Tomašević izabrao Sušu za ravnateljicu Velesajma: Zalaže se za gradnju na Srđu, čemu se Možemo protivi

tomašević suša
Foto: Fah, HŽ, fotomontaža: Narod.hr

Renata Suša izabrana je na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma, obavijestio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz ‘Možemo’. Ovaj Tomaševićev izbor je vrlo neobičan ako se uzme u obzir da se Renata Suša zalaže za gradnju na Srđu iznad Dubrovnika. A stranka Možemo je u Dubrovniku na izbore izašla u koaliciji sa strankom “Srđ je naš!”, koja se protivi gradnji na Srđu. Sušino imenovanje pokrenulo je brojne objave na društvenim mrežama. Sve je komentirao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

> Tomašević potvrdio – Badovinac će biti nova ravnateljica MSU-a

> Ništa od golfa iznad Dubrovnika: Raskinut štetni ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu

Tko je Renata Suša?

Kako piše Dubrovački dnevnik, Suša je bila šefica HŽ Infrastrukture. U Upravu HŽ-a je došla nakon što ju je tu postavio tadašnji SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. No, dubrovačkoj javnosti je ona nešto poznatija kao osoba koja je najavljivala podnošenje kaznenih prijava protiv župana Nikole Dobroslavića i ravnateljice županijskog Zavoda za prostorno planiranje Marine Oreb, odnosno protiv Republike Hrvatske. Razlog tome je što je smatrala kako oni namjerno koče projekt izgradnje vila na padinama Srđa, projekt Bosanka dva.

Zemljište na Bosanci

Podsjetimo, Suša je 2014. godine, kao potpredsjednica za investicije u tvrtki Nova europska ulaganja, koja je tvrtka kćer američkog fonda NHC Capital, održala konferenciju za medije. Obavijestila je kako su u Dubrovniku 2010. godine kupili 28 tisuća ‘kvadrata’ građevinskog zemljišta na Bosanci. Konferenciju je održala jer je Županija, kako je tada kazala, ‘cijelo vrijeme davala negativno mišljenje oko gradnje, bez obzira na suglasnosti od nadležnih ministarstava’. Inače, investitori su na tom području planirali izgraditi 26 luksuznih vila. Županija nije prihvaćala urbanistički plan jer prema tada važećem GUP-u nove građevine nisu smjele ugroziti vizure prema Gradu, a padine Srđa morale su ostati neizgrađene. Američki investitori tada su govorili kako se ne radi o padinama Srđa nego se područje nalazi na zaravni između uzvišenja Srđa i Žarkovice. Ujedno su i priznali kako bi se jedan dio ipak vidio iz Grada.

Zajedno na izborima

Zanimljivo je kako je Tomašević iz ‘Možemo!’ na čelno mjesto Zagrebačkog velesajma postavio Sušu koja je praktički najavila podnošenje kaznenih prijava zbog kočenja projekta gradnje na Srđu, ako se u obzir uzme kako je dio te platforme i stranka ‘Srđ je Grad’. Podsjetimo, ‘Možemo!’ i ‘Srđ je Grad’ lani na lokalne izbore izašli zajedno, a njihov gradonačelnički kandidat bio je Đuro Capor, jedan od najglasnijih protivnika gradnje golf resorta na Srđu, član inicijativnog odbora za osnutak Platforme Možemo! i danas gradski vijećnik ispred ‘Srđevaca’. Glasovi za ‘Možemo!’ u Dubrovniku zapravo su glasovi ‘Srđevaca’ i onih koji su na posljednjim izborima odlučili podržati opciju ‘Srđ je Grad’. I ti glasovi nisu zanemarivi – upravo lista ‘Možemo!/Srđ je Grad’ za Gradsko vijeće na posljednje održanim lokalnim izborima osvojila je, nakon vladajućeg HDZ-a, najveći broj glasova te tako postala najozbiljnija oporbena opcija u Dubrovniku.

Ima li dovoljno kadra?

Stoga iznenađuje što je opcija ‘Možemo!’ kao šeficu Velesajma postavila upravo Sušu koja je bila jedna od najglasnijih zagovaratelja gradnje na Srđu, premda je borba protiv takve ideje razlog zbog kojih je nastala inicijativa ‘Srđ je naš’, iz koje je proizašla i ona ‘Srđ je Grad’, a danas je stranka. I dok Tomašević tvrdi kako je Suša izabrana jer ima veliko iskustvo u upravljanju i nekretninskom biznisu, postavlja se pitanje ima li zagrebački gradonačelnik dovoljno kadra za vodeće funkcije u Zagrebu. Pogotovo ako se u obzir uzme kako Suša nije prvi takav slučaj. Naime, Tomašević je na čelo Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga prije pola godine postavio Suzanu Brenko koja je obnašala funkciju predsjednice Uprave tvrtke ‘Razvoj golf’.

