Tomašević u skupinu za dodjelu novca udrugama imenovao lijeve aktiviste

Tomislav Tomašević
Foto: fah, snimka zaslona, zagreb.mozemo.hr, fpzg.unizg.hr; Fotomontaža: narod.hr

U studenom 2021., gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je donio odluku o osnivanju još jedne “Radne skupine za ujednačenost suradnje i postupka dodjele financijskih potpora udrugama”. Riječ o tijelu koje će između ostaloga pratiti “usklađenosti gradskih akata o načinu, kriterijima i postupcima dodjele financijske potpore udrugama, pravilima ugovaranja i praćenja provedbe financiranih projekata i programa udruga s pravnim propisima”.

> Tomašević daje preko 3 milijuna kuna za LGBT aktivizam, integraciju migranata, udruge za ljudska prava

> Goluža: Na važna mjesta u kulturi Možemo imenovao sestru i nećakinju Rade Borić

Na čelu Radne skupine SDP-ovka

Tomašević je u Radnu skupinu imenova devetero ljudi. Petero ih dolazi iz Grada. Četvero su gradski zastupnici redom iz Možemo, a troje i aktivisti lijevih nevladinih organizacija.

U ime grada Tomašević je na čelo Radne skupine imenovao politologinju Ljiljanu Klašnju.  Ona je bivša gradska zastupnicu iz redova SDP-a od 2005. do 2009. godine. Članica je SDP-a od 1999. Danas je pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine pir Sektoru za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine.

U Radnu skupinu imenovana je Marijana Dropuljić, voditeljica službe za civilno društvo pri Sektoru za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine. Ona je bila stručna savjetnica za programe udruga u Odsjeku za programe udruga Odjela za branitelje u Sektoru za branitelje i obitelj.

Suzana Popovčić dolazi iz Stručne službe Gradske uprave, Jasminka Đurek Pavlina dolazi iz Odjela socijalne zaštite, a Milena Suknaić iz Gradskog ureda za branitelje.

Profeta i Širinić

Ana Profeta je dugogodišnja aktivistica. Najviše je djelovala u udruzi Partnerstvo za društveni razvoj. Riječ je o udruzi čiji je najpoznatiji predstavnik bio Munir Podumljak, aktivist koji je 2011. dobio pozornost medija optužujući tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka za koruptivne radnje i sukob interesa.

Profeta je po struci profesorica engleskog i talijanskog jezika i književnosti. Prije ulaska u Gradsku skupštinu bila je zaposlena kao voditeljica ureda političke stranke Možemo. Aktivna je u Booksi, književnom klubu Udruge za promicanje kulture Kulturtreger.

Daniela Širinić, koja je nedavno imenovana i u Upravno vijeće DB Srebrnjak, doktorirala je na temu političke participacije mladih na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Riječ o fakultetu kojeg je osnovao samozvani filantrop, milijarder i lijevi aktivist George Soros.

Širinić je također bila vanjski suradnik za kvantitativna istraživanja u tvrtki MAP Consulting. Ovu firmu osnovali su Marina Škrabalo iz GONG-a, Aida Bagić i Paul Stubbs. Riječ je o tvrtki koja zapravo provodi evaluacije programa međunarodnih institucija  koji se provode u Hrvatskoj.

Medak i udruga nastala iz Soroseve zaklade

Iz redova zastupnika Možemo Tomašević je u Radnu skupinu imenovao i Tomislava Medaka. On je na lokalnim izborima bio koordinator programa Možemo za Zagreb. Za sebe navodi da je doktorand pri Centru za postdigalne kulture na Sveučilišta u Coventryju u Velikoj Britaniji. Medak je dugogodišnji aktivist, suosnivač i predsjednik udruge Multimedijalni institut. Riječ je o udruzi koja je nastala 1999. iz Soroseve udruge Institut Otvoreno društvo – Hrvatska.

Kako Medak navodi u jednom intervjuu “negdje 2001. ili 2002. Institut otvoreno društvo molio nas je da pomognemo pri stvaranju fondacijske strategije financiranja kulturnih projekata“. Sam Medak je bio i član Upravnog odbora Saveza udruga Operacija Grad – iz koje je nastala inicijativa Pravo na grad i “prosvjed za Cvjetni trg” čija su glavna lica bili njegovi današnji stranački kolege, gradonačelnik Tomašević i podpredsjednik Gradske skupštine Teodor Celakoski. Medak je također član Tomaševićeve udruge Institut za političku ekologiju koju njemačko veleposlanstvo u Zagrebu vodi kao njemačku političku instituciju u Republici Hrvatskoj.

Bosanac – LGBT aktivizam i sigurnosno-obavještajne službe

Jedan od članova Radne skupine je i Gordan Bosanac, aktivist raznih lijevih udruga, GONG-a te osnivač LGBT udruge Iskorak i festivala Queer Zagreb. On je već s oko 23 godine završio “Mirovne studije”, a riječ je o neformalnom programu ljevičarske nevladine organizacije Centar za mirovne studije. Magistrirao je Školu javnih politika u Londonu te postao “magistrom ljudskih prava”, što mu je omogućeno stipendijom britanske Vlade Chevenning Scholarship Award.

Od 2002. do 2005. godine stručni je suradnik lezbijskih udruga Iskorak (jedan od osnivača) i Kontra, a od 2002. do 2012. programski je suradnik homoseksualne udruge Domino (Queer Zagreb). “Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”, napisao je Bosanac u brošuri 2015. godine nazivajući Hrvatsku “konfliktnom zemljom”, a koju je objavio Beogradski centar za sigurnosnu politiku. Do ulaska u politiku bio je aktivan u udruzi Centar za mirovne studije koja “promatra” rad policijske, vojske i sigurnosno-obavještajnih službi. HDZ ga je 2018. podržao za člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.