Tko je veleposlanik Tomislav Vidošević, brat Nadana Vidoševića, koji se priključio LGBT lobiranju u Poljskoj?

Foto: MVEP

Američko veleposlanstvo u Poljskoj na inicijativu veleposlanstva Kraljevine Belgije, objavilo je otvoreno pismo, a jedan od potpisnika je, suprotno volji hrvatskih birača, i hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, čovjek koji u Poljskoj predstavlja zemlju u kojoj se 1.prosinca 2013. 66% birača izjasnilo ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

> Zašto se Plenkovićeva Vlada uključila u LGBT lobiranja u Poljskoj, a ne štiti hrvatske interese u Crnoj Gori?

> Od Plenkovićevih ministara do Mesića – duboka država u istom ‘Klubu’

> Plenković proveo SDP-ovu politiku: Ministar Aladrović dvoje djece dao na udomljavanje/posvajanje homoseksualnom paru

Ovim pismom zadire se u pravo Poljske da sama uređuje unutarnja pitanja u svojoj zemlji i ponovno se vrši pritisak na tu zemlju.

Tko je Tomislav Vidošević?

Rođen je 1. siječnja 1965. u Splitu, otac troje djece. Diplomirao je na Pravnom fakultetu sa specijalizacijom iz Građanskog prava.

Tijekom 1991. godine pristupio kao dragovoljac Zboru narodne garde, te bio pripadnik 114. brigade. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista, navedeno je na stranicama MVEP-a.

U siječnju 2019. imenovan je izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Prije toga je obnašao dužnost unutar MVEP-a u Tajništvu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020. 2012. je imenovan za veleposlanika Republike Hrvatske u Ukrajini, a sedam godina ranije u mandatu Stipe Mesića. bio je veleposlanik u Talijanskoj Republici. potom veleposlanik u Republici Malti, sa sjedištem u Rimu te veleposlanik u Republici San Marino.

2003. godine imenovan tajnikom Odbora za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Pape Ivana Pavla II Republici Hrvatskoj.

Mlađi brat od Nadana Vidoševića koji je prema USKOK-ovoj optužnici izvukao sredstva iz HGK

Tomislav Vidošević je mlađi brat nekadašnjeg šefa Hrvatske gospodarske komore (HGK), Nadana Vidoševića, uhićenog 2013. godine. Prema optužnici Nadan Vidošević je sa svojim okrivljenim suradnicima novac iz HGK izvlačio preko lažnih faktura.

O njihovom bliskom odnosu govorio je i za medije.

“Nadan i ja smo izrazito bliski te mi je on, kao stariji brat, uvijek imponirao i uz naše roditelje bio mi uzor. Osim obiteljskih tema, uvijek raspravljamo i o sadašnjosti i budućnosti naše domovine. Priroda poslova kojima se bavimo i količina obveza ne dopušta nam česta druženja, no kad se nađemo, onda to pokušavamo nadoknaditi”, rekao je za Globus u prosincu 2009. veleposlanik Vidošević.

Bračni problemi

Vidošević je punio stupce i zbog mučnog razvoda. Iva Vukoja je bila u braku s Tomislavom Vidoševićem te je do rastave živjela s Vidoševićem i djecom u Kijevu, a po navodima u medijima Vidošević joj nije dopustio da preuzme osobne stvari iz rezidencije, iako je pravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu njihova rastava potvrđena 22. listopada 2015.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u prosincu 2019. na službene adrese institucija unutar RH uputio je pismo i obavijestio javnost o navodnom nizu koruptivnih i kriminalnih radnji u MVEP-u, a u koje je upleten i Tomislav Vidošević.

19. veljače 2019. godine Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je kaznenu prijavu protiv aktualnog veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislava Vidoševića. Po njihovim navodima veleposlanika se sumnjiči za niz kaznenih djela, među ostalima i za nedopuštenu upotrebu tuđih osobnih podataka, a navode se i zlouporabe triju osobnih isprava, diplomatskih putovnica. U prijavi se poziva na članak 204. Zakona o kaznenom postupku, prema kojem je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, a koje mu je dojavljeno i za koje je saznao, a koje je pak vezano uz članak 302. Kaznenog zakona.

“Navedena je prijava dostavljena 19. veljače ove godine n/r glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, vezano uz nedozvoljenu uporabu tuđih osobnih podataka (čl. 146. KZ) i zlouporabu osobne isprave (čl. 280. KZ), te do dana današnjega nije riješena, čime DORH omogućava Tomislavu Vidoševiću i dalje nesmetano korištenje diplomatske putovnice na osobno ime koje kao takvo službeno ne postoji od listopada 2015. godine, budući da je njegova bivša supruga nakon rastave braka promijenila prezime, a slijedom pravomoćnosti presude ta je putovnica morala biti i odmah poništena, sukladno članku 9.i stavku 4. Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.”, navodi se u priopćenju koje je potpisao povjerenik Sindikata Davorin Zagorščak.

Vidošević se po njihovim navodima koristio osobnom ispravom, odnosno diplomatskom putovnicom koja je izdana na ime Ive Vidošević, iako osoba s tim imenom i prezimenom službeno ne postoji od konca 2015. godine. Prema tvrdnjama djelatnika MVEP-a, ali i prema onome što nalaže Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana, tu je ispravu trebalo poništiti još u ljeto 2015., kada je Vidoševićeva bivša supruga trajno napustila Kijev, gdje je tada obnašao veleposlaničku poziciju.

Pregovarao sa zločincem Ratkom Mladićem

Tomislav Vidošević, pregovarao je s Ratkom Mladićem tijekom ratnih operacija u proljeće 1992. godine. Za dnevnik.hr ispričao je više o susretu sa osuđenim zločincem.

“Pa bio je to jedan iznimno neugodan trenutak u kojem se dogodio jedan incident u nazočnosti njemačkog ambasadora Dietera Waltmana koji je tada predstavljao Europsku uniju i pukovnika danske vojske Nielsena. Onog trenutka kada mi niti slučajno nismo htjeli prihvatiti niti jedan uvjet o kojima je govorio Ratko Mladić, okružena je zgrada u Žitniću pokraj Drniša. Upali su vojnici, stavili meni i mojim kolegama iz izaslanstva puške na leđa i uslijedio je niz uistinu vrlo grubih obraćanja generala Mladića, koje je teško uopće i shvatiti i razumjeti u tim okolnostima, jer ipak se radilo o pregovorima. Naravno da je to bilo jedno jedinstveno i nevjerojatno iskustvo. Tadašnji pukovnik, a kasnije i general Zdravko Tolimir, inače jedan od najbližih suradnika generala Mladića, a kasnije glavni zapovjednik vojske RS u BiH gdje je Mladić kasnije nakon tog incidenta i premješten, mi je kasnije, nakon što smo se vrlo teško uspjeli izvući iz te situacije, u četiri oka rekao: ‘Pa čujte g. Vidoševiću, naš general boluje od šest bolesti, a pet mu je na psihičkoj bazi.”, kazao je Vidošević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr