Tomašević objavio imena novih članova Uprave ZG Holdinga, izabrana i zamjena za Kalinića

Zagreb, 24.08.2021. - Konferencija za novinare gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića sa suradnicima. Na fotografiji Tomislav Tomašević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, čelnik ekstremno lijeve Možemo, na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je da su imenovali tri nova člana uprave Zagrebačkog holdinga koji će na dužnost stupiti u rujnu. To su Ivan Novaković, Boris Sesar i Matija Subašić Maras, javlja HRT.

Ivan Novaković ima dugogodišnje iskustvo u INA-i i u području IT-ja, Boris Sesar ima dosta iskustva u telekomunikacijama i digitalnim transformacijama, a Matija Subašić Maras ima iskustvo na osiguranju, farmaceutskoj industriji, rekao je Tomašević.

Kratak životopis novoimenovanih članova:

Ivan Novaković – Dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama g. Novaković stjecao je posebice na području strateškog razvoja, razvoja poslovanja i upravljanja imovinom i uslugama. Kao direktor razvoja novih biznisa u INA d.d. bio je zadužen za izradu dugoročne strategije razvoja grupe u kontekstu globalne tranzicije prema obnovljivim izvorima energije, uključujući teme e-mobilnosti, proizvodnje energije, digitalnih usluga i drugih investicijskih projekata. Obnašao je funkciju predsjednika Uprave tvrtke STSI d.o.o. (članica INA grupa).

Boris Sesar – Kao potpredsjednik i direktor u međunarodnim telekomunikacijskim i IT kompanijama g. Sesar posjeduje veliko iskustvo u IT-u i digitalnoj transformaciji. U United grupi bio je je zadužen za poslovanje grupe s poslovnim korisnicima u sedam država, s fokusom na transformaciju B2B poslovanja. Prije toga obnašao je funkciju potpredsjednika za B2B konvergenciju u Deutsche Telekom Europe u Frankfurtu i Bonnu. U Hrvatskom Telekomu od 2012. do 2017. obnašao je poziciju direktora poslovne prodaje malim i srednjim poslovnim korisnicima.  

Matija Subašić-Maras
– Gđa Subašić-Maras raspolaže bogatim iskustvom u upravljanju ljudskim potencijalima, s naglaskom na procese transformacije velikih sustava. Višegodišnje iskustvo  u upravljanju ljudskim potencijalima i na poslovima transformacije poslovanja stjecala je kao direktorica ljudskih potencijala u Croatia osiguranju odnosno Adris grupi, a kao direktorica za ljudske potencijale radila je i za farmaceutsku industriju, u kompanijama PLIVA  i GlaxoSmithKline.

Tomašević je objavio i imena novoimenovanih vršitelja dužnosti i pročelnika u nekoliko različitih ureda u zagrebačkom poglavarstvu.

> Kalinić potvrdio: “Dao sam otkaz”

Jurin privremeni nasljednik Kalinića

Nasljednik Pavla Kalinića je Mladen Jurin koji će biti novi, privremeni pročelnik Ureda za hitne situacije do javnog natječaja.

Podsjetimo, Pavle Kalinić, jedan od dosadašnjih zagrebačkih pročelnika, dao je otkaz na svoju poziciju u zagrebačkoj Gradskoj upravi sredinom srpnja.

Novi natječaji

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je kako će Zagrebački holding danas raspisati nove javne natječaje za voditelje podružnica.

– Danas će Holding raspisati javni natječaj za 17 izvršitelja, voditelja podružnica, direktora. Radi se o velikom natječaju za 17 rukovodećih pozicija, rekla je Dolenec dodavši da će javni natječaji biti objavljeni na web stranicama Holdinga.

Istaknula je da će jedan od uvjeta biti petogodišnje radno iskustvo te da od kandidata očekuju da, uz sve formalne uvjete, uz prijavu prilože i svoj prijedlog programa razvoja podružnica za koje se javljaju. Natječaj će biti otvoren dva tjedna nakon čega će biti proveden selekciji postupak.

Školski odbori

> Koje su ovlasti školskih odbora i tko će za Tomaševića nadgledati prijave kandidata?

Na novinarsko pitanje o naknadama u školskim odborima gradonačelnik Tomašević je rekao kako tako nitko neće doći do novca jer su te naknade smanjene za 50%.

– Postoje dva javna natječaja za dva člana u školskom odboru osnovnih i srednjih škola gdje se građani javljaju. Postoji jedan član odbora za kojeg smo pozvali sve jedinice mjesne samouprave da predlože kandidate. Naknade u školskim odborima se kreću oko 200 kuna, istaknuo je Tomašević.

Podsjetimo, Grad traži oko 400 članova školskih odbora. Natječaj traje do 27. kolovoza, a prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, među kojima su četiri predstavnika grada i tri vanjska člana, stručnjaka u obrazovanju.

Zagrebački holding: Tko upravlja Grupom koja zapošljava preko 7500 radnika?

Zagrebački holding d.o.o. trgovačko je društvo koje primarno pruža usluge od općeg gospodarskog (javnog) interesa koje obavlja po načelima javne službe. Riječ je o komunalnom gospodarstvu, vodnim uslugama, ljekarničkom upravljanju, energetskoj distribuciji, ali i pružanju mnogih tržišnih usluga.

Službene stranice Zagrebačkog holdinga navode kako je ovo društvo osnovano u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima još 2006. godine. Budući da je ovaj kompanijski konglomerat u 100-postotnom vlasništvu Grada Zagreba – koji je ujedno i jedini osnivač društva – u skupštini društva, nakon lokalnih izbora u svibnju, predstavlja ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Zagrebački holding nastao je prijenosom poslovnih udjela 22 trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba na trgovačko društvo pod imenom Gradsko komunalno gospodarstvo d.o.o., koje preuzima ulogu holding poduzeća. Godine 2007. mijenja ime u Zagrebački holding d.o.o.

Nakon daljnjih statusnih promjena, Zagrebački holding danas je grupa povezanih društava i ustanova, koji čine Grupu Zagrebački holding, a čije je vodeće društvo u kreiranju poslovnih politika Zagrebački holding d.o.o. Sastoji se od 14 podružnica koje obavljaju djelatnosti nekadašnjih gradskih poduzeća, a vlasnik je i 8 trgovačkih društava te jedne ustanove.

Grupa zajednički osigurava više od 50 različitih usluga grupiranih u pet poslovnih područja (djelatnosti), od kojih se 20 usluga, navode iz Holdinga, mogu smatrati uslugama od općeg gospodarskog interesa. Na službenim stranicama Zagrebački holding objavljuje da je na dan 31. prosinca 2020. Grupa zapošljavala 7 782 radnika.

Smjenom gradske vlasti promijenjena je i upravljačka struktura Zagrebačkog holdinga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt