Tko stoji iza istraživanja za HDZ, po kojem ta stranka osvaja 45,5% glasova birača na ličkim lokalnim izborima?

Foto: algebra.hr, fah Fotomontaža: narod.hr

Uoči lokalnih izbora u Lici u srijedu 27. veljače gradonačelnik Gospića Karlo Starčević izjavio je kako u Ličko-senjskoj županiji ni Darko Milinović niti HDZ nemaju 40% biračkog tijela, odnosno da HDZ “nema kontrolu nad Gospićem, Novaljom, Otočcem i Korenicom, a da je to područje koje obuhvaća 2/3 Like”. U nedjelju 3. ožujka prema rezultatima istraživanja agencije Promocijaplus, listu HDZ-a bira 28,1 posto ispitanika, dok Milinovićevu listu podržava 24,2 posto anketiranih.

>(VIDEO) Karlo Starčević: ‘HDZ nema kontrolu u područjima koja obuhvaćaju dvije trećine Like’

>Izbori u Lici: HDZ na kampanju potrošio više nego svi ostali sudionici zajedno

Ipak, samo dan poslije, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i šef HDZ-ovog Odjela za analitiku Robert Kopal objavio je istraživanje koje daje drugačije rezultate, a koja je napravljena za potrebe HDZ-a u trenutku predizborne kampanje. Prema tom istraživanju, a koje je napravila agencija Prizma 10. ožujka bi za HDZ glasovalo čak 45,5 posto glasača, dok bi Nezavisnu listu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića glasovalo tek 14,8 posto glasača.

Kopal je ustvrdio da se rezultati istraživanja uvelike razlikuju od rezultata PromocijePlus zbog toga što su se primjenile dodatne prediktivne metode i uključuju razdiobu neodlučnih u anketama.

Agencija Prizma Centar za poslovnu inteligenciju

Agencija Prizma osnovana je 2000. godine, a uvidom u sudski registar među predmetima poslovanja navode se izdavačka i tiskarska djelatnost, trgovina na veliko i posredovanje u trgovini, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, istraživanje tržišta i ispit. javnog mnijenja, Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, promidžba (reklama i propaganda) te uvoz-izvoz, zastupanje inozemnih tvrtki, savjetovanje u gospodarstvu i poduka u gospodarstvu i organiziranje kongresa i seminara.

Kako i sami na vode na svojoj web stranici, ova agencija ima 9 stalnih zaposlenika, a prema sudskom registru vlasnici ove agencije, odnosno ssobe ovlaštene za zastupanje su bračni par Krešimir i Andrea Žnidar.

Pri tome je zanimljivo, kako osnivač agencija Prizma doc. dr. sc. Krešimir Žnidar predaje na Visokom učilištu Algebra gdje je profesor upravo HDZ-ov Robert Kopal koji je i predstavio istraživanje po kojemu Hrvatska demokratska zajednica u Lici osvaja čak duplo veći postotak glasova birača od onog koje je najavila neovisna agencija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr