(FOTO) Tribina GI Narod odlučuje: Prevareni građani trebaju kazniti vladajuće na izborima!

Foto: Romeo Ibrošević

Kada Sabor i Vlada varaju svoje birače, to je onda problem nedostatka demokracije u Hrvatskoj”, rekla je Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji na uspješno održanoj tribini Građanske inicijative Narod odlučuje u prepunoj dvorani Udruge umirovljenika u Samoboru.

Markić se osvrnula na postupke vladajućih u tijeku prikupljanja potpisa GI Narod odlučuje i njihova brojanja. “Sabor je prihvatio izvješće Vlade o navodno nedovoljno prikupljenim potpisima jer su vladajući uvidjeli da potpisa ima dovoljno. Ako se ovako jasno vara birače na nečemu što se lako može provjeriti možemo samo zamisliti koliko se tek vara i krade i koliko se tek radi suprotno temeljnim postavkama demokracije u drugim postavkama”, istaknula je.

“Promjena izbornog sustava je doista ključ svih promjena u Hrvatskoj jer kada se HDZ i SDP nađu na istoj strani i zaustavljaju istu stvar [GI Narod odlučuje] to znači da i jedni i drugi razumiju da je demokratizacija izbornog sustava promjena načina na koji mi biramo one koji nas predstavljaju, ono što će njima oduzeti privilegije koje imaju zadnjih nekoliko godina”, zaključila je dr. Markić.

Foto: Romeo Ibrišević

Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, podsjetio je kako vladajući nisu dozvolili zastupnicima Mosta uvid u nevažeće potpise, a zaključak da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava su stavili na glasovanje.

“Hrvatski narod ima pravo na izravnu demokraciju i ne smijemo stati. Ova borba protiv političkih elita koje su zasjele jer misle da je ovo njihova tvorevina, ne – ovo je država hrvatskoga naroda”, naglasio je Bulj.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik NHR-a, je objasnio zašto je došlo do referendumskih inicijativa: “Legitimno izabrane političke vlasti su zanijekale političku volju naroda i kao reakcije na to rađale su se sve referendumske inicijative i one uspjele i one neuspjele”.

Naglasio je da na izborima za europski parlament 400.000 birača čija je volja pogažena može iskazati svoje nezadovoljstvo: “Ako birači iskoriste svoje građansko pravo i kazne one koje su odgovorni pokrenut će se lanac događaja s dalekosežnim i društvenim i političko-stranačkim posljedicama i bez obzira na sve nedostatke izbornog zakona dobiti ćemo takav političko-stranački raspored u političkom Saboru i takvu parlamentarnu većinu koja će izvršiti svoju zadaću i pristupiti korjenitim promjenama na svim područjima narodnoga života i vezano uz pitanje novog izbornog zakona”, zaključio je Hasanbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr