Tko je Tomaševićev direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić – iz Osijeka vuče repove, gura ga SDP, a sljubio se s Možemo

Vić
Montaža: Narod.hr, Izvor: Depositphotos, Facebook

Ultra lijeva platforma Možemo u Zagrebu je izbore dobila najviše zbog toga što je obećala da će riješiti pitanje otpada na prihvatljiv i suvremen način. Međutim, sad kad to treba provesti u djelo, stvari su zapele. Smeće se ne odvozi po rasporedu, navodno se ni središnji zagrebački trg redovito ne pere, nema dovoljno ljudi, ni kamiona. Pompozno najavljivani projekt Možemo “Zagreb više neće biti kantograd” trebao je zaživjeti 1. srpnja, ali će se najvjerojatnije odgoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje sindikata

Sindikat Čistoće upozorava da je situacija s odvozom smeća u Zagrebu alarmantna i da se nikad dosad nije dogodilo da se usluga ne pruža svim korisnicima. Također, zagrebački HDZ nedavno je ustvrdio da Možemo nema dovoljno ljudi za kadroviranje pa Zagrebom zapravo upravljaju kadrovi SDP-a. Zagrebački SDP to je opovrgnuo.

Međutim, činjenica je da je Davor Vić, novi voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga, član SDP-a i da dolazi iz – Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zagrebački HDZ: Možemo nema dovoljno kadrova, pa SDP ustvari upravlja Gradom

> Šef Čistoće (SDP) prima bruto plaću od 26.000 kn i 5000 za stan i režije, Tomašević (Možemo) odgovornost prebacuje na Holding

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Davor Vić?

Davor Vić, rođen je 18. veljače 1980. u Osijeku gdje je završio Građevinski fakultet na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, te stekao zvanje diplomiranog inženjera građevinarstva. Od srpnja 2013. obnašao je dužnost direktora Unikoma d.o.o. za komunalno gospodarstvo iz Osijeka. Prethodno je radio u tvrtkama “Gradnja” d.o.o. iz Osijeka i Institut IGH d.d. poslovni centar Osijek.

Vić osim toga obnaša visoke stranačke dužnosti u SDP-u, među ostalim potpredsjednika GO SDP Osijek. Najpoznatiji je ipak po tome što je osam godina bio direktor osječke komunalne tvrtke Unikom, gdje je ostavio velike dugove, kako piše Glas Slavonije.

Tvrdi se da je Vić na odlasku iz Unikoma u prvih šest mjeseci 2021. gradsku tvrtku ostavio s negativnim poslovnim rezultatom u iznosu od 243 tisuće kuna. Vić navodno uz ostavljeni gubitak nije ni poduzimao mjere za naplatu prihoda, zbog čega je, prema podacima Uprave, koja je tvrtku naslijedila nakon njega, ostavio potraživanja od fizičkih osoba u iznosu od 9,5 milijuna kuna, od čega su 6,2 milijuna kuna potraživanja starija od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizak vrhu SDP-a

Navodno je Vić blizak osječkoj SDP-ovki Biljani Borzan koja je zastupnica u Parlamentu  EU-a, te je zahvaljujući tome “prekomandiran” u Zagreb. Kažu da ga je ona dovela na čelo zagrebačke Čistoće preko Siniše Hajdaš Dončića koji je glavni za kadroviranje s Možemo.

S vladajućom ekipom iz Možemo druži se i u slobodno vrijeme. Tako je nedavno s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovom zamjenicom Danijelom Dolenec bio na koncertu grupe Iron Maiden, čime se pohvalila sama Dolenec na Facebooku.

Na sjednici Skupštine Grada Zagreba, krajem travnja, objavljen je aneks ugovora o radu voditelja podružnice zagrebačke Čistoće Davora Vića, koji je s njim 31. prosinca potpisao predsjednik Uprave ZG holdinga Ivan Novaković.

Tako je javnosti postalo poznato da se osječkom SDP-ovcu uz 26 tisuća kuna bruto plaće odobrava i dodatnih 5000 kuna za najam stana i režije, gotovo dvostruko više nego saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima, te službeno vozilo, kojim svaki radni tjedan odlazi u Osijek. Taj je trošak mjesečno još oko 3000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika plaća i neradni petak?

Ugovor je vijećnicima zagrebačke Skupštine predstavio HDZ-ov gradski zastupnik Mario Župan, koji se usprotivio novoj praksi gradske koalicijske vlasti da se i direktorima gradskih tvrtki omogući “naknada za odvojeni život” kakvu imaju saborski zastupnici s prebivalištem izvan Zagreba.

”Svaki četvrtak odlazi službenim autom u Osijek. Plaća li on uopće porez i prirez u Zagrebu? Uz doprinose to je još 8000 kuna”, rekao je Župan.

Vić je odgovorio da prirez plaća u Zagrebu, gdje ima prijavljeno boravište, te da u Osijek, gdje ima prijavljeno prebivalište, odlazi svaki petak jer mu ondje živi obitelj.

Glas Slavonije iscrpno je pisao i o tome da je u osječkom Unikomu bilo vrlo neugodnih situacija u međuljudskim odnosima, dok je direktor bio Vić. Navode da je od 2014. godine Unikom vodio 41 sudski spor, od čega 25 parnica u kojima su sudionici radnici Unikoma. Od navedenih 25 sporova u kojima su sudionici radnici Unikom je izgubio četiri spora i u njima je ukupno isplatio 298.120 kuna na ime glavnice, parničnih troškova i zateznih kamata. Također, postoji jedna izvansudska nagodba iz listopada 2013. na temelju koje je radniku isplaćeno 306.000 kuna bez kamata. Dakle, 600 tisuća kuna isplaćeno je u vrijeme dok je na čelu Unikoma bio Davor Vić.

Bizaran slučaj

U Osijeku je Vić poznat i po tome što ga je novi osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) razriješio dužnosti u srpnju ove godine, te ga prozvao za odgovornost za zdravstveno stanje lavice u Zoološkom vrtu u Osijeku, koja je sama sebi odgrizla dio noge i morala biti eutanizirana. Ove je optužbe Radić iznio za govornicom u Hrvatskom saboru.

Vić je optužen da je Unikom reagirao tek nakon pisanja medija.

Vić je demantirao tvrdnju o odgovornosti, rekavši kako su na vrijeme obavijestili medije o tome kada je lavica bila eutanazirana.

Osječani Vića pamte i po poskupljenju odvoza smeća iz 2019. Onima kojima je iznos ostao nepromijenjen, za istu cijenu dobili su smanjeni broj odvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.