‘Rat’ izjavama i priopćenjima

Na Sušino imenovanje se sinoć na društvenim mrežama osvrnuo i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a u sklopu rata izjavama i priopćenjima između njega i ‘Srđevaca’ oko Marine Frape, Franja Pašalića i toga tko je kada bio na pravoj, tko na krivoj, a tko na istoj strani. Franković je na društvenim mrežama ‘Srđevcima’ odgovorio objavom naslovljenom ‘Pozdravila vas je Renata Suša’.

Gradonačelnikova objava

„Nisam ni očekivao vašu podršku. Zašto nisam? Pa zato što vi izgradnju Lapadske obale i završetak ovog projekta gledate kao moj uspjeh, a vi ne želite to. Ono što vi želite jest da se radovi zaustave, da nastane problem i da onda možete sazivati press konferencije i pričati o tome kako biste vi to bolje napravili, žalosno. Ali, projekt Lapadske obale nije projekt Mata Frankovića već je to projekt svih građana grada Dubrovnika. Projekt opće koristi.

ACI marina

I budite sigurni da će se Lapadska obala završiti. Kad kažete da sam bio uhljebljen u ACI Marini Dubrovnik pritom zaboravljate spomenuti kako je ista ta ACI marina, pod mojim vodstvom sedam godina osvajala nagradu za najbolju marinu u Hrvatskoj. Ono što ste posebno zaboravili spomenuti jest kako sam ja bio predsjednik Gradskog vijeća zahvaljujući i vama jer bez vaših ruku to ne bi mogao biti. Zajedno smo branili Grad po pitanju Cruise terminala, tvrđave Imperijal i brojnih drugih projekata. Zajedno smo imenovali članove upravnih vijeća iz ovlasti Gradskog vijeća i to ste očito sve zaboravili.

Nekada ste bili temeljiti, a danas…

Ono što je nevjerojatno jest vaša izjava prema kojoj vi tvrdite kako je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika dalo koncesiju marini Frappa (da je to tako vi koji ste sa mnom dijelili političku odgovornost odmah bi me smijenili). To je neviđena laž. Nevjerojatno je da ste skloni takvim izmišljanjima i manipulaciji. Nekad vrlo temeljiti, pravični danas se pretvaraju u manipulatore sklone u gotovo svakom priopćenju u javnom prostoru iznositi laži. Žalosno. I na kraju, ako vam je promaklo VAŠ MOŽEMO je imenovao Renatu Sušu za direktoricu Velesajma. Inače, to vam je ista ona koja je željela graditi ono mega naselje na Bosanci. Nakon Suzane Brenko natrljali su vam nos i s Renatom. Koga sljedećeg da očekujemo? Možda će Možemo uskoro imenovati i Franja Pašalića na neku funkciju, pa kad je bal nek’ bude Maskenbal u kojem je Đuro karnevo,“ objavio je Franković.

Capor: Podržavamo javne i otvorene natječaje

Dubrovački dnevnik za komentar je upitao Capora koji je kazao kako je gradonačelnikova objava svojevrsno skretanje s teme o jednostavnoj javnoj nabavi na kojoj je odabrana tvrtka Andrije Njavra.

„Vidi se da je glasnogovornik Cvjetinović na godišnjem odmoru pa Predsjednik GO HDZ-a samostalno ‘fejsbuči’. Vjerujemo da Grad treba lidera koji će se više posvetiti stvarnim pitanjima koja muče građane, nego nekoga tko čeka za tastaturom kad će Srđevci objaviti neko priopćenje. Jučerašnji pokušaji sramežljivog pokazivanja mišića na slučaju marine Frappa služe za skretanja pozornosti s posljednje korupcijske afere vezane za poslove s bratom pročelnice Njavro.”

Poslovi Čistoće

“Vezano za prozivke u vezi rezultata natječaja u Gradu Zagrebu. HDZ ne razumije da ako je natječaj uistinu javan i otvoren, da na njemu može pobijediti netko tko iz ovog ili onog razloga nije po tvom gustu. Podržavamo takve natječaje. Pa i onda kad kao najbolje iznjedre ljude s kojima smo se u prošlosti po nekoj drugoj temi oštro sukobljavali. Ključno je da nisu optuživani i da su kvalificirani. Mi u SJG sigurno ne bismo povjeravali upravljanje gradskim tvrtkama pravomoćno osuđenim osobama s kojima HDZ-ova vlast u Dubrovniku opet koalira. Ili povjeravali skupe poslove koje Čistoća može sama odraditi bratu od aktualne pročelnice,“ odgovorio je Capor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dubrovački dnevnik

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.