svojedobno ponosno rekla, Antu Gotovinu da ga je osobno vidjela negdje u doba dok se skrivao i i dok je bio u bijegu pred Haškim sudom, prijavila policiji! Danas vidimo da bi dobar dio glumaca koji glume u filmu o Gotovini isto to napravili! A da je do Jurice Pavičića, nikad se prvostupanjska odluka o četvrt stoljeća zatvora za generala koji je ušao u Knin, ne bi revidirala!

I za kraj, hrvatskoj Predsjednici su brojni zamjerili sto je afirmativno govorila i o filmu i o Generalu i o Vrdoljaku! Ja joj tu ništa ne zamjeram. Dapače!

Ja pitam ono što kako vidim nitko ne pita: (a zato i ne smijem nigdje pisati i da negdje slučajno pišem ovo bi mi izbacili van!); dakle, zašto u Puli na ovoj projekciji nije bio hrvatski premijer? Njemu je na vrijeme javljeno kad je premijera filma! Pa ipak je nazočnost potpisa ugovora o vodovodu i kanalizaciji Jelse pretpostavio nazočnosti filmu o generalu Gotovini? Da li bi to Tudman na kojeg se po potrebi poziva napravio? Zašto grozničavo traži termin da posjeti splitsku Ultru, ali ne i termin za povijesnu projekciju o povijesnom generala koji je katapultiran na najvažnije police hrvatske povijesti?

Čovjek koji baš nikada nema vremena otići na Bleiburg, koji u isto vrijeme ima vremena za Jelenu Veljaču i čovjek koji ima potrebe poslati vijenac na Sutjesku, što Tudman, a na njega se vrlo često poziva, nikad nije napravio, ne može naći vremena za mitskog hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Pogotovo ako misli da je baš on idealni premijer hrvatske države i idealni vođa HDZ-a, stranke koja je sa Gotovinom stvarala Hrvatsku!

Čovjek koji nema vremena za Antu Gotovinu a ima vremena za Jelenu Veljaču, ne mora nužno biti los čovjek. Ali, netko takav ne može imati moralnu težinu za poziciju čelnika najhrvatskije od svih hrvatskih stranaka!

Ako govorimo o stranci koja je stvarala državu, a HDZ to nesumnjivo jest. Jer, tu netko vara na kartama. Naime, Gotovina je danas, metaforički, u vojnom smislu drugo ime za Tuđmana! Tko nema vremena za Gotovinu, taj nema vremena za Tuđmana. Uostalom, možete li zamisliti Tuđmanovu Hrvatsku, a da na projekciji filma o generalu Gotovini nema predsjednika Vlade?, poentirao je novinar i publicist Tihomir Dujmović, u objavi na svom Facebook profilu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr