Tko je sutkinja Sandra Artuković Kunšt nakon čijeg izuzeća je odbačena tužba protiv Vigilarea?

Sandra Artuković Kunšt
Foto: Facebook / GONG

Udruga Dugine obitelji tužila udrugu Vigilare zbog navodne diskriminacije homoseksualnih osoba, a sve zbog pokretanje peticije usmjerene protiv Hrvatske Radio Televizije (HTV 3) koja je 2. svibnja 2020. u 11.50 sati emitirala kontroverzni homoseksualni ‘dokumentarni film za djecu’ „Janina dugina obitelj“. Županijski sud donio je u drugostupanjskoj odluci presudu kojom je tužbu Duginih obitelji odbacio kao neosnovanu. Naime, prvostupanjska odluka bila je poništena nakon što je Vrhovni sud dao nalog za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt jer je došlo do „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“.

Tko je Sandra Artuković Kunšt?

Sandra Artuković Kunšt kćer je većinskog vlasnika tvornice “Franck” Milana Artukovića, koji je prethodno bio član nadzornog odbora Zagrebačke banke, Podravke i Dukata. Artuković se smatra jednim od imućnijih ljudi u Hrvatskoj, a njegov posao nastavljaju njegova djeca. Sandra Artuković Kunš odlučila se pak za pravnu karijeru.

Ona je od 1990. do 1993. bila sudska pripravnica Općinskog suda u Zagrebu, od 1993. do 2009. sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a od 2009. sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Bila je zamjenica ministra pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića, a 2016. se kandidirala za sutkinju Ustavnog suda 2016. godine.

Kada je postala zamjenica ministra, HKV je pisao: “Radeći na općinskom sudu bavila se samo obiteljskim pravom i “proslavila” razvodom Dikana i Vlatke Pokos i, supružnika Pukanić. U pravosudnim krugovima su bili iznenađeni njezinim imenovanjem – jer nema dovoljnu razinu pravne kulture i potrebnu širinu znanja za takvo dužnosničko mjesto pa i zato jer postoje brojni sposobniji i iskusniji kadrovi”.

Blamaža u Saboru i “čovječe, gdje mi je auto?”

U javnosti je za vrijeme obnašanja dužnosti zamjenice ministra ostala poznata kada je za parlamentarnom je govornicom, vođena pogrešnom listom zastupničkih amandmana, pomiješala stavke, odobravala krive amandane, zbog čega je morao reagirati i predsjednik Sabora Josip Leko, koji je upozorio da će idući puta zbog nepripremljenosti otkazati glasovanje u Saboru.

Isto tako, o Artuković Kunšt pisali su mediji kada nije prijavila svoju imovinsku karticu iako je trebala. Tada se ispostavilo da je krivo protumačila Zakon pa je umjesto Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, imovinsku karticu proslijedila Državnom sudbenom vijeću.

Arutković Kunšt ispunila je 2013. i rubrike crne kronike jer je zvala policiju zbog krađe mercedesa, ali se nakon nekoliko sati ispostavilo da je zaboravila kako ga je parkirala na drugom mjestu.

Sudjelovala na prezentacijama udruge B.a.b.e.

Godine 2009. našla se u tekstu Nacionala pod naslovom “Očevi i skrbništvo: ‘Plaćaj i šuti, muških prava nemaš’”, kada je jedan roditelj optužio kako je šest sutkinja Općinskog suda međusobno umreženo.

“Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu samo šest sudaca sudi u slučajevima obiteljskog prava i svih šest su žene. S tim da njihova voditeljica Sandra Artuković Kunšt uredno odlazi na razne prezentacije koje organizira udruga B.a.B.e. No, u međuvremenu su s interneta počele nestajati sve poveznice o raznim radionicama u kojima su sudjelovale članice udruge B.a.B.e. i razne sutkinje i djelatnice Ministarstava i pravosudnog sustava. Nevjerojatno je koliko su one sve međusobno umrežene. Meni ne smeta ni udruga B.a.B.e. ni druge udruge, ali mi smeta ako one izravno utječu na pravosuđe”, kazao je tada Robert Kramer.

U Bruxellesu vrijeđala hrvatski Ustav i birače – zbog referenduma o braku

Sandra Artuković Kunšt također je sudjelovala na LGBT konferenciji u Bruxellesu 2014., kada je kritizirala održani referendum o braku te je, između ostalog, izjavila „da se definicija braka na silu ugurala u Ustav…“

Artuković Kunšt je tada upoznala sudionike konferencije sa situacijom u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, te je ustvrdila kako su se ljudima, kao posljedica Domovinskog rata, vrijednosti “resetirale”.

“Svojom izjavom zamjenica ministra pravosuđa obezvrijedila je građanske kompetencije hrvatskih birača, hrvatsko pravno uređenje i demokratske procese koje je potaknula Udruga „U ime obitelji“, ističe “U ime obitelji” te u svom zahtjevu dodaju kako je zamjenica ministra pravosuđa nastavljajući svoje izlaganje o referendumu o braku, okarakterizirala referendumsko pitanje „nepravednim“ te je rezultat referenduma objasnila nepravedno postavljenim referendumskim pitanjem, aludirajući da su birači bili zavedeni.

Na posljetku, Artuković Kušt je netočno izjavila kako je referendumsko pitanje poslano na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, istaknuli su tada iz udruge U ime obitelji u dopisu poslanom Ministarstvu pravosuđa, tražeći očitovanje ministra Orsata Miljenića.

“Dio populacije je postao tolerantniji i solidarniji, a drugi dio se zatvorio i vratio tradicionalnim vrijednostima”, rekla je Artuković Kunšt te ocijenila kako su isti nesigurni na svakom nivou – ekonomskom, zdravstvenom, egzistencijalnom, što je rezultiralo “nižim pragom tolerantnosti”.

Kao bivša zamjenica ministra pravosuđa sudjelovala na homoseksualnoj povorci u Amsterdamu 2012. te na povorkama u Zagrebu i Splitu 2014. čime je javno iskazala podršku tim događajima.

Svoju ideološku pristranost pokazala, među ostalim, i u intervjuu Jutarnjem listu od 5. 8. 2013. u kojem je navela: „Anarhizam je uvijek bio moje političko opredjeljenje. Ne znam koliko je sad dobro reći (smijeh). Anarhizam i feminizam me obilježavaju.“.

Sve tri navedene stavke udruga Vigilare je koristila kao svoj argument za izuzećem te sutkinje. Vrhovni sud te je argumente na kraju i prihvatio, a tužba protiv udruga Vigilare je odbačena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr