Majka odgojiteljica: ‘Preko noći nas žele ostaviti bez stečenog prava, potpisani ugovor jamčio je stabilnost do 15. godine najmlađeg djeteta’

Foto: GettyImages

“Mjeru roditelj odgojitelj sam odlučila uzeti nakon što kod bivšeg poslodavca nisam uspjela ostvariti rad na pola radnog vremena. Obitelj sa šestero djece, premda su neka već velika i zašla u tinejdžerske vode te prilično samostalna, zahtijeva prilično veliki angažman i posvećenost. Ako su oba roditelja zaposlena puno radno vrijeme jako je teško nositi se sa svakodnevnim rasporedima i obvezama te uz to još održavati i funkcioniranje kućanstva uz sav zajednički trud i angažman. Iskusili smo to i dok smo još imali upola manje djece i oboje radili puno radno vrijeme. Ova mjera je stoga bila pravo rješenje za nas. Ja samo dobila mogućnost “menadžerirati” naše obiteljske obveze te uz to ostvarivati i naknadu za to, a suprug se mogao posvetiti svom poslu bez razmišljanja u kom trenutku treba odjuriti s posla da bi nekog pokupio u vrtiću, stigao na vrijeme doktoru, na plivanje ili slično. Svejedno, on i dalje ima svojih obveza u obitelji, ali u vremenu i opsegu koji su prilagođeni njegovom radnom vremenu.”, otkrila je za Narod.hr Željka K., majka šestero djece u dobi od jedne i pol do 15 godina.

Podsjetimo, demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji.

> Ispovijest majke odgojiteljice za Narod.hr nakon najavljenog rezanja naknada: ‘Kako ću prehraniti djecu kad je moje staro radno mjesto odavno popunjeno?’

> Status roditelja odgojitelja – koje se promjene predlažu i što to znači za obitelji?

Željka K. otkrila nam je što za njih znači promjene koje se žele uvesti.

“Suprug i ja pratili smo što se s mjerom događa od kad je uvedena, ali sam ju počela koristiti tek od travnja 2019. godine. Kad s nekim potpisujete ugovor, računate da će sve stavke biti ispunjene i tome se prilagođavate, a kad jednostrano dolazi do promjena uvjeta to Vas uvijek poremeti. Teško mi je ovdje izreći sve posljedice po našu obitelj u ovom trenutku, ali smatram da nije u redu neke korisnike preko noći ostaviti bez stečenog prava i nespremne baciti na tržište rada koje sad vapi za radnom snagom. Potpisani ugovor jamčio je financijsku stabilnost do 15. godine najmlađeg djeteta, ali sigurna sam da bi veliki dio korisnika ionako prekinuo tu mjeru i ranije i potražio posao koj bi im bio financijski primamljivi u trenutku kad bi osjetili da su sva djeca dovoljno samostalna za daljni rast.”

Najavila je da će njihova obitelj uložiti primjedbu Gradu.

Trenutno, pravo na taj status ima jedan od roditelja koji se brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu. Za sada, vrijedi dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Promjene koje se žele izvršiti, smanjuju navedena prava, naknade, trajanje te stavljaju razna ograničenja na postavljanje zahtjeva, te olakšavaju prestanak prava na naknadu.

Kako se uključiti u javno savjetovanje?

U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koje traje do četvrtka, 23.1. možete sudjelovati tako da:

1. Preuzmete OBRAZAC sudjelovanja javnosti u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga odluke ili drugog općeg akta 
2. Ispunite obrazac i pošaljete ga na adresu elektroničke pošte: uredzademografiju@zagreb.hr  zaključno do 23.1.2020. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr