Tomislav Jonjić za Narod.hr otkrio detalje sastanka s ENF-grupacijom: ‘U svjetonazorskom i političkom pogledu su nam najbliži’

Zagreb, 06.02.2018 - Sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebaèke Gradske skupštine, na kojoj æe zastupnici iznijeti niz prijedloga za preimenovanje ulica u Zagrebu. Na fotografiji Tomislav Jonjić. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Ulazak Neovisnih za Hrvatsku u grupaciju europskih stranaka ENF (Europe of Nations and Freedom – Europa naroda i sloboda) je vrlo vjerojatan. Tomislav Jonjić i Krešimir Kartelo iz stranke Neovisni za Hrvatsku sudjelovali su ovog tjedna u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku s visokim predstavnicima ENF-a.

(FOTO) Neovisni za Hrvatsku otvorili pregovore s ENF-om: Razgovarali o izborima za EP i jačanju nacionalističkih stranaka

Tim povodom razgovarali smo s dr. Tomislavom Jonjićem.

Narod.hr: Što zapravo zastupa ENF grupacija i kakav je Vaš komentar nakon sastanka koji je održan?

Dr. Tomislav Jonjić: Mislim da nije potrebno ponavljati da unutar Europskog parlamenta pojedinac sam po sebi ne može postići ništa. Možda bi hrvatski zastupnici nešto malo i mogli postići kada bi svi bili pripadnici iste grupacije. No, kako to, naravno, nisu, jer ne potječu iz istog ideološko-političkog i svjetonazorskog miljea, tamo se pridružuju većim političkim grupacijama. ENF – Europa naroda i sloboda – je ona kod koje je stupanj unutarnje kohezije najmanji, tj. najlabaviji. Ako pogledate njihove stranice vidjet će te da se kod njih zadržava potpuna autonomija i identitet i subjektivitet stranaka. Štoviše, svaki od članova može i vetom spriječiti glasovanje grupacije na način koji se njemu ne dopada. Dakle, to je jedan model. Drugi je model kada kažete da se ne usuglašavate s njima, ali da nemate ništa protiv da oni nastave gurati određeni projekt ili prijedlog – vi ćete onda, pri tome, biti pasivni jer nemate ništa protiv. No, također možete, postaviti veto, ako vam neka inicijativa ne odgovara, i tad je svim članovima grupe zapravo zabranjeno glasovati na taj način. Na taj način je svakoj od tih nacionalnih grupacija osiguran najviši mogući stupanj zastupanja nacionalnih interesa.

(VIDEO) Tomislav Jonjić (NHR) o europskim izborima: ‘HDZ nema nikakve veze s desnicom’

Inače je ENF u svjetonazorskome i političkom pogledu nama zapravo najbliži. Zastupaju tradicionalne vrijednosti. Za razliku od konzervativaca, koji su jedan od stupova Europske unije, ENF su zapravo protivnici Europske unije i vrlo su skloni tome da se ona raspusti ili da ne postoji u današnjem obliku. Također, za brak su, za obitelj, za tradicionalne vrijednosti, protiv migracijskog vala na način da se migranti prelijevaju iz jedne države Europske unije u drugu, već zastupaju da se vrate tamo odakle su došli. To su sve teze i polazišta koja su nama bliska i najviše odgovaraju našim pogledima.

Više smo nego zadovoljni s održanim sastankom, a pogotovo smo zadovoljni onime što će uslijediti vrlo brzo, ali o tome još uvijek ništa više ne mogu reći.

„Prvi put nakon 1878. Hrvati u BiH se ne nalaze u istom političko pravnom okviru kao i Hrvati u Hrvatskoj“

Narod.hr: Na sastanku ste se složili da se Europska unija ne treba dalje širiti. Zašto je to važno?

Dr. Tomislav Jonjić: To nije sasvim pravilno interpretirano. Naš interes u pogledu širenja je nešto drugačiji. Jedan dio hrvatskog naroda, i to nemali dio, živi izvan sadašnjih granica Europske unije, u susjednoj državi – Bosni i Hercegovini, gdje imamo konstitutivni status. Mi s jedne strane, kada kažemo da smo protiv Europske unije, onda smo, po definiciji, i protiv njezina širenja. Međutim, suočeni smo s činjenicom koju hrvatska javnost, pa čak i ona stručna i politička, ne uočava: dakle, prvi put od 1878., tj. od vremena austrijske okupacije BiH, Hrvati iz današnje RH i Hrvati iz BiH se ne nalaze u istom okviru. Bili smo skupa, iako neslobodni, ali skupa – u Austro-Ugarskoj, u staroj Jugoslaviji, u NDH, u novoj Jugoslaviji. Međutim, danas više nismo – postoji ta barijera koja svakim danom postaje sve kruća i sve neprobojnija. Ako dođe do protezanja Schengena na hrvatske granice i ako na granici s BiH bude šengenska granica, pa se, zbog nekakvog migrantskog vala ili bilo koje druge političke, gospodarske ili zdravstvene krize (npr. epidemije), zatvore te granice i postanu nepropusne – tog trenutka će se naši sunarodnjaci naći izolirani, odvojeni i odsječeni od nas jednom vrlo grubom i teško premostivom granicom i to će samo ubrzati njihovo iseljavanje. Nažalost, lako je predvidjeti da to neće biti iseljavanje iz Orašja u Županju, nego iz Orašja na Novi Zeland ili u Kanadu. To je ono zbog čega mi strahujemo.

Dr. sc. Tomislav Jonjić: Oblici gušenja slobode povijesnog istraživanja sve su drastičniji

Naravno da jesmo protiv proširenja EU, ali smo za to da se Bosni i Hercegovini pokuša osigurati poseban status i da s Hrvatima u BiH budemo što bliži, odnosno da barijere između nas budu što manje da se ne bi dogodilo da nas više tamo ne bude.

Naord.hr: Kako će se vaša suradnja s ENF-om nastaviti?

Dr. Tomislav Jonjić: U ovom trenutku smo još uvijek u fazi pregovora, kontakata i ispitivanja. Dakle, na našim je stranačkim tijelima donošenje odluke o našem eventualnom pridruživanju ENF-u. Ne bih htio prejudicirati odluku jer smo tek obavili te prve razgovore. Očekujemo da će sada doći do kontakata na višoj razini, na razini kompletnih stranačkih vodstava. Hoćemo li se pojaviti u statusu punopravnih članova ili u statusu promatrača, jer postoji i taj status – u kojemu imate određena prava unutar grupacije, o tome zasad još nismo donijeli odluku, ali razmjerno je realno očekivati da će to biti vrlo brzo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr