Tko stoji iza Danskog vijeća za izbjeglice koje optužuje Hrvatsku za nasilje nad migrantima?

epa07119016 A group of migrants attempting to cross into Croatia gather around tents erected near the Maljevac border crossing, Bosnia and Herzegovina, 25 October 2018. According to reports, a group of some 100 migrants mostly from Afghanistan, Pakistan, and Iraq attempting to cross into Western Europe erected tents at the border area to pressure neighboring Croatia to open border and let them travel north. Thousands of migrants and refugees fleeing wars and poverty in Asia and North Africa are sleeping rough in impoverished Bosnia, and many are growing concerned about the onset of cold winter weather and a lack of adequate shelters. EPA/FEHIM DEMIR

Britanski ljevičarski list The Guardian u srijedu ponovno je iznio optužbe na račun hrvatske policije glede navodne brutalnosti prema ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom. Ovaj sedmi puta, The Guardian tvrdi da su ilegalni migranti s balkanske rute navodno su bičevani, opljačkani i seksualno zlostavljani od pripadnika hrvatske policije, što je iz MUP-a demantirali.

Tko stoji iza Danskog vijeća za izbjeglice?

The Guardian se pozvao na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), koje nije Vladino tijelo, već nevladina organizacija osnovana 1956. godine.

Riječ je o takozvanoj “kišobran organizaciji”, koja okuplja niz organizacija, a to su redom: ADRA, Amnesty International, CARE Denmark, Konfederacija danskih zaposlenika, Danska gospodarska komora, Danish People’s Aid, Dansko udruženje za obrazovanje odraslih, Dansko društvo pisaca, Vijeće danskih umjetnika, Dansko vijeće za mlade, Sindikat danskih učitelja, Sindikat danskih glazbenika, Židovsko društvo Danske, FH, FOA, DanChurchAid, LGBT Danska i UNICEF Danska.

Radi se o izrazito moćnoj organizaciji koja je samo za pomoć migrantima u Venezueli dobila preko 8 milijuna eura od institucionalnih donatora poput UN-a, američkog OFDA, europskog ECHO-a.

Prihodi od 3.2 milijarde danskih kruna

Sveukupni prihodi DCR-a u 2019. godini iznosili su 3.2 milijarde danskih kruna. Ova organizacija ima preko 700 zaposlenika, od čega je oko njih 590 zaposleno preko ekskluzivnog ugovora s UN-om.

Zanimljivo, u godišnjem izvješću navodi se kako je DRC otvorio ured u BiH 2019. godine RC je otvorio urede u Bosni i Hercegovini 2019. i to nakon što u toj zemlji nije bio prisutan gotovo cijelo desetljeće.

>Tko je bošnjačka aktivistica koja je austrijskom parlamentu predala izvješća o navodnoj brutalnosti hrvatske policije nad migrantima?

>Da, Maja Sever je plasirala lažnu vijest o djevojčici iako je ‘bila na terenu’

>(FOTO) Breitbart otkriva: Centar za mirovne studije iz Zagreba uz pomoć Georgea Sorosa lobira u Bruxellesu za otvorene granice

“DRC se ponovno vratio jer su mnogi tražitelji azila i migranti pokušavaju ući u EU prelaskom hrvatske granice. Ovdje DRC savjetuje o zdravstvenoj zaštiti i štiti ljude koji žive u prihvatnih centara. U sklopu projekata lobiranja, koji su uglavnom usmjereni na institucije EU, DRC bilježi ilegalne i nažalost često nasilne napade na tražitelje azila
i migranata na europskim granicama i podsjeća dužnosnike na njihovu odgovornost.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Guardian objavljuje optužbe protiv hrvatske policije za brutalnost prema migrantima, za koje se nije pokazalo da su točne. U članku Već viđeni obrazac The Guardiana o hrvatskoj policiji i migrantima: Koje je još lažne vijesti objavljivao britanski medij?, možete pročitati prethodnih šest napada na hrvatsku policiju u režiji The Guardiana u razdoblju od dvije godine, a koje je MUP odlučno demantirao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr