Transparency International Hrvatska: Hrvatska i dalje korumpirana i zaostaje 17 bodova od prosjeka EU

Foto: FAH

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019 Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodovaPala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinupriopćila je udruga Transparency International Hrvatska rezultate istraživanja Transparency International iz Berlina, ali i javno upozorila na objavljene pogrešne podatke na stranicama Transparency Internationala iz Berlina.

“Na prikazu ste objavili da Hrvatska ima 48 bodova i 63 mjesto, a u tablicma i popratnim
grafikama napisali ste da ima 47 bodova.
Time nanosite štetu Republici Hrvatskoj i svim njenim građanima, te očekujemo hitnu javnu
ispriku i objašnjenje objavljeno javno.” – stoji u dopisu koju je TIH uputio Transparency Internationalu u Berlinu, a kojeg potpisuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Hrvatska i dalje među korumpiranim državama EU

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2019. godini su Danska i Novi Zeland s 87, Finska s 86, te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su  Sirija s 13, Južni Sudan s 12, te Somalija sa samo 9 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su  Rumunjska i Mađarska s 44 boda, te Bugarska s 43 boda. Grčka je napredovala za 3 boda i pretekla Hrvatsku s 48 bodova Prosjek članica Europske unije je 64 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova.

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za 1 bod, a Bosna i Hercegovina za 2 boda.

Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 48, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina i Kosovo  36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

“Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Vijećem Europske unije, borbu protiv korupcije stavlja u prioritet svojih aktivnosti, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 40 bodova od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije.” – istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

Više podataka nalazi se na www.transparency.hr

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr