U ime obitelji i udruga roditelja odgojitelja: Očekujemo od ministra Malenice inspekcijski nadzor u Gradu Zagrebu

u ime obitelji huro
Foto: narod.hr

“Što god da netko misli o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj – svakom pravednom čovjeku jasno je da je de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda i šteta više od 5800 obitelji koje je koriste. Više od 5 800, uglavnom žena u ovom gradu – odlučilo je prihvati ponudu Grada Zagreba i određeno vrijeme ostati kod kuće i brinuti o svojoj djeci”, istaknula je izvršna direktorica U ime obitelji dr. Željka Markić na današnjoj konferenciji za medije koju su održali predstavnici udruga U ime obitelji i HURO pred Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni koraci

Oni su izvijestili javnost o pravnim koracima koje poduzimaju u zaštiti zakonskih prava obitelji o kojima skrbi više od 5 800 zagrebačkih roditelja odgojitelja.

Roditelji odgojitelji brinu za 20 000 djece

“Njih oko 50% rodilo je barem još jedno dijete u 5 godina od kad je mjera uvedena. A sada im g. Tomašević kaže – mi smo promijenili mišljenje. Odlučili smo 3% proračuna „rezati“ upravo na vama. Očekujemo da ministar Malenica, suci Upravnog suda i suci Ustavnog suda brzom reakcijom, imajući u vidu da 20 000 djece o kojima se brinu roditelji odgojitelji ne mogu čekati godinama na pozitivnu sudsku presudu – zaštite njihovo legitimno očekivanje da ih u Zagrebu i Hrvatskoj od nasilnika svih vrsta – štite zakoni i institucije koje su te zakone dužne primjenjivati“, naglasila je dr. Markić.

Prijedlog Ministarstvu uprave

Dr. Natalija Kanački izvijestila je da je udruga U ime obitelji podnijela prijedlog Ministarstvu pravosuđa i uprave, odnosno ministru Malenici, da po hitnom postupku provede postupak državnog nadzora zakonitosti odluke kojom su gradonačelnik Tomašević i Gradska skupština Grada Zagreba povratno de facto ukinuli mjeru roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji odgojitelji nisu samo građani Zagreba, oni su i hrvatski građani

„Nakon Nove godine više udruga i skupina građana, a u ime svih korisnika mjere predat će zahtjev Upravnom sudu u Zagrebu da ocijeni (ne)zakonitost odluke gradonačelnika Tomaševića kojom su oštećeni građani Zagreba koji su ujedno i građani Hrvatske. Istovremeno, očekujemo da ministar Malenica poduzme korake koji mu zakonski stoje na raspolaganju da bi se odmah zaštitila vladavina prava u RH“, rekla je dr. Kanački.

„Roditelji odgojitelji nisu samo građani Zagreba, oni su i hrvatski građani”, naglasila je.

“Državne institucije dužne su zaštititi ih od samovolje lokalne uprave koja im nanosi ogromnu štetu ukidajući povratno ugovor koji je Grad Zagreb sklopio s više od 5 800 korisnika mjere. I to nakon što su roditelji odgojitelji ispunili sve svoje ugovorne uvjete. Očekujemo da ministar Malenica iskaže političku volju brzom reakcijom u zaštiti kršenja prava više od 20 000 djece od toga više od 6 000 vrtićke dobi“, objasnila je dr. Kanački.

Stečena prava

Odvjetnik Karlo Novosel podsjetio je da su djeca, očevi i majke osobe koje su pod posebnom zaštitom Ustava RH. „Roditelje odgojitelje i više od 20 000 njihove djece gradonačelnik Tomašević kršenjem Ustava, Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi dovodi u poziciju pravne, društvene i ekonomske nesigurnosti“, izjavio je odvjetnik Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovi zakoni, baš kao i Ustav RH brane povratno djelovanje iliti „ukidanje unatrag“, traže poštovanje stečenih prava i priznaju legitimno očekivanje građana Zagreba i RH da će institucije na lokalnoj i nacionalnoj razini poštovati zakone i Ustav“, naglasio je odvjetnik Novosel.

Oko 50% roditelja odgojitelja je u ovih pet godina, dok su u mjeri, dobilo još barem jedno dijete

„Mjera roditelj odgojitelj jasno je definirala uvjete za hrvatske građane, stanovnike Zagreba koji je mogu koristiti. Ti uvjeti su uključivali da žive u Zagrebu najmanje pet godina, da imaju najmanje troje djece, da nisu u radnom odnosu dok se koriste mjerom i da njihova djeca u istom razdoblju ne pohađaju vrtić. Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Očekujemo da institucije hrvatske države, uključujući Ministarstvo pravosuđa i uprave, zaštite naše legitimno očekivanje da i Grad Zagreb ispoštuje svoje obaveze prema nama“, izjavila je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko.

„Oko 50% roditelja odgojitelja je u ovih pet godina, dok su u mjeri, dobilo još barem jedno dijete – dakle, četvrto, peto ili šesto. Isto tako, ova je mjera u samo pet godina dovela do 30% porasta broja treće rođene i daljnje djece u Zagrebu. Roditelji odgojitelji odteretili su zagrebačke vrtiće. Naime, više od 6 000 naše djece vrtićke dobi nisu pohađala vrtiće ostavljajući ta mjesta za majke i očeve koji su zaposleni u tvrtkama, izvan svog doma“, naglasila je Berbić Lacko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakom pravednom čovjeku jasno je da de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda

„Odabrali smo Badnjak za podnošenje prijedloga državnog nadzora u Gradu Zagrebu upravo zato da se na današnji blagdan, kad se zajedno radujemo rođenju Djeteta – podsjetimo da obitelji roditelja odgojitelja koje brinu o više od 20 000 djece u Zagrebu – ovaj Božić dočekuju u brizi, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti”, naglasila je dr. Markić.

“I to jedino zato što je g. Tomašević – iako poznaje i zakone i Ustav ove države – namjerno odlučio, vjerojatno u nadi da će istjerivanje pravde i prava trajati godinama – jednostrano i unatrag uskratiti ovim obiteljima ekonomsku sigurnost koju im je Grad Zagreb jamčio – ako odluče imati treće, četvrto ili svako sljedeće dijete“, izjavila je dr. Markić.

„Što god da netko misli o demografskoj mjeri roditelj odgojitelj – svakom pravednom čovjeku jasno je da de facto ukidanjem ove mjere nanesena ogromna nepravda i šteta više od 5 800 obitelji koje je koriste. Više od 5800 uglavnom žena u ovom gradu – odlučilo je prihvatiti ponudu Grada Zagreba i određeno vrijeme ostati kod kuće i brinuti o svojoj djeci. Njih oko 50% rodilo je barem još jedno dijete u 5 godina od kad je mjera uvedena. A sada im g. Tomašević kaže – mi smo promijenili mišljenje”, podsjeća dr. Markić.

“Odlučili smo 3% proračuna „rezati“ upravo na vama. Očekujemo da ministar Malenica, suci Upravnog suda i suci Ustavnog suda brzom reakcijom, imajući u vidu da 20.000 djece o kojima se brinu roditelji odgojitelji ne mogu čekati godinama na pozitivnu sudsku presudu – zaštite njihovo legitimno očekivanje da ih u Zagrebu i Hrvatskoj od nasilnika svih vrsta – štite zakoni i institucije koje su te zakone dužne primjenjivati“, zaključila je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.