U Hrvatsku stigle još dvije nove Michelinove zvjezdice: Potvrda potencijala hrvatske gastronomske scene

Foto: Getty images

Globalno priznati vodič za restorane Michelin objavio je godišnju selekciju restorana u Hrvatskoj za 2019. s dvije nove zvjezdice – restoranima Noel u Zagrebu te Draga di Lovrana u Lovranu, dok su šibenski restoran Pelegrini, dubrovački 360º i rovinjski Monte zadržali po jednu zvjezdicu, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska tako sada ima pet restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom.

Novost ove godine, u trećem izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku, je i lista s oznakom Bib Gourmand koja sada broji osam restorana ili dvostruko više nego u prošloj godini, dok je oznaku Michelin Plate ove godine ponio 51 restoran.

Rezultat je to, kako napominju iz HTZ-a, tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, pri čemu je popis za Hrvatsku objavljen na stranicama tog vodiča za restorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima pet restorana s prestižnom zvjezdicom, te što su nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika zvjezdice zasluženo stigle i na Kvarner te u Zagreb. Nove su zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima te dokaz da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. To nam je ujedno i snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Međunarodni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec istaknuo je da “izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj, od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet”.

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb), a riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi posebno iskustvo vezano uz hranu i piće, što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati i povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe”, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije, zaključuju iz HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.