Umro jedan od najvećih nogometaša u povijesti Dinama – Stjepan Lamza

lamza
Foto: fah

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama, član slavne generacije iz 1967. godine koja je osvojila Kup velesajamskih gradova, Stjepan Lamza, preminuo je u 82. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 23. siječnja 1940 u Sisku, u Dinamo je došao 1960. godine iz Maribora. U 281 utakmici za Dinamo kroz sedam godina boravka na Maksimiru postigao je 72 gola. Karijeru mu je pokvarila teška ozljeda nakon pada s balkona tijekom proslave jedne od najvećih klupskih pobjeda, velikih 4:0 u Zagrebu protiv Eintrachta iz Frankfurta, u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova 1967. godine.

U dvije finalne utakmice Dinamo je bez njega bio bolji od Leedsa (2:0, 0:0), a Lamza je za to vrijeme bio u bolesničkoj postelji. U bolnici je ležao devet mjeseci. Zaigrao je još jednom za Modre, na oproštaju upriličenom 21. travnja 1970. godine u Maksimiru u prijateljskom ogledu protiv Benfice, predvođene jednom od najvećih zvijezda svjetskoga nogometa, Portugalcem Eusebijem. Dinamo je pobijedio 2:0, a Lamza je postigao pogodak.

Nakon teške ozljede više nikad nije dosegao raniji nivo kvalitete, a ubrzo je prešao u Rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovu Dinamovom opusu posebno se ističu fantastične izvedbe protiv Juventusa u četvrtfinalu i Eintrachta u polufinalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Osim preteče Kupa EUFA-e dvaput je bio pobjednik jugoslavenskoga Kupa, 1963. i 1965.

S Dinamom je zaigrao u finalu Kupa velesajamskih gradova 1963. godine kada je Valencia slavila sa 2:1 i 2:0, a četiri sezone kasnije i osvojio je pokal.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Dinamu, igrao je u Rijeci, Zagrebu, francuskom Chateaurouxu i u Croatiji Melbourne, koju je praktički sam svojim kvalitetama “povukao” i pretvorio u ozbiljan klub, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.