Tomislav Galović: Duka, vidiš li od stida više uopće čitati?

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i član Povjerenstva Ministarstva kulture za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima dao je jučer izjavu za Hinu u kojoj nije komentirao kriterije dodjele stredstava Ministartva kulture, niti pitanje sukoba interesa kod članova Povjerenstva već je portalu Narod.hr, tj našem izdavaču, udruzi ‘U ime obitelji’ poručio da se može žaliti na odluku do 11. 8.

Zdenko Duka istom je prilikom optužio glavnog urednika portala Dalje.com, koji je razotkrio “kriterije” Stručnog povjerenstva Tomislava Galovića, optužio za manipulaciju.

Naime, nepostojeći portal “Zlatne godine” Galović je prijavio kao očitu sprdnju, a Zdenko Duka mu je, kaže, na upit kojim se kriterijima rukovodilo Povjerenstvo, koje je bolje ocijenilo takav projekt od primjerice portala Narod.hr uzvratio: “Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!”.

“Galović je izmanipulirao moju izjavu. Ja ‘svojih’ nemam tako da nikakve ‘naše’ nisam spominjao”, tvrdi Duka.
Odgovor Tomislava Galovića, koji je jučer objavio portal Dalje.com prenosimo u cijelosti:

Ipak se oglasio danas Zdenko Duka. Oglasio se kako mu i priliči: kukavički. Nazvao me manipulatorom koji je izvrnuo njegove riječi. Kaže da nikada nije spominjao naše, “jer on svoje” nema.

Pa ja nisam ni napisao da je spominjao naše ( evo kolega Duka link za vas pa još jednom probajte pročitati trijezna duha i bistrih očiju). Rekli ste, ponavljam još jednom: Kada vaši dođu na vlast, dobit ćete novce. Na moje protupitanje koji su vaši, a koji su naši, spustili ste slušalicu.

Tako je bilo i tako sam napisao. Ništa od toga niste demantirali. Vi ste se samo napravili priglupi i rekli da nikada niste spominjali naše nego “je to Galović izmanipulirao”.

Moje protupitanje koji su to vaši, a koji su onda naši je manipulacija? Koga i čega? Kolega Duka, znam da dugo niste ništa smisleno napisali, ali riječi u hrvatskom jeziku i dalje imaju neko značenje.

Dajte radije odgovorite što ste mislili kada ste rekli: Kada vaši dođu na vlast, dobit ćete novce?

Ako niste spominjali svoje, dajte mi više objasnite koji su to moji?

Jer, znate, ja sam naivno do jučerašnjeg razgovora mislio kako sam i ja vaš. Vi ste predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, a ja sam novinar. Nekada sam bio i član tog društva, ali već neko vrijeme nemam novaca da plaćam članarinu. Žao mi je zbog toga, ali nadam se da zbog toga vaša plaća nije bila smanjena pa da mi to nedajbože uzimate za zlo. ( Upss, spomenuh Boga i sada sam se razotkrio)

Ali bez obzira što više nisam član tog društva, ja sam i dalje novinar. I do jučer sam smatrao da sam stoga i dalje vaš.

No kada ste mi rekli Vi vaši, zapitao sam se gdje ja spadam, a gdje vi spadate. Jer, kolega Duka, kada nekome kažete Vi vaši, očito je da vi sebe dijelom te grupe ne smatrate. A ja vas nisam zvao kao političar, vjernik ili homoseksualac. Ponavljam, zvao sam vas kao novinar, a vi ste mi spustili slušalicu i rekli da “ću dobiti novce kada moji dođu na vlast”. I zašto ste uopće spominjali novce? Jesam li vas u razgovoru tražio kakve novce ili pitao za kakve novce? Pitao sam vas samo za vaše ocjene i kriterije. A kriterija nemate pa niste imali ni o čemu pričati.

Iz razgovora s vama bilo je i više nego razvidno da vi skoro nijedan projekt koji vam je pristigao niste ni pročitali. Zato ste i sklopili slušalicu. Niste mi stigli ni objasniti zašto ste najbolje ocjene dali “nezavisnim televizijskim produkcijama” u kojima ste vi bili gost ili suradnik i čije novinarske uradke stalno promovirate preko stranica Hrvatskog novinarskog društva.

Plaća li vam Cenzura plus za reklamu na stranicama i ako plaća koliko? I koliko ste im novaca ( kada ih već toliko volite spominjati) ovim natječajem vratili?

Iz vas, a i nekih drugih članova povjerenstva, vrišti sukob interesa. I nije vas sram mene nazvati manipulatorom? Udruga U ime obitelji vas je pozvala da tu izjavu demantirate ili date ostavku, a vi ste mene prozvali manipulatorom zbog mog protupitanja.

Zašto ne demantirate svoju izjavu? Zašto ne kažete da sam običan lažov i da to niste nikada izjavili? To bi vas riješilo mnogih problema.

Zašto ste me kolega Duka nazvali manipulatorom, kada se se mogli jednostavno izvući s rečenicom: Galović laže, ja to nisam nikada rekao?

Netko može pomisliti da ipak ima nešto časti u vama, ali ja prije mislim da je to stoga što ste obična kukavica. Zaposlenici Hrvatskog novinarskog društva su jučer nazivali kolege s kojima sam blizak i raspitivali se o meni. Netko im je vjerojatno ispričao i glasinu koja o meni kruži a ta je da snimam sve svoje telefonske razgovore.

No, to je samo glasina. Ako i snimam razgovor, uvijek sugovornika unaprijed upozorim. Vas kolega Duka nisam upozorio. Stoga budite mirni i slobodno prepravite svoje priopćenje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Ili učinite više uslugu hrvatskom novinarstvu i prepustite svoje mjesto nekome tko sve kolege smatra svojima.

Izvor: Narod.hr /Dalje.com
Photo: hrt/screenshot