Tomašević daje preko 3 milijuna kuna za LGBT aktivizam, integraciju migranata, udruge za ljudska prava

Tomašević možemo
Na fotografiji Tomislav Tomašević. foto HINA/ Daniel Kasap/ dk

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 9. prosinca 2021. godine izglasan je gradski proračun za 2022. godinu, koji je težak 15,1 milijardu kuna. Proračun koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, a u kojemu su ljudska prava značajna stavka, podržala je vladajuća većina koju čine ekstremno lijeva stranka Možemo i SDP, dok su protiv njega bili Most, HDZ, Domovinski pokret i HSLS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središtu pozornosti javnosti našla se stavka roditelj odgojitelj. Protuzakonitim, retrogradnim ukidanjem ove uspješne demografske mjere ona je smanjena za 260 milijuna. A Tomašević mjesecima uvjerava javnost kako će doći do rezanja nepotrebnih rashoda uzrokovanih nabujalom administracijom.

Izdvajanja za LGBT aktivizam i integraciju migranata

Istovremeno, u Tomaševićevom proračunu se našlo prostora za povećanje izdavanja, odnosno donacija za nevladine organizacije. Prema “Programu financiranja udruga iz područja promicanja ljudskih prava u 2022.”, u ovoj godini će se za ljudskopravaške udruge izdvojiti 425.000 kuna.

Prema istom Programu navodi se kako su “u skladu s postavljenim ciljevima, prioriteti financiranja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– ravnopravnost spolova
– zaštita prava LGBTIQ osoba
– suzbijanje rasne i druge diskriminacije te zločina iz mržnje
– integracija stranaca u hrvatsko društvo
– prava nacionalnih manjina
– sudionička demokracija kroz jačanje kapaciteta OCD-za zagovaranje ljudskih prava”.

Međutim, prema proračunu Grada Zagreba pod stavkom “Ostali programi povezani s promicanjem ljudskih prava” nalazi se dodatnih 2.519.000 kuna.  Opisuje ih se kao  “Aktivnosti socijalne zaštite koje nisu drugdje svrstane”. U to se ubrajaju i donacije iz sredstava EU.

Rada Borić za novoosnovano povjerenstvo dobiva i više od predviđenih 200.000 kuna

Pri tome je važno istaknuti da u proračunu postoje i druge stavke koje obuhvaćaju financiranje “aktivnosti vezanih uz ljudska prava”, odnosno LGBT aktivizam, rodnu ideologiju, prihvat migranata, tzv. “održivi razvoj” i slične aktivnosti kojima se bave nevladine organizacije iz  kojih su potekli ili su i dalje aktivni članovi političke stranke Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomaševićeva udruga u 5 godina od njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung primila preko 8 milijuna kuna

>Kako se Tomašević predstavljao kao voditelj Instituta za političku ekologiju, zapravo udruge povezane s Možemo?

Tako se u gorenavedenih 2,9 milijuna ne ubrajaju sredstva za rad novoosnovanog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na čijem je čelu Rada Borić. I u kojemu nema niti jednog muškarca. Podsjetimo, i to će se povjerenstvo baviti aktivnostima vezanim uz borbu protiv “homofobije” i “transfobije”, “seksizma” i “rasizma”, promicanje “rodno osjetljivog jezika”, a bavit će se i “rodno utemeljenim nasiljem” te promicanjem LGBT ideologije u zdravstvu i sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je odlukom Tomaševića trebalo dobiti 200.000 kuna za svoj rad, no na kraju je osigurano čak 250.000 kuna. Isto tako, za udruge koje djeluju u području zaštite okoliša i održivog razvoja osigurano je 500.000 kuna .

Možemo pod “ljudska prava” gura pobačaj, LGBT ideologiju…

Podsjetimo, ekstremno lijeva stranka u svom je predizbornom programu veliku pozornost posvetila ljudskim pravima. Opetovano su isticali kako su “rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem (što uključuje i homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju), pogođene LGBTIQ+ osobe”. Tvrde kako to Zagreb čini nesigurnim gradom.

Zalažu se i za “besplatan” pobačaj, odnosno pobačaj koji se financira novcem poreznih obveznika. Ističu kako će “osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada” u kojima se većina ginekologa i medicinskog osoblja koristi prizivom savjesti.

Pozornost će staviti i na “osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTIQ+ ravnopravnosti u Zagrebu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo je i u predizbornom programu tvrdio da “osim rodno ravnopravnih politika, Grad mora osigurati poticaje kroz resurse za samoorganizaciju i djelovanje formalnih i neformalnih organizacija koje svoj rad temelje na rodnoj ravnopravnosti, odnosno pravima svih žena i LGBTIQ+ osoba”. Zbog toga su između ostaloga najavili priuštive gradske prostore za neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i radničkim pravima te pravima žena i LGBTIQ+ osoba.

Inače, Zagreb je grad s najvećim prirezom u Hrvatskoj, te on iznosi 18 posto. Unatoč tome prema Tomaševićevu plan je od prihoda od poreza u 2022. ostvariti 400 milijuna kuna više nego u 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.